Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Putin může ohrozit i nás, chce zpět sovětské impérium. Západ zaspal, říká Pospíšil

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. března 2022
14:31
Autor: Markéta Volfová - 
1. března 2022
13:50

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil na zasedání Evropského parlamentu. Země žádá o okamžité přijetí do Evropské unie podle nové speciální procedury. Prezidenti osmi členských států, včetně Miloše Zemana, vyzvali k zahájení procesu přístupových jednání. Bude Evropský blok pokračovat v bezprecedentních krocích? O tom v pořadu Epicentrum hovořil europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). 

Podle Pospíšila je dobře, že Evropa na Ruskou hrozbu tvrdě zareagovala. Připustil však, že Západ poněkud zaspal. „Já jsem rád, že Západ se probouzí. Na začátku jsme viděli, že jsou slova podpory, ale činy trochu nejsou,“ řekl s tím, že nakonec svůj postoj otočily i Německo a další.

Podle něj válka není o Ukrajině, ale i o nás. Pokud Putin dobije Ukrajinu, pak podle Pospíšila zamíří do střední Evropy, protože chce znovu obnovit Sovětský svaz. „Mnoho lidí to podcenilo,“ konstatuje europoslanec a dodává: „Putin se nezastaví, dokud ho my nezastavíme.“

Jako chybu vnímá, že od Ruska tak hojně nakupujeme suroviny, i ty strategické, dáváme tak Putinovi peníze na jeho válku. „Tím si dlouhodobě kopeme hrob,“ upozorňuje Pospíšil. Podotýká, že Evropany změna bude dočasně stát jejich životní úroveň, ale na Rusku už nemůžeme být dál závislí.

Alternativou jsou totiž ruští vojáci kousek od nás. „Ve chvíli, kdy bude Putin na hranicích se Slovenskem, tak se naše bezpečnost objektivně zhorší, to je fakt,“ komentuje europoslanec. Ruský prezident podle něj patří před mezinárodní soudní tribunál za válečné zločiny, vede válku s celým svobodným světem.

Putin nemůže vyhrát, Pospíšil by přál, aby si to ruský prezident uvědomil. Nikdo mu ale do hlavy nevidí a tak není jisté, co se stane dál. Existuje i varianta, že všichni vstoupíme do otevřeného válečného konfliktu s Ruskem.

A přijetí Ukrajiny do Evropské unie? „Já osobně to podporuji, ale to přijetí může nastat, až bude ukončen válečný konflikt,“ říká Pospíšil. Podle něj je v našem geopolitickém zájmu mít vazbu na Ukrajinu dříve, než by proběhl standardní proces vstupu do EU, od toho existuje zrychlené řízení. Ukrajinci musí vidět světlo na konci tunelu, míní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5347357 ( 1. března 2022 22:38 )

Když dochází argumenty a celý národ netancuje podle falešných not současných politických samozvanců, tak se vyhrožuje za jiné názory lágrem. To už jsme si tady vícekrát zažili, počínaje Rakousko-uherskou monarchií, obdobím 2. SV, v dobách budování komunismu a nakonec i nyní, kdy "demokracie" se stala pouze sprostým vtipem. Pokud se pan Pospíšil boji ruských tanků na Václaváků, nechť se společně se starostou Novotným posadí do Multikáry, který už z útokem na Rusy zkušenosti má a vyjede na pomoc našim ukrajinským bratrům. Jo, ještě by mohli vzít s sebou Taiwance Vystrčila, kdyby se jim náhodou podařilo dojet až někam do Šanghaje, že by to už vzali jedním vrzem na čisto.

PPP150W ( 1. března 2022 22:36 )

No a proto, ze se pomátl Putin si mají všichni sednout na zadek nečinně koukat, jak přepisuje dějiny k obrazu svému?

PPP150W ( 1. března 2022 22:33 )

Máte v tom trochu zmatek. Přijetí Ukrajiny do EU naprosto nesouvisí s přijetím do NATO. Ujasněte si souvislosti.

iFender ( 1. března 2022 21:40 )

Tenhle politicky ztroskotanec ma jeste vubec co rict? Odrzlej jak vopice!

deratizater ( 1. března 2022 20:05 )

je to tak, ale pravdu nechtějí slyšet za vše může jen Rusko .Kritizovat Američany je nepřípustné

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa