Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po Mariupolu touží Putin od roku 2014, řekl expert. Co by znamenal pád klíčového města?

  • Autor: amb - 
    23. 3. 2022
    05:00

    Na 90 procent Mariupolu už je zničených a podle stanice BBC se Rusko snaží město „vyhladovět ke kapitulaci“.  Přesto se jeho obyvatelé nevzdávají. Město je sevřené mezi anektovanými územími Krymem a Donbasem od roku 2014. Už tehdy bylo podle analytika Pavla Havlíčka ruským cílem a nyní se na jeho obyvatelstvu Rusové mstí. 

    Mariupol, nejpoškozenější a nejbombardovanější město ve válce Ukrajiny proti Rusku. Přesto se nevzdává, zatímco se ho Rusové nadále snaží dobýt do posledního vojáka. Proč by bylo vítězství nad vzdorovitým Mariupolem pro Putina důležité?

    Podle BBC i analytika se zaměřením na východní Evropu Pavla Havlíčka je Mariupol strategické místo z několika důvodů. Je to důležité místo pro ukrajinskou ekonomiku, spojovací bod mezi anektovaným Krymem a Donbasem, cesta pro zásobování Krymu i město, které vždy „stálo v cestě“ ruským záměrům. 

    Jaký význam by měl jeho pád pro Rusko a co z toho vyplývalo pro Ukrajinu? Jak by Rusové využili pád Batalionu Azov? A kam by se po pádu Mariupolu vydali ruští vojáci dál?

    20:08
    Dnes

    Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

    Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

    Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

    19:17
    Dnes

    Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

    19:14
    Dnes

    Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard Kč), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu, která se už přes dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Na dodání materiálu si ale budou muset Ukrajinci počkat, neboť proces jeho pořizování je teprve na počátku.

    Ohlášená investice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

    Pentagon v tiskové zprávě dodává, že vláda nakoupí také vybavení pro integraci západních systémů protivzdušné obrany do ukrajinské výbavy. Jako další položky „historického balíku“ jmenuje dělostřeleckou munici, „taktická vozidla“, lehké zbraně i součástky pro výrobu dronů na Ukrajině.

    Zobrazit celý online

  • 1.Důležitý přístav

    Boje na Ukrajině o Mariupol: Ocelárna Azovstal a exploze Boje na Ukrajině o Mariupol: Ocelárna Azovstal a exploze | Twitter - Lesia Vasylenko

    Mariupol je strategicky důležitý a významný přístav v Azovském moři, které spojuje Mariupol s Černým mořem. Pokud by padl, Rusko by mohlo podle BBC plně kontrolovat více než 80 procent ukrajinského pobřeží Černého moře.

    Poznamenalo by to také zbývající ukrajinskou ekonomiku. V Mariupolu se nachází železárny a ocelárny. Za normálních okolností fungovalo město jako exportní uzel pro ocel, uhlí a kukuřici směřující na Blízký východ i jinam. Spolu s jeho pádem by došlo k přerušení námořního obchodu a izolaci od světa.

    „Je to strategický přístav, jedna ze základních infrastruktur pro vývoz Ukrajiny. Proto bylo důležité odříznout nejen Azovské, ale i Černé moře. Mariupol, stejně jako přístav Berďansk nebo Oděsa, hrají klíčovou roli, protože přes tyto přístavy se převážela velká část ukrajinské produkce, a to i včetně obilí,“ řekl Blesk Zprávám analytik a odborník na Rusko Pavel Havlíček.

  • 2.Pozemní koridor mezi Donbasem a Krymem

    Zdevastované město Mariupol. Zdevastované město Mariupol. | Facebook ministerstva obrany Ukrajiny.

    Kromě toho stojí Mariupol v cestě ruským silám z Krymského poloostrova, které se chtějí spojit s těmi na východoukrajinském Donbasu.

    „Již osm let, od moskevské nelegální anexe Krymu v roce 2014, je město nepříjemně sevřeno mezi ruskými silami na poloostrově Krym a prokremelskými separatisty v odtržených samozvaných republikách Doněck a Luhansk,“ píše BBC.

    S tím souhlasí i odborník Pavel Havlíček. Pokud by Mariupol padl, došlo by podle něj k propojení Krymu s východními nově anektovanými územími do Ruské federace.

    Město Mariupol, industriální část (22. 3. 2022) Město Mariupol, industriální část (22. 3. 2022) | Reuters

    „Mluvilo se o tom už od roku 2014, Mariupol vždy stál mezi východní Ukrajinou, kde byli ruští vojáci, a Krymem. Propojení těchto dvou základen, dvou opěrných bodů ruské armády, bylo ruským cílem už od roku 2014,“ uvedl.

    Také generál sir Richard Barrons, bývalý velitel britských sil, řekl pro BBC: „Až Rusové budou mít pocit, že bitvu úspěšně dokončili, dodělají pozemní most z Ruska na Krym a budou to považovat za velký strategický úspěch,“ vysvětlil. Dobytí Mariupolu je podle něj životně důležité pro ruské válečné úsilí.

  • 3.Pomsta vzdornému městu

    Střelba v Mariupolu. Střelba v Mariupolu. | Reuters

    Podle analytika Pavla Havlíčka stojí za ruskou agresi vůči Mariupolu také odplata bránícímu se městu.

    „Na Mariupolu je vykonávána msta z ruské strany kvůli tomu, že toto dobře opevněné město vzdorovalo Rusku velmi dlouho. Už v roce 2014 tam došlo k nějakým zásahům, město ale nikdy nespadlo pod ruskou kontrolu," sdělil Blesk Zprávám.

    „Proto se teď Rusko mstí na místních lidech, protože Mariupol byl nedobytným městem mezi dvěma ruskými základnami. Masakrují jeho obyvatelstvo a vybírají si tím daň za to, že Mariupol předtím nemohli ovládnout,“ dodal Havlíček.

  • 4.Přístup Krymu k zásobování

    Zdevastované město Mariupol. Zdevastované město Mariupol. | Reuters

    Mariupol by hrál pro Rusko strategickou roli nejen jako přístav. Podle Havlíčka je pro ně důležitý i z hlediska zásobování Krymu.

    „Než se vybudoval Krymský most, dlouho neexistovala cesta, jak dodat na Krym ruské vybavení. Také v tomto případě stál v cestě opět Mariupol, který spolu s Chersonem a dalšími městy bránil zásobování Krymu,“ uvedl Havlíček a připomněl odříznutí Krymu od zásob vody.

    Většina vody na Krym totiž do roku 2014 proudila z řeky Dněpr Severokrymským kanálem. Ukrajina však tento kanál po ruské anexi poloostrova před sedmi lety uzavřela, čímž poloostrov připravila až o 90 procent pitné vody. K tomu se loni přidalo mimořádně suché počasí. V řadě obcí a měst je proto voda dostupná pouze na příděl, je jí stále málo, píše E15.

  • 5.Psychologický moment vítězství

    Lidé neztrácí naději - separatisté už město obsadili jednou Lidé neztrácí naději - separatisté už město obsadili jednou | ČTK, Reuters

    BBC uvedlo, že dobytí Mariupolu by bylo pro Ukrajinu i Rusko psychologicky významné. Zatímco pro Ukrajinu by to byla vojenská i ekonomická ztráta, Rusko by tím ukázalo, že na Ukrajině dochází k pokrokům.

    Navíc by to mělo i historický význam, protože ukrajinské pobřeží Černého moře patří podle Vladimira Putina do novoruské říše. Jde o území, která v 18. století zahrnovala mimo jiné jihovýchodní Ukrajinu. Mariupol ale v obnovení tohoto cíle brání.

    Video  Dětská nemocnice v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny se stala terčem ruského náletu.  - reuters
    Video se připravuje ...

    „Je to symbol, psychologicky i logisticky by to Rusku pomohlo. Nejen v rámci propojování Krymu s pevninskou Ukrajinou a de facto anektovanými územími, pro ruskou stranu by to bylo i významné vítězství, přestože ve městě nezůstane kámen na kameni. Kdyby Mariupol získali pod kontrolu, Rusové budou cítit psychologický moment vítězství,“ uvedl Havlíček.

    Kromě symbolu vzdoru se ale podle něj Mariupol stane i symbolem katastrofy války, během které umírají hlavně civilisté. „Zaznamenali jsme signály z minulých dnů, ruská armáda dala Ukrajincům ultimátum opustit město. Pravděpodobně však ten souboj uvidíme až do samého konce, což bude strašné, protože uvidíme masakry civilního obyvatelstva,“ doplnil.

  • 6.Využití Pluku Azov k propagandě

    Zdevastované město Mariupol. Zdevastované město Mariupol. | Reuters

    V souvislosti s Mariupolem se mluví také o Batalionu Azov, opřeném několika mýty.

    „Mariupol je také domovem jednotky ukrajinské milice zvané Batalion Azov, pojmenované po Azovském moři. Pluk obsahuje krajně pravicové extremisty včetně neonacistů. Přestože tvoří jen nepatrný zlomek ukrajinských bojových sil, byl by to pro Moskvu užitečný propagandistický nástroj, jak ruskému obyvatelstvu sdělit, že mladí Rusové bojující na Ukrajině zbavili sousední zemi neonacistů,“ předpověděl Havlíček.

    Pokud se Rusku podaří zajmout významný počet živých bojovníků Batalionu Azov, je podle něj pravděpodobné, že budou vystaveni médiím, které kontroluje Rusko. Dojde k tomu v rámci probíhající informační války s cílem zdiskreditovat Ukrajinu a její vládu.

  • 7.V čem je paradox mariupolské zkázy?

    Zdevastované město Mariupol. Zdevastované město Mariupol. | Reuters

    Analytik Pavel Havlíček připomněl, že velká část obyvatel Mariupolu je buď etnicky ruského původu, nebo jde o ruskojazyčné občany.

    „Takže když se Rusko zaštituje tím, že chrání tuto část společnosti vůči Ukrajině, není to pravda a je to přesně naopak. Když bojuje ve východních teritoriích, jako je Charkov, Cherson, Sumy nebo právě Mariupol, dochází k velkým ztrátám mezi etnickými Rusy a ruskojazyčným obyvatelstvem,“ řekl Blesk Zprávám.

  • 8.Kolik dnů Mariupolu zbývá?

    Zdevastované město Mariupol. Zdevastované město Mariupol. | Reuters

    Poškozených už je 90 procent Mariupolu, město je také odříznuté od přístupu k elektřině, topení, vodě, jídlu a zdravotnickým potřebám. Dochází tam k humanitární katastrofě a podle BBC se Rusko snaží Mariupol „vyhladovět ke kapitulaci“.

    Ukrajina se zavázala bránit město do posledního vojáka. Ruské jednotky se pomalu tlačí do středu města a vzhledem k neexistenci jakékoli mírové dohody nejspíš zesílí bombardování, přičemž v Mariupolu by se mělo nacházet ještě 200 000 civilistů.

    „Někteří dokázali utéct, velká část lidí tam ale stále zůstává a je otázka, co se bude dít,“ uvedl Havlíček. 

  • 9.Co se stane po dobytí Mariupolu?

    Zdevastované město Mariupol. Zdevastované město Mariupol. | Reuters

    Pokud Rusko převezme plnou kontrolu nad Mariupolem, uvolní to podle BBC téměř 6 000 vojáků, kteří pak mohou posílit další ruské síly na Ukrajině.

    Mají možnost se přemístit severovýchodním směrem a útočit na Ukrajince, kteří bojují s prokremelskými separatisty na Donbasu. Také by mohli zamířit k Oděse, která je posledním přístupným ukrajinským bodem k Černému moři. Další cestou by pro ně bylo vydat se na severozápad k městu Dnipro.

Video se připravuje ...
Další videa