Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Proč Rusové ztrácejí tolik tanků? Slabá morálka, taktika i výzbroj

Autor: Rádio Svobodná Evropa, mav - 
18. května 2022
05:00

Rusko ztratilo přes 670 tanků a tři tisíce kusů další techniky. Experti to vysvětlují řadou příčin: Dodávkami moderních zbraní Ukrajině ze Západu, špatnou strategií ruské invaze, bídnou morálkou vojáků i konstrukčními slabinami tanků, píše server Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL).

Před invazí na Ukrajinu si Ozbrojené síly Ruské federace budovaly reputaci silné, efektivní a technologicky vyspělé armády, například svou účastí ve válce v Sýrii. Nové bojiště a nový protivník však tuto pověst silně narušily, třebaže měla ruská armáda nad ukrajinskou pětinásobnou převahu.

Ukrajinské ministerstvo obrany k 17. květnu uvedlo, že ruské síly přišly při invazi o 1235 tanků, 3009 obrněných aut a transportérů, 2109 náklaďáků a tak dále. Tato čísla nejsou nezávisle ověřená, Moskva své ztráty nezveřejňuje.

Blog Oryx ověřuje fotografie a videa zničené ruské techniky, každého jednoho kusu. K 17. 5. napočítali jeho autoři 361 zničených tanků, 21 poškozených, 48 opuštěných a 239 ukořistěných Ukrajinci. Dohromady tak Rusové přišli nejméně o 671 tanků; obrněných vozů a transportérů různých kategorií napočítal Oryx přes 1200. Čísla jistě budou vyšší, jen se ztráty nepodařilo ověřit.

Skoro tři stovky opuštěných či ukořistěných tanků v použitelném stavu – to něco vypovídá o „speciální vojenské operaci“, upozorňují experti. Na základě špatného výkonu rozvědčíků nedokázali ruští stratégové ofenzivu dobře naplánovat. Okupanti očekávali, že je Ukrajinci budou vítat s otevřenou náručí, ti však místo toho připravili tuhý odpor.

Ruská armáda je organizovaná do velkých samostatných jednotek – praporních úkolových uskupení složených z tanků, pěchoty i děl. Jsou schopné provádět rychlé a ničivé útoky, sestávají ze spousty obrněných vozidel – ale jen málo pěchoty je chrání při přesunech a proti útokům. Efektivní ukrajinská taktika toho dokázala využít, stejně jako kvapného postupu tanků.

Mnohým tak došla munice a nafta, neboť při pokusu o blitzkrieg ujely svým cisternám a náklaďákům, které ukrajinské drony dokázaly likvidovat, a odříznout tak postupující tankové konvoje. Jiné stroje se zasekly v jarním bahně, ač měly být připraveny i na tyto terénní podmínky.

„Pokusili se o taktický manévr. Zahájili útok, ale pak si uvědomili, že nemohou pokračovat, a zaujali obrané pozice,“ popsal voják reportérovi RFE/RL jednu z březnových bitev v Kyjevské oblasti. „Ale nemohou postupovat, stahují se. Zanechávají svou techniku, raněné, své věci, munici, zbraně.“

Výsledkem toho všeho jsou virální videa ukrajinských traktorů, kterak táhnou ukořistěné tanky a transportéry. Kyjev dokonce s jistou dávkou humoru oficiálně oznámil, že občané takto získaná vozidla nemusejí uvádět v daňovém přiznání. Některé stroje si Ukrajinci opravují, jiné získali okamžitě použitelné.

Ruské posádky často opouštěly své pozice i válečné stroje i kvůli bídné morálce. Tu oslabily hromadící se neúspěchy ofenzivy, ale valná nebyla už na samém začátku. Jádro ruských vojsk sestává zhruba z 80 procent z branců, kteří jednak nemají zkušenosti ani dlouhý výcvik k ovládání techniky, jednak by ani ke speciální vojenské operaci (na rozdíl od regulérní války, kterou však Vladimir Putin nevyhlásil) neměli být nasazeni.

Zacouvali, zapadli, utekli

„Blížili jsme se k vesnici, letecký průzkum nám říkal, že na nás jedou tři tanky,“ popsal pro RFE/RL ukrajinský voják, jak proběhlo  koncem března osvobozování vsi Lukjanivka nedaleko Kyjeva. „Jen jsme čekali, až se konečně jeden ukázal za zatáčkou. Stříleli jsme po nich, oni po nás. Pak jejich posádka dostala strach a začali couvat do vesnice a mezi domy, pak do lesa. Tam uvázli v blátě a tank opustili. Do Lukjanivky jsme přijeli s jedním tankem a získali tam tři další.“

Další techniku ve vesnici obránci zlikvidovali. „Před památníkem vojáků druhé světové války symbolicky stojí zničený ruský tank T-72,“ ukázal Maryan Kušnir, reportér RFE/RL. Tento klasicky přišel o věž.

Okupanti utrpěli značné ztráty i přímo v bojích, které poukázaly na některé slabiny v konstrukci ruské techniky, její zastaralost či podřadnost. Okolo zničených tanků se mnohde povalují jejich věže. Tanky T-72, T-80 a T-90 totiž trpí „efektem čertíka v krabičce“. Munici skladují v dělových věžích, a když se ji podaří zasáhnout zejména shora, kde je pancíř slabší, dojde k řetězové explozi. Posádka se vypaří a věž odletí několik metrů daleko.

Takto shora umí udeřit i chytrá protitanková raketa Javelin. Voják ji vystřelí z ramene a schová se, střela se navádí sama pomocí infračervených senzorů – letí za teplem. A má schopnost zasáhnout i těžce obrněný tank s reaktivním pancéřováním, nese totiž dvě (tzv. kumulativní) hlavice. První si poradí s pancířem, výbuch druhé už pak zasáhne vnitřek tanku.

Efektivní se ukázaly i drony Byraktar TB2 turecké výroby. Dokážou najít a identifikovat cíl až na 50 km.

Celkem Ukrajině poskytlo finanční či zbrojní pomoc přes 30 zemí. Výzbroj sestává hlavně z ručních zbraní, munice a obranných prostředků, jako jsou protitankové a protiletadlové systémy. NATO a vůbec Západ se zdráhaly poslat těžší útočné zbraně (spekulovalo se i o stíhačkách), aby to nevedlo k přímému konfliktu s Ruskem. V poslední době se to poněkud mění, Ukrajinci už ostřelují okupanty britsko-americkými houfnicemi M777. Devadesát těchto moderních tažených děl je jen zlomkem podpory od Spojených států. Březnová pomoc za 13,6 miliardy dolarů (320 mld. Kč) už se vyčerpala, Kongres následně slíbil podpořit Ukrajinu znovu, a to trojnásobkem této částky – většinou v podobě vojenské pomoci.

Video  Ukrajinští farmáři ukradli ruskou bojovou techniku za pomoci traktorů.  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa