Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Mami, dostaň mě odtud! Zabíjíme civilisty.“ Putin poslal bojovat děti, rodiny to často netuší

Autor: sova - 
1. března 2022
05:00

Ukrajinští představitelé zveřejnili desítky videí, na nichž jsou podle nich zachyceni zajatí ruští vojáci. Putinovi muži ve zbrani ale svými pozdravy na kameru často šokovaly vlastní rodiny, které listu The Guardian uvedly, že o zapojení svých nejblížších do invaze na Ukrajinu vůbec netušily.

Jedním z kanálů, který pro informování veřejnosti využívá i ukrajinská vláda, je komunikační platforma Telegram. Zdarma dostupná aplikace je oblíbená zejména pro možnost tvořit rozsáhlé skupiny uživatelů a skutečnost, že zasílané zprávy během jejich „cesty“ šifruje.

Snadný a pohodlný způsob, jak dostat informace do oběhu, stojí na tom, že zájemce o zprávy se u jednotlivých kanálů jednoduše přihlásí k odběru. Telegram je tak oblíbený nástroj i mezi ruskými separatisty a na Kreml napojenými dezinformátory, kterým slouží k válečné propagandě.

Právě na telegramovém kanálu Find Your Own (česky Najdi si sám), který zřídilo přímo ministerstvo vnitra Ukrajiny, se objevily záběry ukrajinskými složkami zajatého a zraněného vojáka, který se představuje jako Leonid Paktišev, velitel odstřelovačské jednotky sídlící v Rostovské oblasti.

Britský deník The Guardian hovořil s jeho třemi rodinnými příslušníky, kteří potvrdili totožnost Paktiševa a dali najevo nelibé překvapení, když se po zhlédnutí videa dozvěděli, že jejich blízký byl zajat.

„Myslím, že mu nedošlo, že je na Ukrajině“

„Včera ve dvě hodiny v noci mi poslali video, na kterém je můj bratr zajat. Byla jsem naprosto šokována – neměla jsem tušení, že tam je a bojuje,“ řekla novinářům Jelena Polivcevová, Paktiševova sestra.

Ten na videu mimo jiné uvádí, že pochází z Meždurečensku na západní Sibiři a během bojů na Ukrajině vedl skupinu tří dalších odstřelovačů.

„Věděla jsem, že Leonid je v armádě, ale netušila jsem, že ho poslali na Ukrajinu. Myslím dokonce, že to nedošlo ani jemu samotnému,“ přemýšlí sestra zajatého Rusa.

Ukrajinská armáda také zveřejňuje videa zajatých vojáků, často mladíků, kterým není ani 20 let. „Mami, dostaň mě odtud! Zabíjíme tady civilisty,“ říká jeden z nich.

Ruské ministerstvo obrany poprvé připustilo lidské ztráty během bojů na východě Ukrajiny v neděli večer. Dodalo ovšem, že počet „zlikvidovaných ukrajinských nacionalistů“ daleko převyšuje čísla ruských obětí.

Odpověď na otázku ohledně účasti svého bratra v ruské invazi na Ukrajinu je v podání Polivcevové z pochopitelných důvodů vyhýbavá. Odpověděla, že se necítí být „kompetentní“ posuzovat rozhodnutí ruského „vrchního velitele“. Vyjádřila však naději, že boje skončí: „Nikdo to nepotřebuje, ani Ukrajina, ani Rusko. Věřím, že se můžeme dohodnout mírovou cestou, aby naši synové, bratři a manželé neumírali.

Ministerstvo zřídilo linku pro rodiny zajatých Rusů

Se svým bratrem hovořila naposledy během novoročních svátků. Leonid měl ve čtvrtek, tedy v den zahájení invaze, své 28. narozeniny sestra mu tak na sociálních sítích poslala narozeninový vzkaz.

„Viděla jsem, že není online, a trochu jsem si tehdy dělala starosti. Teď mám nervy doslova nadranc, celou noc jsem nespala, moje děti pláčou, naše matka je v kritickém stavu,“ stěžuje si Polivcevová.

Ukrajinské úřady vyzývají rodinné příslušníky zajatých ruských vojáků, aby je – pokud je to samozřejmě možné – kontaktovali a dali jim najevo svůj nesouhlas se zapojením země do války. Ministerstvo obrany proto zřídilo krizovou telefonní linku pro rodiny zajatců s názvem „Vraťte se z Ukrajiny živí“. Podle listu Kyiv Independent přijali dispečerky a dispečeři na nouzovém čísle od začátku invaze stovky telefonátů.

Potrava pro děla i paláce na pobřeží

Jiný blízký člen Paktiševovy rodiny, který si přál zůstat nejmenován, vyjádřil nad zapojením svého příbuzného do války na Ukrajině nepokrytý hněv.

„Jak se asi člověk může cítit? Mladí kluci jsou tady předhazováni jako potrava pro děla, a hlavně kvůli čemu! Za paláce u Gelendžiku?“ ptá se muž rétoricky a odkazuje na soukromou rezidenci na pobřeží Černého moře. Ta fakticky patří ruskému vůdci a je veřejnosti známá jako Putinův palác. Filmem s právě tímto titulem na existenci luxusního komplexu v lednu 2021 upozornil ruský opoziční předák a politický aktivista Alexej Navalnyj.

Letecký snímek Putinova paláce odhaluje luxus v celé své kráse. Letecký snímek Putinova paláce odhaluje luxus v celé své kráse. | Archiv Blesku

O uvěznění příbuzného se muž dozvěděl přes ruskou sociální síť VKontakte. Přišla mu zpráva se stejným videem, které viděla Paktiševova sestra a následující vzkaz: „Dobrý večer, rád bych vás jménem ukrajinského lidu pozdravil. Chtěl bych vás potěšit informací, že váš blízký je stále naživu. Vyjděte ven a protestujte, svrhněte svou vládu, než všechny pohřbíme v ukrajinské půdě. Jinak buďte prokleti a shořte v pekle. Sláva Ukrajině.“

Dmitrij Seljanin – třetí Paktiščevův příbuzný, s nímž britští novináři hovořili – uvedl, že od chvíle, kdy se dozvěděl o zajetí svého bratrance, nevěří svým očím. „Je to odstřelovač a odstřelovače nepřítel nemá rád. Na videu nevidíme ostatní vojáky z jeho skupiny. Nevíme, co se stalo s nimi. Takže se můžeme jen sázet, co udělají s Leonidem,“ míní Seljanin.

Podle jeho informací se na jeho rodinu obrátily ruské úřady v neděli odpoledne. „Ptali se na některé podrobnosti o něm - nic zvláštního,“ řekl k tomu.

Nejde o ojedinělý případ. I další tamní zprávy podrobně popisují překvapení rodinných příslušníků ruských vojáků nad skutečností, že jejich blízcí se zapojili do války, která se u mnoha lidí v zemi setkala s takovým odporem.

V sobotu přinesl nezávislý televizní kanál Dožď rozhovor, v němž viditelně rozrušený otec mladého ruského vojáka prohlašuje, že nechce, aby se jeho syn stal „potravou pro děla“, a popírá, že by o zapojení svého syna do konfliktu předem věděl.

Video  Epicentrum - František Vrabel  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa