Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pět mrtvých po útoku na věž v Kyjevě: Rusové komplikují vysílání televizí

Autor: ČTK, sova - 
1. března 2022
18:20

Ruské síly v úterý zaútočily na televizní věž v ukrajinském hlavním městě Kyjevě, informují ukrajinská média. Podle záchranných složek přitom zahynulo pět lidí, píší agentury Reuters nebo Interfax-Ukrajina. Několik dalších osob je podle ukrajinských médií zraněných. Server Ukrajinska pravda uvedl, že objekt zasáhly dvě rakety.

Cílem byla místnost, kde se nacházeli lidé, píše agentura Unian, podle níž byly zaznamenány dočasné problémy s televizním vysíláním. Na sociálních sítích se objevují videa z ukrajinské metropole, která ukazují následky útoku.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

Zobrazit celý online

Podle prezidentské kanceláře bude kvůli úderu dočasně přerušeno vysílání, ale v případě některých kanálů bude v blízké budoucnosti uvedeno do chodu záložní vysílání, píše server Ukrajinska pravda. Řadu stanic lze podle něj sledovat na internetu, například prostřednictvím kanálu YouTube.

Věž stojí v blízkosti památníku druhé světové války

Ruské ministerstvo obrany v úterý varovalo, že podnikne útoky vysoce přesnými zbraněmi na kyjevské centrum informačních a psychologických operací a na objekty tajné služby SBU v ukrajinském hlavním městě. Moskva vyzvala občany pracující v těchto místech a civilisty bydlící v okolí, aby prostor opustili, uvedl už dříve server BBC News v online reportáži na své ruskojazyčné internetové stránce.

Útok na televizní věž nacházející se v blízkosti památníku v rokli Babí Jar, kde za druhé světové války nacisté během 48 hodin postříleli skoro 34 000 kyjevských Židů, ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo za barbarský čin. „Ruští zločinci se nezastaví ve svém barbarství před ničím. Rusko = barbar,“ uvedla ukrajinská diplomacie na twitteru.

Jedna z nejvyšších staveb Evropy

Kyjevská televizní a rozhlasová věž byla otevřena v roce 1973 a s 385 metry je jednou z nejvyšších staveb v Evropě. Veřejnosti není přístupná.

Výstavba trvala pět let; objekt se nachází na místě starého židovského hřbitova, což je podobné jako v případě televizní věže v Praze na Žižkově.

Konstrukce je vyrobena z ocelových trubek různých průměrů a tlouštěk. Věž je jedinečná v tom, že v konstrukci nejsou použity žádné mechanické spojovací prvky, jako jsou nýty nebo šrouby. Každý spoj, trubka a příslušenství jsou připevněny svařováním.

Kyjevská televizní věž je nejvyšší volně stojící stavba na světě z příhradových nosníků. Střední trubková konstrukce obsahuje výtahy, má průměr čtyři metry s tloušťkou stěn 12 milimetrů a volně přechází do anténní části.

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa