Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

„Fico má blíž k Orbánovi než Fialovi.“ Slovenská expremiérka Radičová o tlaku na pozici Česka

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, lig - 
3. října 2023
05:00

Na Slovensku vyhrál volby Robert Fico a jeho SMER.  Ač kdysi prohlásil, že bude v roce 2014 už v politickém důchodu, uchází se nyní post premiéra. „Kam vítr, tam plášť,“ tak jeho osobnost popsala bývalá slovenská premiérka a někdejší kandidátka na prezidentku Iveta Radičová v pondělním Epicentru. V roce 2017 po vítězství Andreje Babiše komentoval Fico české volby tím, že Slovensko se stává jediným proevropským ostrovem ve střední Evropě, dnes z jeho úst zaznívá protievropská a proruská rétorika a jeho sympatie si získal i dříve jím kritizovaný Viktor Orbán. Jak tyto volby ovlivní česko-slovenské vztahy? Ztratí naše země svého tradičního spojence?

„Česko určitě neztratilo spojence z hlediska česko-slovenských vztahů a partnerství. Ty jsou dlouhodobé a odvíjejí se víc od vztahů mezi občany, mezi jinými institucemi a organizacemi, než možná od samotných vládních politik,“ míní socioložka Iveta Radičová, která z politiky odešla v roce 2012. Upozornila také na to, že naše vztahy nebyly nikdy vážným způsobem narušené a to ani v dobách, kdy se naše politické scény diametrálně odlišovaly.

Za dva týdny se však konají volby v Polsku  a pokud by i tam vyhrála strana Právo a spravedlnost a stala se tak vládnoucí stranou, pak by mohl vzniknout blok zemí, které se budou vymezovat vůči Bruselu a některým konkrétním politikám Evropské Unie a otázkou je pak i rozložení sil v rámci Visegrádské čtyřky, kterou tvoří Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko. „Je to čtyřhvězdí, které má sinusoidy spolupráce, ale většinou jsou v něm země pragmatické. Jsou témata, na kterých se umíme dohodnout, a jsou témata, na kterých jsme se nedokázali dohodnout a ta zůstávala bokem. Pravdou zůstává, že takový koridor Maďarsko, Slovensko, Polsko vytvoří určitý tlak na pozici České republiky, protože určitě má Robert Fico blíže k Viktorovi Orbánovi než k Petrovi Fialovi, o tom není sebemenších pochyb,“ vysvětlila Radičová.

Omezení pomoci Ukrajině

Kromě rozdílných osobností, se od sebe Petr Fiala a Robert Fico výrazně liší i svým přístupem k pomoci Ukrajině. „Postoje vůči pomoci Ukrajině a vůči Moskvě jsou bližší mezi Českou republikou a Polskem, takže tam jako ta jistá spolupráce a souhra bude fungovat i nadále, a co se týká postavení a pomoci Ukrajině ze Slovenské republiky, ano, Robert Fico má v rukách pomoc ze strany státu a vlády, ale nemá v rukách kontrakty soukromých společností, takže jisté zakázky, které jsou kontrahované za soukromými společnostmi, by mohl zastavit jen formou znárodnění a myslím si, že po takovém kroku nesáhne, jinými slovy kompletně tato pomoc zastavená nebude,“ uvedla Radičová.

Podle jejích slov tak bude moci ve své rétorice používat, že vláda nebo stát nebude tuto pomoc podporovat, ale je třeba si uvědomit, že i odminovací zařízení a podobné kontrakty jsou kontrakty se soukromými společnostmi, které své závazky budou bezpochyby i nadále naplňovat.

Podle Radičové nemá Petr Fiala lehkou pozici: „Momentálně váš premiér v České republice musí přijímat opatření, která jsou nejen těžká, ale v mnohých oblastech i diskutabilní, zda jsou správná v dané situaci, což mu samozřejmé oslabuje pozici v České republice. Potřeboval by na upevnění pozice mít silný zahraničněpolitický pilíř svého postavení a já znám Roberta Fica jako vysloveně pragmatického politika, on v této rovině najde společnou řeč s premiérem Petrem Fialou.“

 

umlacak ( 3. října 2023 09:55 )

To má Blesk pravdu, z Bratislavy do Budapešti je to o dost blíž než do Prahy.

Anifa ( 3. října 2023 09:34 )

Většině Slováků by se rozhodně nelíbilo , aby měl blíže k Fialovi. Je to národ, který si nenechá vše líbit a neleze celé generace někomu do zadku jako my

msamec3 ( 3. října 2023 08:53 )

Já se nedivím že má blíž k Orbánovi ten náš zmetek s celou vládou nás zadlužil na 1000 let ať už vypadne do hajzlu

RASPUTIN ( 3. října 2023 07:01 )

Oni nic jiného než škodit neumí

RASPUTIN ( 3. října 2023 07:00 )

I většina slušných Čechů má blíže k Orbánovi než k Fialovi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa