Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Premiéra v Kyjevě: Poprvé tam jednali ministři zahraničí EU. Lipavský popsal výsledek

Aktualizováno -
2. října 2023
17:24
Autor: ČTK, swp - 
2. října 2023
09:50

V Kyjevě se dnes sešli ministři zahraničí zemí Evropské unie. Na sociální síti X to oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Podle Borrella to bylo vůbec poprvé, co se zástupci diplomacií všech států evropské sedmadvacítky setkali mimo území unie. V ukrajinské metropoli byl také český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), podle kterého dnenší jednání nebylo pouze symbolické, ale jednalo se o praktických řešeních. 

„Zasedání FAC (Rady pro zahraniční věci) přímo v Kyjevě je jasným potvrzením toho, že budeme stát při Ukrajině, dokud to bude nutné, a zároveň počítáme s tím, že se připojí k evropské rodině,“ uvedl Lipavský k dnešní schůzce podle svého mluvčího Daniela Drakea. „Během zasedání se zaměříme na rozšíření podpory ukrajinského mírového plánu o země globálního Jihu,“ dodal ráno český ministr.

Odpoledne výsledky jednání zhodnotil. „Jednoznačně zaznělo, že pokud Ukrajina bude v Evropské unii, tak to bude jasná bezpečnostní garance, protože Evropská unie je i mírovým projektem. Nicméně platí, že se Ukrajina musí proměnit, přizpůsobit své právo právu EU. Je to běh na dlouhou trať,“ uvedl Lipavský.

Za Česko podle něj jasně zazněl postoj, že na podzim nebo začátkem příštího roku by se měla otevřít přístupová jednání EU s Ukrajinou. „To je technický proces, během kterého se bude posuzovat, jak moc je Ukrajina připravena. Bude jasně vidět, kde musí ještě zapracovat,“ poznamenal šéf české diplomacie. Je v zájmu Evropy, aby Ukrajina dokázala převzít všechny potřebné standardy a přizpůsobila svůj právní řád, míní.

O jednání už ráno informoval server Politico nebo portál Wirtualna Polska, který napsal, že polské uživatele sociálních sítí v neděli večer zaujaly informace ze služby Flightradar, podle nichž v Lublinu na východě Polska přistála letadla z různých evropských zemí, včetně Česka. 

„Budoucnost Ukrajiny leží v EU“

Dnešní setkání měla ukrajinského šéfa diplomacie Dmytra Kuleby přinést hmatatelný výsledek. Podle Politica zmínil další finance v hodnotě 500 milionů eur (kolem 12 miliard korun) z Evropského mírového nástroje (EPF), jenž je určen na zbraně a munici pro Ukrajinu. Sumu měsíce blokovalo Maďarsko kvůli tomu, že Kyjev vede maďarskou banku OTP na svém seznamu sponzorů války. Obě země se ale nyní podle Kuleby dohodly na řešení.

„Budoucnost Ukrajiny leží v EU,“ poznamenal dnes Borrell, který jednal v Kyjevě už v neděli a oznámil tam, že sedmadvacítka připravuje zvýšení vojenské pomoci napadené zemi a také dlouhodobé bezpečnostní závazky vůči ní.

Wirtualna Polska s odvoláním na uživatele sociálních sítí napsala, že v Lublině přistály letouny patřící ozbrojeným silám různých unijních zemí. Šéfové diplomacií prý noc na dnešek strávili v jednom z hotelů u tohoto východopolského města. Zahraniční představitelé kvůli tomu, že je ukrajinský vzdušný prostor od začátku ruské invaze z loňského února uzavřený, na Ukrajinu jezdí vlakem nejčastěji přes Polsko.

Wirtualna Polska připomíná, že italská agentura ANSA už před dvěma týdny napsala, že „27 evropských ministrů se začátkem října sejde v Kyjevě“. Cílem schůzky má být podle ANSA pokračování politické integrace Ukrajiny s EU a také demonstrace podpory Evropské unie Ukrajině v době, kdy ukrajinská armáda vede na východě a jihovýchodě země ofenzivu proti ruským invazním silám. Přesné datum cesty unijních ministrů ANSA neuvedla s tím, že z bezpečnostních důvodů je přísně tajné.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

7:01
Dnes

Dobré ráno, německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes zahájí dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přijme prezident Petr Pavel. Hovořit by měli o energetice či situaci na Ukrajině. 

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

marais ( 3. října 2023 19:47 )

Strašné, tragické, co se děje v 21.století.

krapotkin ( 2. října 2023 16:16 )

Tak zmačkne čudlík když bude českej tak se nic nestane, a když vyroste nad Prahou atomovej hřib, nevadí. Už tam jednoho máte a ten napáchal větší škody.

RASPUTIN ( 2. října 2023 16:10 )

kdy jindy než teď, když jsou tak všichni pohromadě

Uživatel_5522193 ( 2. října 2023 11:49 )

S tím to tam vytrhnou,co tam asi zase slíbí a podepíše 🙈

Zobrazit celou diskusi