Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rusko plánuje novou obří ofenzivu, varuje ukrajinský ministr. Úder přijde na výročí války?

Autor: ČTK, swp - 
2. února 2023
07:47

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že Rusko připravuje novou velkou ofenzivu. Varoval, že by mohla začít již 24. února. Podle Reznikova shromáždila Moskva tisíce vojáků a „mohla by něco zkusit" u příležitosti prvního výroční invaze na Ukrajinu, napsal server britské BBC. Útok by rovněž mohl souviset s oslavami ruského svátku Dne obránců vlasti, který si země připomíná 23. února.

Nejméně tři lidé mezitím zemřeli při středečním večerním útoku na rezidenční budovu ve městě Kramatorsk na východě země. Nejméně 20 dalších osob utrpělo zranění. Poškozeno bylo několik domů.

„Jediný způsob, jak zastavit ruský terorismus, je porazit ho,“ napsal po útoku v Kramatorsku na sociální sítě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Porazit ho tanky. Stíhačkami. Raketami dlouhého doletu,“ dodal.

Podle Reznikova Moskva pro potenciální ofenzivu zmobilizovala na 500.000 vojáků. Ruský prezident Vladimir Putin již loni v září oznámil všeobecnou mobilizaci 300.000 vojáků, která byla podle něj potřebná k zajištění „územní integrity země“. Ukrajinský ministr obrany se ale domnívá, že skutečný počet vojáků nasazených na Ukrajinu může být daleko vyšší.

„Oficiálně oznámili 300.000, ale když vidíme vojáky na hranicích, podle našich odhadů je to daleko více,“ řekl Oleksij Reznikov v rozhovoru pro francouzskou stanici BFM TV. Jak k tomu poznamenala BBC, podobné informace možné v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit.

12:32
Dnes

Rusko podle státní agentury TASS dobylo vesnici Orlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinský generální štáb ve své pravidelné ranní operační svodce ovšem informoval o odražení několika ruských útoků mimo jiné u Orlivky. Ta se nachází několik kilometrů západně od města Avdijivka, kterého se ruské invazní síly zmocnily po těžkých bojích a zřejmě i velkých ztrátách v polovině února.

„V avdijivském směru jednotky skupiny vojsk 'Střed' osvobodily vesnici Orlovka Doněcké lidové republiky a zlepšily (své) postavení podél přední linie,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany a použilo přitom ruský název ukrajinské obce. Termínem „osvobození“ Moskva označuje dobytí a okupaci ukrajinského území. Takzvaná Doněcká lidová republika (DNR) je mezinárodně neuznaný proruský separatistický útvar na východě Ukrajiny, který se Moskva v roce 2022 rozhodla anektovat.

12:05
Dnes

Ruské úřady evakuují kolem 9000 dětí z Belgorodu a Belgorodské oblasti. Tamní gubernátor Vjačeslav Gladkov jako důvod uvedl ukrajinské ostřelování tohoto příhraničního regionu, napsala dnes agentura Reuters. Podle serveru Meduza Gladkov také sdělil, že za týden zahynulo v Belgorodské oblasti kvůli ostřelování 16 lidí a dalších 98 jich utrpělo zranění.

11:29
Dnes

V zásobování Ukrajiny dělostřeleckou municí nastal díky Česku pokrok. Dnes to při příchodu na americkou leteckou základnu Ramstein v Německu na jednání o další zbrojní podpoře Kyjeva prohlásil německý ministr obrany Boris Pistorius. České úsilí na úvod jednání ocenil také ministr obrany USA Lloyd Austin, který schůzku uspořádal. Česká republika má v zemích mimo Evropskou unii možnost nakoupit 800.000 dělostřeleckých granátů, které Ukrajina potřebuje pro obranu před ruskou invazí. Na nákup munice nyní přispívá řada spojeneckých zemí včetně Německa.

Zobrazit celý online

Video  Válečný zpravodaj z Ukrajiny: Padaly na nás střepiny z raket. Co ho překvapilo v Bachmutu?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa