Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novinky z vlády přehledně: Omezení víz Rusům, pomoc uprchlíkům z Ukrajiny i vysílání vojáků

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. února 2022
14:35
Autor: ČTK, for, simao, swp - 
25. února 2022
14:00

Vláda na dnešním mimořádném jednání rozhodla o zastavení vydávání víz ruským občanům s výjimkou humanitárních případů. Vláda rovněž schválila humanitární pomoc 300 milionů korun pro Ukrajince, kteří musí opustit své domovy. Česko poskytne Ukrajině pohonné hmoty, může dodat i krev. Co dalšího vláda schválila či plánuje:

Co schválila a probrala vláda

  • Odvolání souhlasu s provozem konzulátů Rusů v Brně a Karlových Varech
  • Zastavení udělování víz a dlouhodobých trvalých pobytů příslušníků Ruské federace (s výjimkou humanitárních důvodů). A to od 25. února. Víza, která byla Rusům již udělena, projdou bezpečnostním screeningem.
  • Humanitární pomoc ve výši 300 milionů korun na pomoc ukrajinským uprchlíkům.
  • Ministerstvo vnitra spustilo informační servis pro ukrajinské občany v ČR. Připravený je čtyřstupňový plán připravenosti na migrační vlnu.
  • Vláda ČR odsoudila aktuálně prováděné hybridní působení Ruska proti zájmům ČR a vyzvala všechny relevantní subjekty, aby přijaly opatření proti dezinformacím
  • Ministerstvo financí prověří firmy s ruskými majiteli ve vztahu k čerpání prostředků z veřejných zdrojů v ČR.
  • Ministr financí přijde s návrhem na to, aby poskytování darů na Ukrajinu podléhalo stejnému režimu jako dary v rámci EU.
  • ČR je připravena vyhovět Ukrajině v žádosti o dodávky krve v řádu stovek jednotek týdně. Na informaci z ukrajinské strany, kolik krve a krvení plazmy potřebují, se nyní čeká.
  • Ministr průmyslu a obchodu byl pověřen, aby poskytl Ukrajině pohonné hmoty, o které Ukrajina žádá NATO.
  • Připravuje se omezení leteckého provozu pro některé společnosti nad územím ČR. Ministr dopravy je v kontaktu s polským protějškem, Poláci uzavírají vzdušný prostor pro letadla ruských aerolinek. Česká vláda zvažuje obdobný krok.
  • Česká armáda může vyslat až 580 vojáků začleněných do sil velmi rychlé reakce NATO kamkoli na alianční území.

Fiala potvrdil: Chtěli jsme nejtvrdší sankce

„ČR patřila k těm zemím, které požadovaly ty nejtvrdší možné sankce. Je to dáno i tím, že jsme zemí se zkušeností s agresivní politikou Ruska, resp. Sovětského svazu,“ potvrdil na vládní tiskovce premiér Petr Fiala (ODS), který absolvoval noční summit v Bruselu. „Imperiální země se snaží vynutit poslušnost svých sousedů prostřednictvím tanků a pošlapávání mezinárodních smluv. S tím máme i vlastní zkušenost,“ poznamenal. 

Žádný ze států nechtěl změkčení navrženého balíku sankcí. Podle Fialy je podstatné, že v Bruselu zazněla jednoznačná shoda na tom, že je potřeba postupovat společně v rámci EU a NATO, že je potřeba jasně postavit ruské agresi kroky, které Rusové skutečně pocítí.

Proč se zasekla dodávka české munice?

Ukrajinu je třeba podporovat, jak jen je to možné, poznamenal Fiala. Na anexi Krymu byla v minulosti slabá reakce a i to je zdroj dnešních problémů, podotkl Fiala. S naší historickou zkušeností však můžeme a musíme udělat i něco navíc vůči ruskému agresorovi, podotkl. „V tuto chvíli nečelíme agresivnímu sousedovi, který si chce nás podcenit, ale zároveň i se svou historickou zkušeností víme, že i tyto věci se mohou změnit,“ varoval Fiala.

„Na našem území opravdu není detekována žádná zvýšená míra nebezpečí pro lidi, pro občany ČR,“ ujišťoval vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Dotaz však na vládní představitele přišel i ohledně toho, proč na Ukrajinu stále nedorazila slíbená česká dělostřelecká munice, která měla být konkrétní pomocí Ukrajincům.

„Dohoda byla taková, že si tu munici odveze ukrajinská strana, že ji nebude na Ukrajinu vozit ČR. Jedná se o vojenský materiál, má to svůj režim. Bohužel ukrajinská strana si tu munici neodvezla, teď jsme neprávem kritizováni za to, že jsme to nezajistili my. Nikdo nás o to nežádal,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) s tím, že se nyní intenzivně jedná o tom, jak munici na Ukrajinu dopravit po uzavření leteckého prostoru.

Víc peněz pro obranu kvůli válce na Ukrajině?

Černochová zároveň dostala od ukrajinského velvyslance nový seznam ukrajinských požadavků na pomoc. Obrana ho posuzuje, ministryně předloží návrh vládě.

„Ano, mám ten pocit, že budeme potřebovat finančních prostředků víc,“ uvedla zároveň směrem k českému ministerstvu obrany Černochová.

Pokud se ukáže, že bude na konkrétní projekty a v rámci efektivních výdajů bude třeba zvýšit peníze na obranu, peníze se najdou, slíbil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Bylo by to populistické říci: máme konflikt, ruský agresor vnikl na území Ukrajiny, zvyšujeme o 10 miliard rozpočet ministerstva obrany, ale my takovou cestou jít nechceme,“ dodal Stanjura.

Rakušan: Spouštíme oranžový stupeň

Vnitro má připravený čtyřstupňový plán podle intenzity pomoci. V nejmírnějším zeleném stupni bylo Česko nyní. Rakušan na vládní tiskovce uvedl, že se spouští přesun do oranžového stupně. Oranžový stupeň obsahuje opatření na podporu do 5000 uprchlíků. Indicie o tom, že by do Česka mířilo 5000 lidí, úřady nemají, ale chtějí podle něj být připravené.

Oranžový stupeň může fungovat v běžném zákonném rámci, řekl Rakušan. „Upozorňuji vás, vážení senátoři a senátorky, že v dalších stupních bude potřeba aktivovat další legislativní instrumenty, nevyjímaje nouzový stav, protože budeme muset zapojit lokální struktury, zatím ta situace není, zatím jsme v zeleném stupni, dnes na vládě aktivujeme oranžový stupeň, ten ještě nouzový stav nevyžaduje,“ uvedl dnes ministr vnitra během jednání v Senátu. Další stupně už by nouzový stav vyžadovat měly.

Vnitro řeší i úpravu víz. Lidé z Ukrajiny, kterým končí v ČR povolení k pobytu, budou moci podle ministra vnitra požádat o „speciální typ víz“ se zjednodušenou procedurou. Dosavadní víza se budou prodlužovat, pozastaví se také vyhošťování.

„Samozřejmě, že my si nemyslíme, že všichni lidé z Ruské federace, kteří žijí na území ČR, jsou viníky, jsou zločinci. Chci zdůraznit, že ta vízová povinnost se týká lidí, kteří žádají nová víza, ale nikoliv třeba studentů, kteří v ČR studují,“ uvedl Rakušan. Ruští studenti mohou zažádat o prodloužení víza, aby mohli dostudovat.

Video se připravuje ...
Další videa