Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kvůli omikronu hrozí víc karantén, vláda to bude řešit. Rakušan: „Musíme se připravit“

Autor: ČTK - 
3. ledna 2022
17:15

Vláda ve středu kvůli hrozbě většího počtu karantén a izolací, které patrně způsobí varianta covidu-19 omikron, probere, jak bude dál vypadat schéma testování i nařizování karantén. Po dnešním jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) to uvedl jeho předseda, vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Štáb zadal zástupcům kritické infrastruktury úkol předložit do čtvrtka plány, jak budou fungovat právě ve chvíli, kdy by větší počet zaměstnanců vyřadila z práce izolace či karanténa.

Varianta covidu-19 omikron by neměla zaplnit nemocnice víc než delta, uvedl vicepremiér, ministr vnitra a šéf STAN Rakušan ve vyjádření, které ČTK poskytlo ministerstvo vnitra. Omikron podle něj výrazně prověří připravenost ČR už v příštích 14 dnech.

„Musíme se připravit, že aktuální čísla mapují tu starou vlnu epidemie,“ upozornil Rakušan. Počty odhalených případů nákazy covidem klesají, zároveň se o vánočních svátcích a po nich méně testovalo, dodal.

Přes vyšší nakažlivost omikronu podle Rakušana na jednotkách intenzivní péče končí méně pacientů. „Ovšem ukazuje se jiné riziko, kvůli té nakažlivosti by se mohlo stát, že skončí v karanténě či izolaci mnohem větší počet obyvatel,“ doplnil Rakušan.

Kabinet po vzoru některých zemí zvažuje například zkrácení karantén. „Vláda ve středu bude projednávat především záležitosti ohledně testování, vyhodnocování a validity antigenních a PCR testů. Také to, jakým způsobem bude vypadat to schéma, které bude zakládat povinnost jít do izolace a karantény,“ uvedl.

ÚKŠ zadal zástupcům kritické infrastruktury úkol vypracovat do čtvrtka režimní opatření pro situace, kdy by jejich zaměstnance ve větší míře zasáhla nákaza omikronem. „Mají připravit i právní analýzu, jaký právní instrument pomůže na tu kterou kritickou situaci,“ uvedl. Za týden plány probere štáb a příští středu by na ně mohla nutnými opatřeními reagovat vláda. „Nechceme nic přivolávat, ale chceme být na tu situaci připraveni,“ vysvětlil.

Za kritickou infrastrukturu označují předpisy prvky, u kterých by narušení jejich funkce mělo závažný dopad na bezpečnost státu, zabezpečení základních životních potřeb obyvatel, zdraví lidí či ekonomiku. Mezi typické prvky kritické infrastruktury patří elektrárny, přehrady, letiště nebo telekomunikační sítě, ale také strategické finanční instituce a státní úřady.

Video  Fiala a spol. vysvětlují: Nová opatření v boji s covidem a proč učitelé dostanou jen drobné?  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Stano1963 ( 4. ledna 2022 11:10 )

minulá vláda měnila rozhodnutí podle toho, co řekl Babiš v Čau lidi. Nyní se postupuje v souladu se zeměmi EU, které mají lepší výsledky než jsme měli minulý rok u nás, takže je vidět zlepšení

olympic ( 4. ledna 2022 09:12 )

Připraveni jsou a jasný plán mají taky. Tedy co se týče plnění vlastních kont ze státního, a to tak, aby se na ně nemohlo.

j.p.toman ( 4. ledna 2022 08:23 )

Podívejte se jak to dělají v Rakousku , Rakušane.

Zdenek ( 3. ledna 2022 20:00 )

tlachate o kovidu - ale u n i k a vam totalni p r u s v i h pro spodnich - dolnich 10 milionu v Cesku - 16.12.2021 - Německý energetický koncern RWE chce příští rok prodat šest zásobníků plynu na českém území. Očekává zisk kolem 500 milionů eur (12,7 miliardy korun), uvedl dnes na svém webu deník Handelsblatt s odvoláním na osoby obeznámené s chystanou transakcí. Na zprávu upozornil server Hospodářských novin.

Podle Handelsblattu už RWE pověřila investiční banku Barclays, aby na první pololetí 2022 připravila aukci zásobníků, které pojmou 2,7 miliardy metrů krychlových plynu, což odpovídá spotřebě Česka za dva zimní měsíce.

Zajímavou investicí by zásobníky, které patří dceřiné firmě RWE Gas Storage CZ, podle listu mohly být především pro společnosti, jež zemní plyn nakoupený za nižší cenu skladují, aby ho pak při zvýšení ceny prodávaly dál. Konkrétně zmiňuje třeba rakouskou OMV, německý Wintershall a český ČEZ.

RWE Gas Storage CZ je největším provozovatelem plynových zásobníků v Česku. Začátkem října informovala o tom, že její podzemní zásobníky jsou plné z 88 procent a tedy připravené na nadcházející topnou sezonu.

Cena klíčového evropského termínového kontraktu na zemní plyn zakončila dnešní obchodování na 145 eurech (téměř 3700 Kč) za megawatthodinu. Informovala o tom agentura Reuters, podle které to představuje nejvyšší závěrečnou úroveň v historii.

sarina ( 3. ledna 2022 19:18 )

JAK? Budou o tom jednat a připravovat se jako dosud.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa