Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Sáhne Putin po katastrofální střele „létající Černobyl“? Údajně ji dostane k narozeninám

Autor: DVL, swp - 
5. října 2023
05:00

Podle deníku Daily Mail narůstají obavy, že se Rusko chystá otestovat katastrofální jadernou střelu, které se přezdívá „létající Černobyl". Údajně ji má Putin dostat ke svým nadcházejícím 71. narozeninám. Podle ruského vůdce se jedná o „zcela nový typ zbraně s neomezeným dosahem a neomezenou schopností manévrovat". 

Narůstají obavy, že se Rusko chystá otestovat novou „zázračnou“ jadernou střelu, která je schopná létat týdny. Pokud se tak stane, bude se jednat o čtrnáctý test Burevestniku (Burňáku), tedy střely známé jako „létající Černobyl“. Předchozích třináct testů bylo pravděpodobně neúspěšných. 

Dárek k Putinovým narozeninám?

Jedna neověřená teorie tvrdí, že je střela přichystána jako dárek k Putinovým 71. narozeninám, které slaví 7. října. Satelitní snímky ukázaly přípravy k vypuštění na odlehlé polární stanici. K testování již dokonce mohlo dojít.

„Americké průzkumné letouny byly za poslední dva týdny na území také zaznamenány a letecké výstrahy varovaly piloty, aby se vyhnuly nedalekému vzdušnému prostoru,“ napsaly americké noviny The New York Times.

Střela s neomezeným dosahem?

Střela Burevestnik je Putinem vnímána jako přelomová katastrofická zbraň s neomezeným dosahem. Podle Kremlu nejsou existující systémy protivzdušné obrany Západu schopné střelu zaznamenat a Burevestnik je schopen vypustit jaderné zbraně kdekoli na světě. 

Putin Burevestnik nazval „zcela novým typem zbraně s neomezeným dosahem a neomezenou schopností manévrovat“. 

„Let trval jenom dvě minuty“

Podle neziskové organizace zabývající se kontrolou zbrojení Nuclear Threat Initiative Rusko provedlo 13 testů mezi lety 2017 až 2019, z nichž všechny byly neúspěšné. 

„Podle amerických tajných služeb střela nikdy nedokázala uletět více než 35 kilometrů, její nejdelší let trval jenom dvě minuty,“ napsaly nezávislé online noviny The Moscow Times. 

Má se za to, že se test provádí na Nové zemi, souostroví v Severním ledovém oceánu. Minulý měsíc souostroví navštívil ministr obrany Sergej Šojgu

Vladimir Putin pravděpodobně oznámí svou prezidentskou kandidaturu v den svých narozenin. Volby jsou stanoveny na březen příštího roku, ale jelikož jsou zmanipulované, jejich výsledky jsou již předem rozhodnuty. 

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa