Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Musíme zvítězit, aby Putin neútočil jinde. Zelenskyj emotivně zahájil summit, ČR zastupuje Fiala

Aktualizováno -
5. října 2023
17:54
Autor: ČTK - 
5. října 2023
13:45

Ukrajina musí podle prezidenta Volodymyra Zelenského zvítězit v obranné válce proti Rusku, aby ruský prezident Vladimir Putin neobrátil svoji agresi vůči jiné zemi. Díky Ukrajině se nemusí před ruskými útoky bránit vojáci jiných evropských zemí, řekl Zelenskyj evropským politikům úvodem dnešního summitu Evropského politického společenství (EPC) ve španělské Granadě.

Zelenského vystoupení odpoledne zahájilo v pořadí třetí summit EPC, na který do Španělska přijeli lídři více než čtyř desítek evropských zemí. Českou republiku zastupuje premiér Petr Fiala.

O potřebě evropské jednoty vůči ruské agresi na Ukrajině hovořili také předseda Evropské rady Charles Michel i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, kteří se Zelenským tvořili trojici řečníků v úvodní veřejné části jednání EPC.

„Tisíce a tisíce zařízení byly (v Charkově) zničeny ruskými raketami. Domy, školy, univerzity, kostely. Většina dětí bude studovat online, dokud nebude plně fungovat systém protivzdušné obrany. Charkov ale našel řešení pro 65 tříd s více než 1000 dětmi, které se učí v metru, v podzemí. Takové to je, když máte za souseda Rusko. Ale sousedy teroristického státu jsou i různé evropské státy,“ řekl Zelenskyj a varoval, že Rusko může podle ukrajinské zpravodajské komunity po roce 2028 obnovit vojenské kapacity vyčerpané na Ukrajině a zaútočit na jinou zemi.

„Jsme ohromeni odvahou vaší i ukrajinského lidu,“ obrátil se ve své řeči šéf unijních summitů Michel na Zelenského a uvedl, že ruská agrese je výzvou, které žádný stát nemůže čelit sám, a že evropské země budou Ukrajinu nadále vojensky i ekonomicky v její obraně podporovat.

Von der Leyenová vyzdvihla, že Evropské unii se díky spolupráci s mimounijními státy jako Moldavsko, Ukrajina nebo Británie podařilo docílit nezávislosti na ruských fosilních palivech a proměnit „energetické vydírání v prázdnou hrozbu“.

„Co nás tady v EPC musí vést, je vize kontinentu, na kterém všichni Evropané žijí v míru a svobodě,“ zdůraznila předsedkyně Evropské komise.

Pomoc napadené Ukrajině je jedno z hlavních témat dnešního summitu. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v Granadě řekl, že „špatnou zprávou“ pro Ukrajinu jsou politické spory v americkém Kongresu, který zatím nevyčlenil další miliardy dolarů na zbraně pro Kyjev v návaznosti na spory ohledně nového vládního rozpočtu. Zelenskyj ve své dnešní řeči před evropskými kolegy prohlásil, že „má víru v Ameriku“. „Jsou to silní lidé se silnými institucemi a silnou demokracií,“ pronesl ukrajinský prezident.

Na EPC vystoupil i Fiala

vropa musí spolupracovat nejen v podpoře Ukrajiny bránící se ruské agresi, ale také v energetice, která je součástí národní bezpečnosti, řekl dnes novinářům Fiala. „Potvrdilo se, že v Evropě jsme na sobě závislí a že musíme spolupracovat... a to nejen v podpoře Ukrajiny v boji proti ruské agresi, ale i v energetice, či ekonomice,“ řekl Fiala, který se v Granadě účastnil kulatého stolu o energetice. „Shodli jsme se na tom, že energetická politika je součástí národní bezpečnosti a také, že je nutné intenzivnější propojení našeho kontinentu, pokud jde o energie,“ dodal.

Zopakoval, že Česko vzhledem ke geografickým poměrům musí svůj budoucí energetický mix stavět na jaderné energetice, jinak nemůže dosáhnout ani energetické bezpečnosti, ani společných klimatických cílů.

Na summitu EPC jednal Fiala s řadou evropských lídrů. „S britským premiérem Sunakem jsme se bavili i o konkrétních projektech, o společném zájmu o spolupráci při vývoji a výrobě malých modulárních reaktorů,“ uvedl Fiala. S kancléřem Scholzem pak hovořil o automobilovém průmyslu v Evropě, s italskou premiérkou Giorgio Meloniovou o migraci. „Té sice čelí hlavně Itálie, ale musíme ji řešit společně, i ve střední Evropě,“ uvedl Fiala a zmínil konkrétně spolupráci při kontrolách na hranicích. S řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem mluvil předseda české vlády o spolupráci v průmyslu, mimo jiné zbrojním.

Uživatel_5522193 ( 7. října 2023 07:35 )

Ať už táhne ten válečný zelený štváč, proč ho pořád cpou do našich novin, ať si z toho vezme mantru naše politická honorace a vytvoří si poslanecký a státní deník 😅

Uživatel_5541614 ( 6. října 2023 16:02 )

Zase ty jeho kecy, vždyť už to nikdo neposlouchá

MarekBadatel ( 5. října 2023 20:35 )

Má důvod útočit kdekoli tam žijí Rusové "aby je chránil" viz Pobaltí apod. Jenomže mu asi došlo s dalším rozšiřováním území by se snižovala hustota osídlení/ekonomická úroveň (to už si nemůže dovolit) a přidáváním dalších národů a etnik by Rusko které nemá zas tam moc co nabídnout, nemá žádnou jednotící myšlenku a ideologii jako např. Sovětský svaz zase jen postupně chudlo a sláblo.

MarekBadatel ( 5. října 2023 19:54 )

Ukrajinci "mohli mít úplně vše" vč. zbraní. Mohli mít všeho neomezeně. Co hrdlo ráčí. Takovou nabídku ale odmítli. S tím že jsou asi ochotni spolupracovat pouze s USA a od ostatních jen přijímat/kasírovat pomoc. Názory evropských spojenců neberou zas tak moc vážně. (např. Polsko). Jsme tu jen od toho abychom je zásobovali a živili jejich uprchlíky nic víc. A vše si oni nadirigují s Amíky.

MarekBadatel ( 5. října 2023 19:50 )

Oni si myslí že jim všechno dáme, nastěhujeme se do lesa do stanu budeme si svítit baterkou, budeme jíst instantní polévky a oni si budou všechno vesele rozkrádat a rozdělovat. A on bude pak dělat taková prohlášení kterými pouze zakrývá vlastní přehmaty. A nakonec ještě shrábnou od EU miliardy Euro na obnovu Ukrajiny.

Zobrazit celou diskusi