Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Někteří vojáci neví, kde bojují.“ Expert o „strašpytlu" Putinovi i čemu věří běžný Rus

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, sova - 
1. března 2022
05:00

Válečný konflikt na Ukrajině se nevyostřuje pouze v reálném prostoru, v pozemních bojích, kde o život přicházejí stovky lidí a to včetně civilistů a dětí, ale také ve virtuálním světě, kde by kybernetické útoky mohly mít až naprosto fatální dopady. Podle datového analytika a experta na dezinformace Františka Vrabela by dopady takové eskalace neodnesl „ten ubožák a strašpytel Putin, který se schovává někde v bunkru na Urale, ale odnesly by to miliony normálních lidí, které zmanipuloval." V Epicentru Blesk Zpráv mimo jiné vysvětlil, čemu vlastně věří běžný Rus.

Dezinformační válka Kremlu nabývá dalších nových rozměrů. „Putin se snaží před ruskou veřejností zatajit to, jak to ve skutečnosti je a jede neuvěřitelnou propagandistickou dezinformační kampaň. Předkládá ruskému obyvatelstvu zcela odlišný pohled – Rusové vítězí na všech frontách a Ukrajinci se houfně vzdávají,“ prohlásil Vrabel a popsal, že zcela běžně se k účelům propagandy zejména ve státní televizi používají inscenované příběhy nebo archivní záběry vojsk ze cvičení.  

Zmínil i další naprosto smyšlené narativy, kterými plní hlavy ruského obavatelstva. „Předtím, to bylo, že Ukrajinci masakrují nevinné ruské obyvatele a proto, aby se zabránilo ruské genocidě, tak musí jejich vůdce Putin zachránit tyto ruské menšiny…v současnosti, to dotáhli ad absurdum a říkají,  nejen že se ukrajinské jednotky houfně vzdávají, ale že jsou to fašistické oddíly, a že zemi řídí fašisté a narkomani a je třeba tomu hadovi utnout hlavu," vysvětlil, jak si Putin snaží zajistit omluvenky pro svou odsouzení hodnou agresi na Ukrajině.

Podle Vrabela Vladimir Putin ruským obyvatelům pravdu ukázat nemůže, protože skutečnosti, které s válčením souvisí, by pro běžného Rusa byly nepřijatelné. Vymýšlí si tak více a více nehorázné lži a pomluvy Západu. V ruských médiích nejsou například povolena slova jako válka nebo invaze.

Zmatení vojáci a falešné záminky

Velmi pravděpodobné podle něj také je, že mnoho vojáků na ruské straně ani neví, kde bojuje a na Ukrajinu tak byli vylákáni z rezerv pod falešnou záminkou.

Vzpomeňme, když byla invaze Rudé armády do ČSSR v roce 1968, tak někteří ti vojáci také nevěděli, že jsou v Československu – mysleli si, že jsou na cvičení a teď je to podobný scénář,“ připomněl expert na bezpečnost v kyberprostoru František Vrabel. To potvrzují i videa zajatých ruských vojáků kolující na internetu, kde velmi mladí muži hovoří o tom, že byli na Ukrajinu údajně povolání pod falešnou záminkou vojenského cvičení a když pak na místě zjistili pravé důvody, bylo jim vyhrožováno zabitím jako vojenskému zrádci.

„Hacking“ atomové elektrárny

Řeč v Epicentru přišla i na možnosti kybernetických útoků a černých scénářů, které jsou zatím podle všech informací pro mocnosti nepřijatelné a přišly by na řadu až v případě hrozby použití jaderných zbraní. Datový analytik, který byl hostem Epicentra Blesku, podle svých slov také nepochybuje o tom, že se jednotlivé protistrany v kyberprostoru snaží o to, aby získaly kontrolu nad cizím systémem ovládání jaderných zbraní.

„Samozřejmě, že nemám povědomí o tom, jestli je nějaká z těch stran toho schopna. To neví nikdo, protože to jsou přirozeně ta nejpřísněji střežená tajemství. Ale upřímně řečeno, asi je to velmi málo pravděpodobné,“ dodal s tím, že je například nepochybě možné „hacknout“ jadernou elektrárnu. I proto považuje za naprosto absurdní debatu o Dukovanech, kdy bývalá vláda Andreje Babiše a prezident Zeman prosazovali účast ruského Rosatomu.

zada ( 1. března 2022 08:02 )

Přátelé, nemíním už řešit kdo je vinen, kdo k tomu přispívá, kdo to začal a čí je to všechno vina a proč se to vůbec stalo. Válku nepodporuji kdekoli na světě, a´t ji začne kdokoli. "Velikost" politiků je v tom umění jednat, je 21. století a ne středověk. S diskuzemi končím, neboť vše co válka v jiné části světa vyvolala u nás je ukázka toho, že ani našinec diplomacii nezvládá. Asi nynější lidstvo není tak vyspělou moderní civilizací, jak o sobě tvrdíme. Jdu si vybrat svoje úspory, koupit toaletní papír / i když možná ty úspory buou mít za měsíc stejnou cenu), kanystr benzínu pro nejhoší do sekačky /a nabrousím kosu)..... Chaos do kterého jsme se dostali teprve nastává....v téhle chvíli mě opustil optimismus pro budoucnost.Politici naši i světoví, nám vzali a zničili náš život,jsem velmi zklamán, to je závěr. Mějte se krásně, hodně zdraví a silné nervy všem. zada

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa