Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krveprolití v Charkově: Desítky mrtvých a přes 100 zraněných. Ruští výsadkáři útočí na nemocnici

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. března 2022
07:45
Autor: ČTK, sova - 
1. března 2022
10:30

Ruské útoky na druhé největší město Charkov pokračují dál, uvedli ukrajinští činitelé. Podle informací médií, které potvrdila ukrajinská armáda, v druhém největším ukrajinském městě Charkově přistáli ruští výsadkáři, kteří svádí boje s ukrajinskými jednotkami. Za posledních 24 hodin zemřelo při ostřelování nejméně 21 lidí a přes sto utrpělo zranění, uvedl šéf oblastní správy Oleh Siněhubov. Na město celou noc létaly rakety, ozvala se i obří exploze. Charkov dostal drtivou ránu už v úterý, byla zasažena budova charkovské oblastní správy a okolní budovy v centru Charkova. 

Při protileteckém poplachu v Charkově přistáli ruští výsadkáři a zaútočili na jednu z vojenských nemocnic, informovala stanice BBC. Ukrajinské jednotky proti výsadkářům zasáhly, počet mrtvých či zraněných ale není známý. Podle ukrajinské armády střety stále pokračují. 

V úterý ráno ruská armáda zahájila raketový útok na sídlo samosprávy charkovské oblasti v centru druhého největšího ukrajinského města. Ostřelována byla budova i přilehlé rozlehlé náměstí. Podle serveru Ukrajinska pravda nejméně dva lidé při útoku zemřeli, kvůli nepřehledné situaci na místě se však bilance obětí může zvýšit. Kyiv Independent uvádí, že při útocích na náměstí bylo zraněno nejméně šest osob včetně jednoho dítěte.

Další vlna přišla po setmění. Městem otřásla mohutná exploze, na sociálních sítích se spekuluje, že Rusové použili termobarickou bombu. Následně začaly padat další ruské rakety.

Válečné zločiny, zlobí se záchranáři

„Podle prvotních informací byly zasaženy budovy charkovské oblastní správy, opery, filharmonie a část rezidenční oblasti (většinou čtyř až pětipodlažní obytné domy). Záchranné složky se kvůli ostřelování nemohou zapojit,“ citovala agentura Unian záchranáře.

Útok na rezidenční oblasti a sídlo charkovské oblastní správy potvrdil i její šéf Oleh Synehubov, podle kterého ruští vojáci pálili ze salvových raketometů a použili střely s plochou dráhou letu. Ruskou armádu obvinil z válečných zločinů, píše agentura Reuters.

Video  70 ukrajinských vojáků zabito při ruském útoku  - Reuters/Anadolu Agency
Video se připravuje ...

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa