Oscarová hvězda a dlouholetý humanitární aktivista se ve čtvrtek objevil na tiskové konferenci ukrajinské vlády v Kyjevě, kde naslouchal vládním představitelům o krizi, která je přirovnávána k nejhoršímu konfliktu v Evropě od roku 1945.

Penn navštívil Ukrajinu už v listopadu 2021, fotky z jeho návštěvy se tehdy objevily na sociálních sítích. Podle informací Newsweeku přijel herec do Kyjeva začátkem tohoto týdne a setkal se s místopředsedkyní vlády Irynou Vereščukovou a také s místními novináři a příslušníky armády. O jeho cestě informoval web The Guardian.

Kancelář prezidenta republiky Volodymyra Zelenského vydala prostřednictvím ukrajinského velvyslanectví prohlášení v jeho prospěch za to, že „přijel do Kyjeva zaznamenat všechny události, které se v současnosti dějí na Ukrajině, a říci světu pravdu o ruské invazi do naší země“.

„Sean Penn je jedním z těch, kteří dnes na Ukrajině podporují Ukrajinu. Naše země je mu vděčná za takový projev odvahy a poctivosti,“ stálo dále v prohlášení. Také bylo uvedeno, že Penn „prokazuje statečnost, kterou mnoho jiných postrádalo, zejména někteří západní politici. Čím více takových lidí – skutečných přátel Ukrajiny, kteří podporují boj za svobodu – tím rychleji dokážeme zastavit tuto ohavnou invazi Ruska.“

Sean Penn se ožehavým tématům věnoval už dříve, režíroval například dokument po ničivém zemětřesení na Haiti v roce 2010. V lednu 2016 zase zveřejnil kontroverzní rozhovor s mexickým drogovým králem Joaquínem „El Chapo“ Guzmánem v magazínu Rolling Stone, ten v roce 2015 utekl z vězení a rozhovor tak přispěl k jeho zatčení mexickými úřady.

Video: Mohutná exploze nad Kyjevem v ranních hodinách

Video
Video se připravuje ...

Mohutná exploze nad Kyjevem v ranních hodinách Ukrajinská armáda

Fotogalerie
35 fotografií