Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slavný pilot zemřel při obraně Kyjeva: „Hrdina Ukrajiny“ na sebe odlákal nepřátelské letadlo

Autor: rc - 
1. března 2022
11:32

Při bitvě o Kyjev přišel o život jeden z nejlepších ukrajinských pilotů Oleksandr Oksančenko. Letec přezdívaný „šedý vlk“ odešel do výslužby už před čtyřmi lety, ale vrátil se k armádě, aby bránil svou zemi před ruskou agresí. O život měl přijít ve chvíli, kdy na sebe odlákal nepřátelský letoun. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mu posmrtně udělil titul Hrdina Ukrajiny.

Vzdušné síly ozbrojených sil Ukrajiny na sociální síti Facebook oznámily, že prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal dekret, v němž udělil titul Hrdina Ukrajiny několika armádním pilotům. Cena jim byla udělena za hrdinství, které prokázali při obraně suverenity a územní celistvosti Ukrajiny. Titul získalo dvanáct vojáků. Šesti z nich byl titul udělen posmrtně. V seznamu pilotů bylo i jméno věhlasného stíhacího pilota Oleksandra Oksančenkova, u jehož jména byla rovněž poznámka, že mu byl titul udělen „in memoriam“.

Oksančenko, jemuž se přezdívalo „šedý vlk“, byl zkušeným pilotem, který dostal uznání na mezinárodní úrovni. Své akrobatické dovednosti předvedl na několika leteckých show, a to včetně Česka a v roce 2018 odešel do výslužby. V armádě ovšem zůstal jako konzultant a školitel. Do služby se ale rozhodl vrátit po ruské invazi na Ukrajinu, k níž došlo v minulém týdnu. Podle informací serveru austrianwings.info zemřel, kdy na sebe odvedl pozornost nepřátelského letadla při obraně Kyjeva. 

10:43
Dnes

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

Zobrazit celý online

VIDEO: „Někteří vojáci neví, kde bojují.“ Expert o „strašpytlu" Putinovi i čemu věří běžný Rus

Video  „Někteří vojáci neví, kde bojují.“ Expert o „strašpytlu" Putinovi i čemu věří běžný Rus  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa