Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Moldavská prezidentka v Česku: Sanduovou na Hradě vítal Pavel, čeká ji jednání s Fialou

Aktualizováno -
16. října 2023
14:26
Autor: ČTK - 
16. října 2023
12:35

Prezident Petr Pavel přivítal dnes na Pražském hradě s vojenskými poctami moldavskou prezidentku Maiu Sanduovou. Předtím společně vystoupili při slavnostním zahájení konference Forum 2000. Oficiální návštěva Sanduové potrvá do úterý, dnes se setká také s premiérem Petrem Fialou (ODS) a předsedy obou parlamentních komor.

Tématem jednání prezidentů budou například pokračování projektů transformační a rozvojové spolupráce, včetně posilování energetické nezávislosti Moldavska. Česko je jedním z největších poskytovatelů rozvojové spolupráce v Moldavsku, v posledním desetiletí šlo o desítky projektů v oblastech udržitelného rozvoje, rozvoje venkova, sociálních služeb i veřejné správy.

Moldavsko je pro Česko takzvanou prioritní zemí zahraniční rozvojové spolupráce od roku 2005. Od roku 2022 vzrostla i míra humanitární pomoci a projektů na posílení energetické bezpečnosti, ochrany hranic nebo obranyschopnosti. Po jednání se Sanduovou Pavel vyjádřil Moldavsku podporu v cestě do Evropské unie. Evropa musí podle něj být jednotná, aby v Moldavsku i dalších zemích nedostávaly prostor státy, které je chtějí rozvracet a destabilizovat. Sanduová poděkovala za českou podporu v rozvojové spolupráci i v podpoře evropské integrace Moldavska.

Přístupové rozhovory s unií jsou podle Pavla vždy „dvousměrnou silnicí“. „Úspěch závisí na tom, jak si strany jdou naproti. Ze strany ČR je plná podpora, aby Moldavsko bylo přijaté do EU co nejdříve. Pokud se bude dařit splňovat složité legislativní i jiné úkoly tak, aby ekonomika a sociální systém byly sladěné, považuji za realistický termín 2030,“ uvedl Pavel.

Pozváním Sanduové do Prahy chtěl Pavel vyjádřit jednoznačnou podporu stabilitě Moldavska a jeho prozápadního směřování v nelehké situaci, kdy na sousední Ukrajině vede Rusko agresivní válku. „Moldavsko samo je cílem velice silného destruktivního působení ze strany Ruské federace,“ řekl Pavel. Na mapě Evropy podle něj nesmí být místa, kam mohou země bojující proti demokracii napřít své úsilí a získávat tam díky rozvracení a destabilizaci laciné body.

Česko může být podle Pavla nápomocné v integračním procesu. „Můžeme sdílet naše zkušenosti a radit, kde si dát pozor. Aby si nenabíhali tam, kde jsme si nabíhali my,“ uvedl.

Sanduová ocenila českou pomoc v oblasti rozvojové spolupráce i integrace do EU. Česko podle ní dokáže pomoci Moldavsku vždy v nejsložitějších situacích, zopakovalo se to i v rámci dění kolem ruské invaze na Ukrajinu. „Moldavsko si našeho vztahu s ČR váží, díky němu máme větší možnosti,“ uvedla.

Vyzdvihla také důležitost vzájemného obchodu. Zmínila například, že Česko je v Evropě třetím nejvýznamnějším trhem při exportu moldavského vína. Sanduová ve vzájemném obchodě velký potenciál, pro české firmy se podle ní nabízí v Moldavsku řada investičních příležitostí. Pavla pozvala na návštěvu Moldavska.

Pavel se Sanduovou pronesli na konferenci Forum 2000 zahajovací projevy, následně vystoupili v panelové diskusi na téma spolupráce demokracií tváří v tvář narůstajícím výzvám. Moldavská prezidentka dnes navštíví i Senát a Sněmovnu a v úřadu vlády se setká s premiérem Fialou.

Moldavsko opakovaně odsoudilo ruskou invazi na Ukrajinu. Vztahy Kišiněva a Moskvy jsou napjaté také kvůli přítomnosti ruských vojáků v Podněstří. Mezinárodně neuznané Podněstří má zhruba 470 000 obyvatel a leží na hranici s jihozápadní Ukrajinou nedaleko černomořského přístavu Oděsa. Od Moldavska se odtrhlo po rozpadu Sovětského svazu na počátku 90. let, když separatisty aktivně podpořili ruští vojáci. Dodnes je v regionu rozmístěno asi 1500 ruských vojáků, které Moskva označuje za mírové jednotky.

jajas ( 17. října 2023 20:59 )

Fajn, něco k tématu článku bys neměl? Protože prozatím jen reaguješ (a ještě k tomu blbě) na příspěvky diskutujících. Z toho je jasné, že je ti doma (nebo v ústavu?) smutno a potřebuješ se někde vykecat, vypustit páru a pozurážet zepár lidí...Nebo se běž projít, to ti udělá dobře na hlavu....

st.rec ( 17. října 2023 09:56 )

Soudruhu,víš že 28.října má náš drahý soudruh rozvědčík podepsat,a pozor,zpětně Antichartu 77?Dokonce na festivalu v Trutnově?Už to prozradil jistý a bývalý soudruh (asi práskač) Otto Rákosník.

jajas ( 17. října 2023 08:30 )

Jasně, nic jiného než "koblihy" a "slovenský estébák" ve své slovní zásobě nemáš. Také jsem nic jiného od tebe nečekal, takže v poho....

jajas ( 16. října 2023 20:20 )

Jeď si kam chceš, chybět nebudeš!

jajas ( 16. října 2023 20:19 )

Už to, že říkáš, že neblábolíš, je pěkný blábol!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa