Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Děti trávící hodně času u obrazovek trpí zhoršeným duševním zdravím. Pojítko potvrdila studie

Autor: tsv - 
3. ledna 2022
05:05

Čím delší dobu tráví děti sledováním obrazovek, tím více se zhoršuje jejich duševní zdraví, hlásí vědci z Kanady. Svou studií, která mezi ovlivňující faktory zařadila i dopady covidové pandemie, navázali na předchozí výzkumy na podobné téma. Ačkoli jednu z hlavních rolí v tomto případě hraje nedostatek socializace a kvalitního času stráveného s kamarády, pravidelné videohovory situaci k překvapení expertů nijak nezlepšují.

Na vliv času stráveného u televize, počítače nebo mobilu se zaměřili vědci z dětské nemocnice v Torontu, analyzovali chování a duševní zdraví 2 026 dětí mezi 4 a 11 lety. V souladu s výsledky z předchozích studií, které se pojítkem mezi technologiemi a zhoršujícím se duševním zdravím zabývaly ještě před celosvětovou krizí, dopadly nejhůře starší školní děti.

Žáci kolem jedenácti let vykazovali různě závažné příznaky deprese a úzkosti a výrazně hůř se soustředili. Čím víc času trávili hraním počítačových her, sledováním televize nebo videí na telefonu, tím hůř se pak potýkali s každodenními povinnostmi. Velký vliv na to měla i distanční výuka, ke které se muselo mnoho škol přiklonit kvůli pandemickým opatřením.

„Pandemie covidu způsobila velké změny v rutinách dětí,“ napsal tým vědců. Dodali, že děti už tak tráví s technologiemi obrovské množství času a kvůli preventivní izolaci se doba strávená u počítače nebo televize ještě prodloužila.

Videohovory ničemu nepomohou

Obrazovky navíc podle nich nejsou jedinou příčinou úpadku duševního zdraví. „Jako bonus k nadměrnému sledování obrazovek a izolaci od světa zhoršuje jejich rozpoložení i rozhozený spánkový režim, menší množství fyzické námahy a omezení dalších sociálních aktivit, které ovlivnila pandemie.“ Svou roli by mohlo hrát také větší vystavení kyberšikaně, stresujícím zprávám nebo škodlivým reklamám.

Vědci původně pracovali s teorií, že nízkou úroveň socializace do určité míry nahradí videohovory. Výsledky studie ale potvrdily opak. Na výsledky výzkumu upozornil server DailyMail.

Video  Prymula v Blesku: Epidemiolog poradil čtenářům s vakcínami a školy by před Vánoci zavřel  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa