Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Válka na nebi: Ruská letadla odstřihne od vzdušného prostoru také Pobaltí. Odveta míří i na ČR

Aktualizováno -
26. února 2022
15:05
Autor: ČTK, trm - 
25. února 2022
14:47

Rusko uzavřelo vzdušný prostor pro letecké dopravce z České republiky, Polska a Bulharska. S odvoláním na ruskou federální agenturu pro leteckou dopravu Rosaviacija o tom dnes Informuje agentura Interfax. Je to odveta za stejné rozhodnutí, které kvůli ruské invazi na Ukrajinu tyto tři země učinily vůči ruským leteckým společnostem v pátek. Samo Rusko se dostává do čím dál větších potíží - na uzavření vzdušného prostoru se dohodly Litva, Lotyšsko a Estonsko. Ministr dopravy Martin Kupka následně ohlásil, že také ČR zavře nebe pro ruská letadla úplně.

Česko už od půlnoci zavřelo pro ruské aerolinky česká letiště. Týká se to například pravidelných linek Praha-Moskva. „Je to každodenní linka, v případě Petrohradu je těch spojení méně,“ uvedl  ministr dopravy Martin Kupka na dnešní tiskové konferenci.

 Ministr také upozornil na to, že stát opatření koordinuje společně s Polskem. „Týká se to všech ruských dopravců,“ zdůraznil Kupka. Do Ruska z Česka létají podle letového řádu pražského letiště například také ČSA, pro ně by však zákaz platit neměl.

Právě polský premiér Mateusz Morawiecki dnes sdělil, že země uzavře svůj vzdušný prostor letadlům, která patří ruským leteckým společnostem. Varšava tento krok podnikla v souvislosti s krizí na Ukrajině, proti níž ve čtvrtek ráno Rusko zahájilo vojenskou operaci. „Nařídil jsem nechat vypracovat usnesení vlády, na jejímž základě bude polský vzdušný prostor uzavřen pro ruské letecké společnosti,“ napsal Morawiecki na facebooku. Obratem se připojilo i Bulharsko.

Ruská odveta a tvrdé Pobaltí

Rusko v odvetě uzavřelo vzdušný prostor pro letecké dopravce z České republiky, Polska a Bulharska v sobotu. S odvoláním na ruskou federální agenturu pro leteckou dopravu Rosaviacija o tom dnes Informuje agentura Interfax. „V souvislosti s nikoliv přátelskými rozhodnutími leteckých úřadů Bulharska, Polska a Česka se od 26. února 2022 od 15:00 hodin moskevského času (13:00 SEČ) pro letecké dopravce těchto států a/nebo v nich registrované (společnosti) zavádí omezení letů do míst v Rusku, včetně tranzitních letů přes ruský vzdušný prostor,“ cituje Interfax z prohlášení úřadu.

„Lety z těchto zemí lze uskutečnit pouze na základě zvláštního povolení vydaného Rosaviacijí nebo ruským ministerstvem zahraničí,“ dodal úřad.

Samo se ale dostává do ještě složtější situace - nebe mu chtějí zabřít země Pobaltí. Litva, Lotyšsko a Estonsko se v zásadě dohodly na uzavření svého vzdušného prostoru pro ruská letadla, oznámil litevský ministr dopravy Marius Skuodis. „Od rána připravujeme dokumenty pro naše vlády, které o nich budou hlasovat. Náš plán je učinit tento krok společně,“ napsal Skuodis na facebooku.

A přitvrdí ještě i Česko, oznámil Kupka. Česko zavře pru ruská letadla nebe úplně.

 

Velká Británie ve čtvrtek s okamžitou platností zakázala přistávání strojů Aeroflotu na svém území. V reakci na to Moskva dnes zakázala britským leteckým společnostem vstup do ruského vzdušného prostoru. Zákaz se vztahuje také na lety nad ruským územím. Ruský vzdušný prostor je přitom důležitý pro letecké spojení mezi Evropou a Asií.

Kyjev: Stanice metra jako kryt před ruskými nálety Kyjev: Stanice metra jako kryt před ruskými nálety | Reuters

Video  Kyjev pod palbou: Město počítá škody po nočních explozích.  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa