Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Části Ukrajiny hrozí odříznutí. Rusové poničili důležitý železniční most u Dněstru

Autor: ČTK - 
26. dubna 2022
15:51

Při ruském raketovém útoku byl poničen železniční most v Oděské oblasti na jihozápadě země, který vede nad ústím Dněstru do Černého moře. Dnes o tom na sociální síti Telegram informoval šéf ukrajinských železnic Oleksandr Kamyšin.

Podle místních úřadů byla z bezpečnostních důvodů uzavřená i souběžná silnice. Zničení mostu by znamenalo, že od zbytku země zůstane odříznutý cíp ukrajinského území sousedící s Rumunskem a Moldavskem. Z ukrajinského vnitrozemí by se do něj po silnici dalo dostat jedině přes Moldavsko.

Agentura DPA uvádí, že v posledních dnech ruská armáda zaměřila útoky na ukrajinskou železniční infrastrukturu. Snaží se tak Kyjev odříznout od zbraní i od pohonných hmot dodávaných na Ukrajinu v rámci pomoci od zemí Evropské unie. Rusko na Ukrajinu zaútočilo před více než dvěma měsíci. Podle Organizace spojených národů během tohoto konfliktu přišlo o život asi 2700 civilistů. Nicméně samotná OSN i Kyjev předpokládají, že skutečné počty obětí jsou vyšší.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Zobrazit celý online

Video  Kontroverzní ukrajinští hrdinové. Co je pluk Azov?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa