Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fico „rázně odmítl“ slova Pavla o narušení vztahů. A ocenil podporu od Klause a Zemana

Aktualizováno -
25. září 2023
10:47
Autor: ČTK, Mii - 
25. září 2023
07:18

Bývalý slovenský premiér a předseda strany Směr-SD Robert Fico dnes kritizoval českého prezidenta Petra Pavla kvůli údajnému zásahu do kampaně před slovenskými parlamentními volbami. Pavel tento týden řekl, že by návrat Fica do čela slovenské vlády mohl vést k narušení česko-slovenských vztahů, a to kvůli jeho výrazně odlišným názorům, především v zahraniční politice. Fico to na videu, které zveřejnil na facebooku, odmítl. Připustil ovšem, že se s Pavlem rozchází v názoru na válku na Ukrajině.

Pavel tento týden při návštěvě New Yorku řekl novinářům, že některé Ficovy názory odpovídají spíše ruské propagandě. Návrat Fica do čela vlády by podle něj mohl mít dopad na vztahy mezi Prahou a Bratislavou. „To by jistě v případě jeho zvolení a získání důvěry do určité míry narušilo i vztahy mezi námi, protože bychom se na některé zásadní věci dívali jinak,“ řekl Pavel. Předčasné parlamentní volby se budou na Slovensku konat už v sobotu.

Fico, jehož strana vede v předvolebních průzkumech, dnes uvedl, že se s Pavlem rozchází v názoru na válku na Ukrajině, kterou před 19 měsíci rozpoutalo Rusko invazí do sousední země. „Jsem proti dalšímu vyzbrojování Ukrajiny, protože prodlužování konfliktu vede jen k zbytečným a obrovským ztrátám na lidských životech,“ řekl a vyzval k okamžitému zastavení bojů a jednání o příměří. Zmínil také odlišné hodnocení účinnosti západních sankcí proti Rusku či role, kterou mají ve válce Spojené státy.

Podle Fica však tento odlišný pohled jeho strany není dostatečným důvodem pro zhoršení vztahů mezi Českem a Slovenskem. Pokud však Pavel chtěl dát najevo slovenským voličům, že by česká politická reprezentace zmrazila česko-slovenské vztahy v případě vlády, v níž by byl i Směr-SD, tak by to byl nepřijatelný zásah do slovenské kampaně před volbami, řekl slovenský politik. „A to já musím rázně odmítnout,“ dodal.

Fica před volbami tento týden podpořili bývalí čeští prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. Slovenský politik dnes řekl, že si jejich podpory mimořádně váží.

Ukrajinu odmítá hlavně pravá ruka Fica

Protiukrajinské nálady na Slovensku sílí. Mnozí Slováci „si vybájili romantickou představu Ruska, které ve skutečnosti neexistuje,“ a snadno se nechají unést „lžemi a propagandou“, říká šéf nevládního Institutu pro veřejné otázky Grigorij Mesežnikov, který se sám narodil v Rusku. I proto je podle něj Slovensko zranitelné tváří v tvář úsilí Moskvy podněcovat proruské nálady v naději, že tak oslabí jednotný postoj Evropy vůči Ukrajině. Slovensko je malá země, říká Mesežnikov, ale „když vytáhnete ze zdi byť jedinou cihlu, může se zhroutit“.

V to dozajista doufá Ľuboš Blaha, bývalý člen heavymetalové skupiny a autor knih o Vladimirovi Leninovi a Che Guevarovi, dnes poslanec a místopředseda Směru-SD. Ten je také jedním z nejhlasitějších a nejvlivnějších prokremelských hlasů na sociálních sítích, který pravidelně tituluje prezidentku Zuzanu Čaputovou jako „fašistku“ a ministry současné prozápadní vlády jako „americké loutky“.

„Nálada v Evropě se mění,“ říká Blaha, jenž popisuje konflikt na Ukrajině jako „válku americké říše proti ruské říši“, kterou podle něj nelze vyhrát, protože Rusko je jadernou mocností. Předpovídá, že zemí, které odmítají vyzbrojování Ukrajiny, bude brzy většina, zvláště pokud v příštích prezidentských volbách ve Spojených státech zvítězí Donald Trump.

roxin ( 26. září 2023 17:22 )

Soudruh pávek zelená guma se vměšuje jinému státu do voleb, co by soudruh špion a rozvědčík NEUDĚLAL PRO SVOU PŘÍTELKYNIN ZŮZU až skončí tak si ji vezme pávek za poradce aby ho naučila něco o politice zatím v tom soudruh plááve.

roxin ( 26. září 2023 13:23 )

Ten krasavec HÉÉÉREC soudruh pávek nám ještě NADĚLÁ OSTUDY určitě víc než Zeman, ten měl politiku v malíku a věděl co si může a nemůže dovolit říct, zatím co špion a rozvědčík je mimo, ale na podpisy poslepovaným a rozdávání autogramů TO STAČÍ. Za VMĚŠOVÁNÍ DO VOLEB JINÉHO STÁTU to schytává nejen od Fica.

roxin ( 26. září 2023 10:58 )

jajas NENÍ POLITIK JEN ZELENÁ GUMA jak může vědět co si může a nemůže dovolit jako politik, je zvyklý VELET dělat a mluvit co ho zrovna napadne.

jajas ( 26. září 2023 09:55 )

Nejde o bonmoty, Pavel nezvládá diplomacii a to je problém. Nevím kdo nebo jestli vůbec mu v tomto "radí" (že by Kolář?), ale i kdyby mu radil kdokoliv, tak to, co Pavel vypustí z úst je nakonec jeho názor a je za něj odpovědný. Prostě by bylo lepší, kdyby nekecal jiným zemím do politiky a konkrétně, co se týká předvolebního Slovenska jim předem nesděloval, že pokud vyhraje ten nebo onen pak budou vztahy našich zemí takové nebo onaké. Je to neprofesionální, neetické a nediplomatické a podle mne se nechová správně.

roxin ( 26. září 2023 08:28 )

A to mu řekl dobře protože ještě PRO ČR NIC NEUDĚLAL, co dělá je jen pro UÁČKA a na ČECHY ZAPOMNĚL na občany země která ho zvolila nezbývá čas!

Zobrazit celou diskusi