Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Včera to byla Gruzie, dnes Ukrajina, příště Polsko,“ říká Gruzínka Tamar. Putina má za fanatika

Autor: amb - 
28. února 2022
05:00

Válka na Ukrajině připomněla Gruzíncům rok 2008, kdy sami válčili s Ruskem. Gruzínské jednotky vstoupily do jihoosetské metropole Cchinvali, kde začaly prudké boje s místními separatisty. Jižní Osetie byla v té době oficiálně autonomní oblastí Gruzie. Moskva reagovala silným protiútokem, při němž obsadila nejen Jižní Osetii, ale i Abcházii, další odštěpeneckou proruskou gruzínskou provincii. „Řešilo se to jen verbálně, ale nikdo Gruzii neposkytl vojenskou pomoc,“ zavzpomínala pro Blesk Zprávy Gruzínka Tamar (37).

Příměří bylo podepsáno po osmidenních bojích poté, co zemřely stovky vojáků. Rusko však posléze oficiálně uznalo nezávislost Jižní Osetie a Abcházie, což vyvolalo na Západě vlnu kritiky. Moskva v obou provinciích stále udržuje svých několik tisíc svých vojáků. Vzpomíná na to Gruzínka Tamar Melikishviliová (37) a přemýšlí, v čem se válka na Ukrajině té gruzínské podobá a v čem se naopak liší. 

„Během gruzínsko-ruské války už jsem byla v Čechách a kromě táty byla celá má rodina zrovna na návštěvě v Praze. Zůstali tu o měsíc déle, protože v Gruzii to bylo nebezpečné, přestože to skončilo za pár dnů,“ uvedla. V Praze žije už 20 let, studovala mezinárodní vztahy a pracovala jako diplomatka, nyní se pohybuje v oblasti plastické chirurgie a estetické medicíny.

Gruzínka: Nikdo nečekal, že to bude tak rychlé

V bezpečí se její rodina během gruzínsko-ruské války necítila, i když pochází z Batumi, které se nachází u tureckých hranic, tedy dál od kritické oblasti.  „Zároveň je ale můj táta voják, který válku zažil, proto jsme to prožívali šíleně. Nikdo však nevěřil tomu, že to bude tak rychlé,“ vysvětlila.

Válka na Ukrajině se podle ní té gruzínské podobá v tom, že ještě den před jejím vypuknutím byli někteří lidé skeptičtí a i přes četné náznaky nevěřili, že by Vladimir Putin začal zemi bombardovat ve velkém. „Ani my jsme ale nečekali, že zaútočí takhle celorepublikově, za pár hodin bombardoval každý region na Ukrajině,“ uvedla Tamar. Jak to prožívá?

„Je to brutální. Jsem absolutní patriotka, narodila jsem se v 80. letech a zažila už dvě války s Ruskem, jsem absolutní hater ruské politiky. Ve čtvrtek večer, v den invaze, jsem byla v kině a nemohla jsem se vůbec soustředit, prožívám to, jako bychom vedli válku my. Nedávno jsem cestovala po Ukrajině a Ukrajinci jsou pro mě jako bratři. Bereme to hodně vážně,“ řekla Tamar Blesk Zprávám k tomu, jak se cítila v den, kdy na Ukrajině začala válka.

Sama tam má velké množství přátel, na Ukrajině žije a pracuje i spousta Gruzínců. „Nemohu se z toho vzpamatovat, hlavně všichni mí ukrajinští známí jsou patrioti a zůstávají tam, nikdo neodchází. Mám o ně velký strach, kluci šli normálně ozbrojení do války, znám hodně rodin, které se s tím musely smířit. Zatím jsme ale nikoho z okruhu známých neztratili,“ dodala Tamar Melikishviliová pro Blesk Zprávy.

Západ měl na gruzínsko-ruskou válku reagovat razantně

„Já jsem jako člověk z mezinárodních vztahů cítila vážnost situace od doby, kdy Rusové zabrali Černobyl, zničili infrastrukturu, zaútočili na letiště. V tom je to jiné než v Gruzii a myslím si, že válka na Ukrajině bude ještě daleko větší. I proto, že nad naší zemí vyhráli rychle kvůli její velikosti,“ dodala Tamar, která situaci sleduje každou vteřinu.

Gruzínci byli zpočátku smutní z toho, že Evropská unie a USA postupovali hodně opatrně, stejně jako tomu bylo během války mezi Gruzií a Ruskem. „Proto jsme prohráli a doteď jsme okupovaní. I když byli všichni rozčílení a označili to za agresi, řešilo se to jen verbálně, ale nikdo neposkytl vojenskou pomoc. Západ měl během gruzínsko-ruské války zareagovat razantněji,“ sdělila. Nyní záleží na tom, jak se bude pomoc Ukrajině vyvíjet dál.

„Jsem však i trochu proti americké politice, protože podobnost s naší zemí vidím také v tom, že tehdejší americká ministryně obrany Condoleezza Riceová přijela do Gruzie a hned druhý den Putin zaútočil. Konaly se pak diskuse, že to celé vyprovokovala Gruzie, ale to je absolutní nesmysl. Nedávno jsme i vyhráli soud v Haagu o tom, že Gruzie válku nezačala,“ vysvětlila Tamar.

Předpovídal to už bývalý polský prezident Kaczyńsky

Podle ní je na tom Ukrajina geopoliticky stále lépe než Gruzie, protože má kolem sebe evropské státy. Ještě ve čtvrtek ale byla skeptická k tomu, zda Evropa Ukrajinu výrazněji podpoří nebo dokonce ukončí válku. „Je to hodně zlé, myslím, že Putin je zlý člověk a fanatik, kterému nejde o peníze, ropu a plyn, ale spíš je to nějaký komplex, psychická porucha, že ho to baví dělat tyhle věci,“ uvedla.. 

„Rozhodně si myslím, že dále zaútočí nejdřív na Pobaltské státy, pak Rumunsko. Strach máme, jsou nebezpeční, ostatní státy by měly něco vymyslet. Rusko už plánuje to, že jakmile vezmou Ukrajinu, byť i její polovinu, pojede dál. To v roce 2008 říkal i bývalý polský prezident Lech Kaczyńsky, že dnes je to Gruzie, zítra to bude Ukrajina, pak Polsko, Rumunsko a Pobaltské státy,“ zakončila Gruzínka Tamar.

Video  Generál Pavel pro Blesk o invazi na Ukrajinu: Západ selhal, Putin se sarkasticky směje  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa