Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Duch Kyjeva“: Co stojí za mýtem o hrdinném pilotovi? A kdo zachránil ukrajinskou metropoli?

Autor: tsv, swp - 
27. listopadu 2022
05:00

Oblíbená legenda o takzvaném Duchu Kyjeva, expertním pilotovi, který na počátku ruské invaze zachránil Kyjev před okupanty, byla po dlouhém spekulování vyvrácena, souboj o hlavní město se ale podařilo objasnit až díky nejnovějšímu výzkumu britského experta Dr. Justina Bronka. Za svobodu metropole je zodpovědné ukrajinské letectvo, které navzdory ruské přesile dokázalo okupující jednotky vyhnat z města. Nízký počet letadel v porovnání s nepřítelem přitom nebyl tou jedinou nevýhodou obranných jednotek. Na Bronkův výzkum upozornil server Daily Mail.

Jeden z prvních kroků ruské armády bylo zničit všechny ukrajinské protiletecké systémy, čehož Rusové docílili téměř okamžitě po vniknutí na sousední území. V porovnání s ukrajinskou leteckou technikou měli okupanti patnáctinásobnou převahu, jejich pokus o dobytí hlavního města přesto úspěšný nebyl.

Kromě přesily měla ruská armáda mimo jiné ještě jednu výhodu. Ukrajinští piloti museli kvůli pokročilým radarům ruských letadel létat velmi nízko, aby se k nepřátelům dostali dostatečně blízko a mohli je zneškodnit raketami krátkého doletu. Takto se ale sami dostávali do většího nebezpečí a mnoho z nich přišlo kvůli strategickým manévrům o život.

Rusům zlomila vaz jediná chyba

První dny zaznamenala ukrajinská armáda dramatické ztráty, na obloze denně probíhaly desítky až stovky malých leteckých bitev, během kterých zemřeli někteří z řad nejschopnějších pilotů Ukrajiny. Rusko mezitím přišlo jen o minimum letců, ať už díky významné přesile, nebo vyšší kvalitě letounů.

Ukrajinskému letectvu se ovšem navzdory komplikacím podařilo první linii udržet a dát tak ostatním jednotkám dostatek času na přesun zachovaných protileteckých systémů a opravu zničené infrastruktury potřebné k boji.

Po prvních třech dnech bojů Rusové zachybovali, když si ve snaze vést „elektronickou válku“ proti svým sousedům zablokovali vlastní přenosy, a způsobili si tak enormní komunikační problémy. Ukrajinci dostali šanci přeskupit své jednotky a piloti brzy na to zahájili ještě silnější útok než doposud.

22:04
28. 3. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra. Přejeme vám dobrou noc.

21:22
28. 3. 2024

Hlavní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že telefonicky hovořil se šéfem amerického sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o tom, co potřebuje ukrajinská armáda pro následující měsíce. Jmenoval posílení ochrany před ruskými vzdušnými údery, generálové podle něj projednali také budování opevnění.

20:48
28. 3. 2024

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v loňském roce zvýšil o 5,3 procenta poté, co se předloni v důsledku ruské invaze propadl téměř o třetinu. Oznámil to dnes ukrajinský statistický úřad. Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková již v lednu uvedla, že ukrajinská ekonomika loni vzrostla o pět procent.

Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa