Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Biden na Ukrajině: První cesta do válečné zóny i jasný vzkaz Rusku v předvečer výročí války

Autor: Darina Jíchová, ČTK, swp - 
21. února 2023
05:00

Tento týden v pátek 24. února to bude rok, kdy ruská vojska vrthla na Ukrajinu. Vladimir Putin si od své invaze sliboval rychlé vítězství a územní zisky. Blesková válka se nezdařila, do cesty se jí postavili houževnatí Ukrajinci v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským, který pro svou zemi získal podporu Západu. Necelý rok poté do Kyjeva zamířil pomyslný nejmocnější muž světa – americký prezident. Pro Joea Bidena to byla první cesta do válečné zóny. Jeho překvapivá asi pětihodinová návštěva válkou zmítané metropole poslala Kremlu jasný vzkaz – Kyjev stojí. Kyjev obstojí. Kyjev vyhraje.

„A o rok později? Kyjev stojí. Ukrajina obstála. Demokracie obstála,“ i to byla slova, se kterými Biden dorazil do ukrajinské metropole těsně před výročím krvavého vpádu Rusů. „Ukrajinci se postavili na odpor jako jen málo lidí před nimi. A tento konflikt není jen o Ukrajině, je o svobodě demokracie v jejím nejširším smyslu.“ Biden rovněž dodal, že i přes mnohé neshody v Kongresu, jsou američtí zákonodárci jednotní ve své podpoře Ukrajiny.

Podle agentury AP se osmdesátiletý Biden vůbec poprvé v roli prezidenta vypravil do válečné oblasti, přičemž USA nemají kontrolu nad ukrajinským vzdušným prostorem. Zároveň na Ukrajině nejsou přítomni američtí vojáci, vyjma malého oddílu námořní pěchoty, který střeží americkou ambasádu v Kyjevě. Biden podle AP strávil v Kyjevě přes pět hodin.

Symbolika Bidenovy cesty

O Bidenově cestě na Ukrajinu se sice spekulovalo, plánovaná byla ale v naprostém utajení. O její symbolice nelze pochybovat, přítomnost amerického prezidenta v Kyjevě potvrdila nejen závěry Mnichovské bezpečnostní konference o pokračující podpoře Ukrajiny, ale i závazek Západu, že po boku Kyjeva bude stát do vítězného konce.

Biden vlastně Zelenskému návštěvu „oplatil“, ještě před Vánoci se totiž ukrajinský prezident vydal na svůj vůbec první zahraniční výjezd od počátku války a jeho kroky vedly do Bílého domu. Nyní těsně před výročím vpádu ruský vojsk se Kyjevem prošel Biden. I jeho návštěvu doprovázely zvuky sirén, na které si ostatně Kyjevané už dávno zvykli. Úspěšná obrana metropole byla v uplynulém roce pro Ukrajinu klíčová. Dokonce má i svou legendu, a to o tzv. Duchu Kyjeva, expertním pilotovi, který město bránil ze vzduchu před okupanty.

Biden se setkal i se Zelenského manželkou Olenou, prezidentského páru se neopomněl zeptat ani na jejich děti. Návštěva proběhla v Mariinském paláci. „Myslel jsem, že je důležité, aby nebyly žádné pochybnosti o americké podpoře Ukrajiny ve válce,“ prohlásil Biden. Přestože zajistit prezidentovo bezpečí byla téměř nemožná mise, ředitelka komunikace Bílého domu Kate Bedingfieldová to komentovala tak, že to byl „risk, který byl Biden ochoten podstoupit“.

„Bylo pro něj důležíté, aby se ukázal bok po boku s prezidentem Zelenským a připomenul světu, že se blíží roční výročí ruské agrese, i to, že Kyjev stále stojí,“ dodala Bedingfieldová, připustila však, že logistika cesty byla velmi náročná a komplikovaná. A o čem se Biden a Zelenskyj bavili? Podle bezpečnostního poradce Bílého domu Jacka Sullivana diskutovali „o následujících měsících, o tom, co Ukrajina potřebuje k tomu, aby na bitevním poli uspěla“.

„Nejdůležitější návštěva“

„Tato první návštěva amerického prezidenta na Ukrajině po 15 letech je nejdůležitější v historii ukrajinsko-amerických vztahů,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci s Bidenem. Dodal, že s šéfem Bílého domu vedl „věcné rozhovory“ a výsledky návštěvy podle něj budou znát při posilování obranyschopnosti Ukrajiny. „Vaše návštěva je mimořádně důležitým projevem podpory všem Ukrajincům,“ napsal Zelenskyj na Telegramu. Biden rovněž oznámil, že Ukrajina dostane nový balík vojenské pomoci v hodnotě 500 milionů dolarů (přes 11 miliard korun).

Závěry Bidenovy návštěvy jsou jasné: Jeho přítomnost poslala jeznočnanou zprávu, že Ukrajina je bezpečná natolik, aby tam mohl přicestovat americký prezident, a to i přes všechny raketové a dronové útoky i zákopovou válku vyvolanou Putinem. Zelenskyj se navíc nechal slyšet, že Bidenova návštěva přivedla Ukrajinu zase o krok blíž k vítězství ve válce.

Zatím není jasné, jak a jestli vůbec Putin nějak na Bidenovu návštěvu Kyjeva zareaguje. Mezi laiky, ale i některými experty panují obavy, že chystá velkou akci právě na 24. února. Řada odborníků očekává masivní raketový útok, jaký Rusko předvedlo například v říjnu nebo listopadu loňského roku.

07:10
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Piloti se katapultovali.

06:48
Dnes

Do vzduchu ráno znovu vzlétly polské stíhačky, informuje letectvo. K hranicím se přiblížily ruské střely. V poslední době jde o několikátý odobný incident.

06:30
Dnes

 Přežití Ukrajiny v současné válce proti Rusku je důležité jak pro Evropu, tak pro Spojené státy, uvedl dnes bývalý americký prezident a republikánský kandidát do listopadových prezidentských voleb Donald Trump. V příspěvku na exprezidentově sociální síti Truth Social je podle agentury Reuters znatelný určitý posun v jeho dosavadním postoji, a to za situace, kdy má o víkendu americká Sněmovna reprezentantů hlasovat o miliardovém balíčku pomoci Ukrajině.

"Proč Evropa nemůže narovnat nebo dorovnat peníze poskytnuté USA, aby pomohla zoufalé zemi v nouzi?" napsal Trump."Jak se všichni shodují, ukrajinské přežití a síla by měly být pro Evropu mnohem důležitější než pro nás, ale je to důležité i pro nás! Pohni sebou, Evropo," uvedl exprezident.

Zobrazit celý online

Rusko a Čína jako spojenci? Podle Zelenského předzvěst světové války

A zatímco Biden mluvil se Zelenským, do Moskvy spěchal přední čínský diplomat Wang I, ten se mimo jiné účastnil i Mnichovské bezpečnostní konference. V Moskvě má jednat o „rozvoji vztahů Číny a Ruska v nové etapě, stejně jako o palčivých mezinárodních i regionálních otázkách představujících společné zájmy“. Na konferenci v Mnichově o víkendu Wang I řekl, že Čína má mírový plán řešení války na Ukrajině, který představí u příležitosti blížícího se výročí války, připomněl Kommersant.

Kreml podle Reuters uvedl, že s Wangem I bude mít mnoho témat pro diskuzi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s deníkem Die Welt naopak Čínu vyzval, aby se nestavěla na ruskou stranu. „Pokud se Čína spojí s Ruskem, dojde ke světové válce,“ sdělil Zelenskyj. Doplnil, že by Ukrajina měla Čínu ráda na své straně, i když se domnívá, že to v současnosti není možné.

Video se připravuje ...
Další videa