Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koncert pro Ukrajinu na Václavském náměstí: Lidé naposílali přes 180 milionů

Aktualizováno -
1. března 2022
22:45
Autor: diz, dvi, ČTK - 
1. března 2022
15:05

Doslova tsunami zájmu, empatie, podpory a solidarity hýbe Českem. Způsobil ji vpád ruských vojsk za hranice Ukrajiny. Ta v nerovném boji nezůstává osamocena – podporu jí vyjadřují lidé napříč celým světem. Nabízí zdravotnickou pomoc, ubytování, potraviny, léky i finance. Na Václavském náměstí se v úterý večer konal „Koncert pro Ukrajinu”, během kterého lidé potřebným na Ukrajině věnovali úctyhodných 180 milionů korun.

  • Mezi účinkující na koncertě patřily kapely Mig 21, Chinaski, Pražský výběr, Mirai, Marie Rottrová, Tomáš Klus, Michal Hrůza a Kapela Hrůzy či hudebníci z České filharmonie.
  • Všichni vystupující se akce účastnili bez nároku na honorář.
  • Součástí události byl i náhled na aktuální situaci na Ukrajině nebo vhled do života Ukrajinců v Česku.
  • Prostřednictvím DMS a přímých plateb na účet organizace Člověk v tísni bylo vybráno neuvěřitelných 180 milionů korun.
  • Celý koncert jsme pro čtenáře Blesk.cz sledovali online. Podrobné zpravodajství minutu za minutou naleznete na konci článku.

Charitativní koncert pořádala na Václavském náměstí Česká televize ve spolupráci se společností Metronome Production, která každoročně organizuje známý pražský hudební festival Metronome Prague.

Samotným zhlédnutím koncertu dali lidé najevo zájem o dění na Ukrajině. Události, při nichž umírají vojáci, civilisté, i děti. Kromě zájmu a sounáležitosti byl koncert o konkrétní pomoci, kterou mohli diváci vyjádřit zasláním dárcovských SMS. Výtěžek z nich obdrží sbírka SOS Ukrajina, kterou pořádá Člověk v tísni. Poslouží na zajištění nejzákladnějších potřeb – potravin a zázemí pro uprchlíky.

Koncert pro Ukrajinu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
6:37
4. 10. 2023

Podle Nexty Burger King stále působí v Rusku navzdory slibům, že odejde.

6:12
30. 12. 2022

V ruském Rostově začala hořet opuštěná průmyslová budova. Požár se rozšířil na plochu více než 100 metrů čtverečních. O obětech zatím nejsou žádné informace.

22:24
1. 3. 2022

Koncert pro Ukrajinu na Václavském náměstí skončil symbolicky zpěvem ukrajinské hymny. Daniel Stach uvedl závěrečný součet charitativní sbírky. Přes zprávy DMS se vybralo téměř 22,5 milionu korun, na účet Člověka v tísni zároveň během koncertu přistálo dalších neuvěřitelných 158 milionů korun. Dohromady je to tedy přes úctyhodných 180 milionů korun.

22:15
1. 3. 2022

Promluvil také velvyslanec Ukrajiny v České republice Jevhen Perebyjnis. „Nemám dobré zprávy, sledujeme skoro v přímém přenosu genocidu ukrajinského národa a vyhlazování měst a obcí diktátorským státem. Jenom proto, že se Ukrajina rozhodla být svobodnou.”

22:02
1. 3. 2022

Na koncertě se stala jedna zvláštní anomálie. Marie Rottrová totiž fanouškům zazpívala píseň „Lásko, voníš deštěm”, tedy cover slavné skladby kapely Black Sabbath v čele s Ozzy Osbournem „She's Gone”. Pikantní je, že českou verzi textu v roce 1981 napsal Jaromír Nohavica, který před několika dny prohlásil, že si ponechá Puškinovu medaili, kterou před časem získal od Vladimira Putina.

21:47
1. 3. 2022

Koncert na Václavském náměstí pokračuje. Po kapelách I Love You Honey Bunny a Olympic aktuálně zpívá Marie Rottrová.

21:25
1. 3. 2022

Daniel Stach právě upřesnil aktuální čísla co do vybraných peněz. Přes 17 milionů korun se aktuálně vybralo jen přes systém DMS. Na účet Člověka v tísni pak přibylo dalších 96 milionů korun.

21:17
1. 3. 2022

Vybráno je již přes 16 milionů korun.

21:16
1. 3. 2022

Zpěvák Michal Kocáb promluvil během vystoupení kapely Pražský výběr. Popsal zděšení nad tím, že diktátor jednoho státu ohrožuje celý svět. „Sláva Ukrajině!” zvolal.

Koncert pro Ukrajinu na Václavském náměstí, kterým mohou diváci a publikum podpořit uprchlíky, které invaze ruské armády vyhnala z jejich domovů. (1. březen 2022)
20:58
1. 3. 2022

Na Václavském náměstí promluvil Šimon Pánek, spoluzakladatel organizace Člověk v tísni. Podle něj je hlavní humanitární tým aktuálně ve Lvově, kam se včas přesunul z Kyjeva. „Snažíme se dodat maximum humanitární pomoci, v neděli s ní vyjel kamion, dnes vyjíždí vlak,” uvedl Pánek s tím, že Ukrajina je velká země a humanitárního materiálu je tak zapotřebí obrovské množství. Vlaky se podle něj mají stát hlavním koridorem pomoci, další má vyrazit ve čtvrtek. Mezi hlavní materiál, který je na Ukrajinu dodáván, dle Pánka patří mléčné výrobky, potraviny pro děti či hygienické potřeby.

20:42
1. 3. 2022

Na Václavském náměstí aktuálně razantní změna žánru. Sbor Národního divadla zpívá před budovou Národního muzea skladbu „Va, pensiero” z opery Nabucco.

20:33
1. 3. 2022

Vybráno je už přes 5 milionů korun. Václavákem zní píseň možná nejpovolanější, „Bratříčku, zavírej vrátka” od Karla Kryla. Tentokrát v podání Michala Hrůzy a Kapely Hrůzy.

20:21
1. 3. 2022

Koncert pro Ukrajinu sotva začal, ale vybrané peníze už se podle moderátorky Světlany Witowské blíží jednomu milionu korun.

Koncert pro Ukrajinu na Václavském náměstí, kterým mohou diváci a publikum podpořit uprchlíky, které invaze ruské armády vyhnala z jejich domovů. (1. březen 2022)
20:18
1. 3. 2022

„Děkujeme, Ukrajino, za to, že bráníš nejen své domovy, ale i ty ostatní po celém světě,” řekl mezi písněmi přihlížejícím Mirai Navrátil.

20:13
1. 3. 2022

Na Václavském náměstí byla zahájena hlavní část programu. Daniel Stach při úvodním projevu přivítal v ukrajinštině také všechny diváky hovořící touto řečí. Své písně nyní divákům hraje kapela Mirai.

19:51
1. 3. 2022

Podle spolumoderátorky akce Světlany Witowské je plno už do poloviny Václavského náměstí. Organizátoři dle zpravodajství ČT očekávají návštěvu až 20.000 lidí. Na místě hovořila i šestnáctiletá Ukrajinka Vladyslava Budkivska. Ta u nás studuje druhým rokem konzervatoř a hraje na housle. Je prý patriotem, ale zároveň ženou, takže nemůže do války, proto by chtěla pomoct alespoň tady, na „Koncertě pro Ukrajinu”.

 

Koncert pro Ukrajinu na Václavském náměstí, kterým mohou diváci a publikum podpořit uprchlíky, které invaze ruské armády vyhnala z jejich domovů. (1. březen 2022)
19:43
1. 3. 2022

Horní třetina Václavského náměstí v Praze je zaplněná lidmi. Policie, která na akci dohlíží, uzavřela v horní části náměstí dopravu v obou směrech. Posluchači si s sebou přinesli vlajky Ukrajiny či Evropské unie. Třímají také transparenty proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. 

19:24
1. 3. 2022

Koncert pro Ukrajinu byl zahájen vystoupením kapely Ahmed má hlad. Moderátor Daniel Stach uvedl, že akce bude vysílána i na samotné Ukrajině. Po zásahu televizní věže v Kyjevě však tamější televizní kanály přerušily vysílání.

18:22
1. 3. 2022

Spolumoderátor akce Daniel Stach uveřejnil tweet, ve kterém sdílel fotografii s moderátorkou Světlanou Witowskou, kterou následuje fotka Jaroslava Hutky z generálky. Koncert pro Ukrajinu začíná za necelou hodinu.

17:21
1. 3. 2022

Václavské náměstí hlásí připraveno, jak všechny na Twitteru ubezpečil promotér hudebních akcí David Gaydečka.

16:17
1. 3. 2022

Událost se valí sociálními sítěmi ze všech stran. Ve svých příspěvcích na Twitteru na ni kromě pořadatelských účtů upozorňují například i česká ambasáda v izraelském Tel Avivu či Generální konzulát ČR v Drážďanech.

16:10
1. 3. 2022

Přípravy na koncert na pražském Václavském náměstí vrcholí. K situaci se pro Radiožurnál vyjádřil frontman kapely Pražský výběr Michal Kocáb, který se dnes akce také zúčastní. „Chtěl bych ještě víc takových akcí. Chtěl bych vyjadřovat tu solidaritu každý den, od rána do večera. Člověk si láme hlavu, co všechno by se pro to dalo udělat," řekl Kocáb rozhlasové stanici.

Video  Ruská agrese se stupňuje! Masakr v Charkově. A konvoj rusů u Kyjeva  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa