Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Banda narkomanů a neonacistů,“ hřímá Putin na Ukrajinu. Vojáky vyzval k puči

Autor: ČTK, for - 
25. února 2022
17:30

Ruský prezident Vladimir Putin dnes označil vedení Ukrajiny za „bandu narkomanů a neonacistů“, s níž neočekává uzavření dohod. Zároveň vyzval ukrajinskou armádu, aby provedla převrat a sama se chopila moci. Podle agentury TASS to šéf Kremlu řekl na zasedání bezpečnostní rady státu. Nedlouho předtím Putin podle čínské televize CCTV čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi tvrdil, že Rusko je ochotno s Ukrajinou jednat na vysoké úrovni.

„Ještě jednou vyzývám vojáky ukrajinských ozbrojených sil: Nedovolte neonacistům a banderovcům používat vaše děti, vaše manželky a staré lidi jako lidské štíty, vezměte moc do svých rukou,“ citoval TASS Putinovu výzvu ukrajinské armádě k puči.

„Zdá se, že pro nás bude snazší dohodnout se s vámi než s touto bandou narkomanů a neonacistů, kteří se usadili v Kyjevě a vzali jako rukojmí celý ukrajinský národ,“ řekl v této souvislosti rovněž ruský prezident, jenž ve čtvrtek ráno nařídil zahájit agresi proti sousední Ukrajině.

Chvíli předtím přitom čínská televize informovala o tom, že dal Putin v telefonickém rozhovoru se Si Ťin-pchingem najevo ochotu Ruska jednat s Ukrajinou na vysoké úrovni.

Krátce nato to potvrdil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Řekl, že Putin je připraven v reakci na návrh ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k jednáním vyslat delegaci na úrovni zástupců ministerstev obrany a zahraničí a prezidentské kanceláře do Minsku, kde by se podle Moskvy rozhovory měly konat. Putin se podle Peskova už také obrátil na běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka s prosbou, aby pro toto případné setkání připravil podmínky.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dříve řekl, že Moskva je připravena vyjednávat s Kyjevem teprve poté, co Ukrajina složí zbraně. Obvinil přitom Zelenského, že promarnil své dřívější příležitosti k dialogu.

Video  Noční projev prezidenta Vladimira Putina před invazí na Ukrajinu  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa