Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Syn oběti z Vrbětic: Z rozkazu Putina nám zabili tátu. Teď chtějí zabít táty ukrajinských rodin!

Autor: yks, jel, ČTK - 
25. února 2022
07:13

Ruská invaze na Ukrajinu nenechala chladným ani syna jedné z obětí výbuchu ve Vrběticích, právníka Ondřeje Havránka. Jeho otec zahynul během výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, který byl podle české vlády dílem agentů ruské tajné služby. „Putinovský režim je vražedný a porušuje mezinárodní právo,“ píše Havránek.

Již od čtvrteční noci útočí ruská armáda z moře, ze vzduchu i po zemi na území Ukrajiny, na ukrajinská města, vesnice, na armádu i civilisty. Těžká zkouška napadeného národa nenechala chladným ani právníka Ondřeje Havránka, syna jedné z obětí, které přišly o život během sabotáže ruských agentů ve Vrběticích.

„Agenti ruské GRU nám podle rozkazů Putina ve Vrběticích zabili tátu. Ted ruští vojáci pod vedením Putina, chtějí zabít táty ukrajinských rodin, kteří brání svou vlast a celistvost Ukrajiny,“ napsal v emotivním příspěvku na Twitteru a dodal, „Putinovský režim je vražedný a porušuje mezinárodní právo!“

V tom mu ostatně dala zapravdu i Právnická fakulta univerzity Karlovy, podle které je vpád Rusů na Ukrajinu zcela zřejmé porušení mezinárodního práva. „Jedná se o porušení zákazu použití síly (článek 2 odst. 4 Charty OSN), který se dlouhodobě považuje za zcela stěžejní normu mezinárodního práva,“ konstatuje v tiskovém prohlášení.

Havránek se již dříve vyjádřil k tomu, jaký šok pro něj a pro jeho rodinu znamenalo oznámení české vlády o zapojení ruských špionů do výbuchů ve Vrběticích. „Samozřejmě nás to s celou rodinu šokovalo, nikdy bychom si nedokázali představit, že by se nás osobně mohla dotýkat činnost tajných služeb. Na druhou stranu, myslím si, že aspoň subjektivně pro mě oproti tomu stavu, který byl předtím, mi to možná přineslo více klidu, protože je možné poukázat aspoň podle mého názoru na konkrétní viníky té události,“ uvedl v České televizi.

Kritizoval také prezidenta Zemana za jeho zpochybňování podílu Ruska na vrbětické tragédii. „Není mi jasné, kdo a jaké analýzy panu prezidentovi provedl, nicméně mám za to, že ty analýzy nemohly být správné,“ pokračoval s tím, že Zeman dle něj šíří dezinformace, které se nezakládají na pravdě.

Zeman na ruskou agresi na Ukrajině zareagoval ve čtvrtek. „Jedná se o akt nevyprovokované agrese, který je zapotřebí důsledně odsoudit, a to nikoliv pouze slovy, ale také činy. (...) Šílence je zapotřebí izolovat. ...Věřím, že se situace uklidní, nikoliv však zbabělým kompromisem, ale rozhodnou reakcí proti agresorovi,“ řekl mimo jiné český prezident.

K událostem ve Vrběticích došlo v roce 2014. Nejprve 16. října vybuchl sklad číslo 16. Tato exploze usmrtila dva lidi, jejichž těla se našla až v polovině listopadu. Na začátku prosince v areálu došlo k dalšímu výbuchu, tentokrát skladu číslo 12. Ten obsahoval téměř sto tun materiálu.

Po obou událostech bylo z blízkého okolí evakuováno obrovské množství lidí. V okolí totiž docházelo k náhodným explozím. Policie celou věc vyšetřovala, nicméně nebylo vůbec jasné, co se ve Vrběticích vlastně stalo. Zvrat přišel v dubnu roku 2021, když tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že za výbuchem stojí příslušníci ruské tajné služby GRU.

Video  Mohutná exploze nad Kyjevem v ranních hodinách  - Ukrajinská armáda
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa