Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zelenskyj udivuje odvahou při útoku Rusů: Kdo je doopravdy nejsledovanější člověk světa?

Autor: Petr Šour, ČTK - 
1. března 2022
12:25

Vladimir Putin a jeho věrní psi jsou asi jediní, kdo si myslí, že ve vedení Ukrajiny jsou jen narkomani a fašisti, jak prohlásil. Zbytek světa si myslí něco úplně jiného, prezidenta Volodymyra Zelenského vnímá jako hrdinného lídra své země. Jeho činy z posledních dní z něj učinily globální hvězdu.

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj (44) rozhodně žádný narkoman není, a jak ukazují snímky na jeho sociálních sítích, kdyby nebylo nenávistného diktátora z Kremlu, nejraději by se věnoval své rodině nebo by pořádal na zahradě grilovačku s kamarády.

Právě krásná manželka Olena (44) je mu největší oporou a k dětem Oleksandře (17) a Kyrylovi (9) se také nejraději vrací. Svou životní lásku poznal během hereckých let, Olena psala scénáře pro Kvartal 95, tedy filmovou, televizní a hudební produkční skupinu, kterou Zelenskyj založil. Pár si řekl své ano v roce 2003.

Sluha národa

Je pravda, že Zelenskyj byl hercem, dokonce se dá říci, že rozpustilým komediantem. Už jako sedmnáctiletý na sebe upoutal pozornost svým komediálním talentem v televizní humoristické soutěži Klub vtipných a pohotových, ve které různé týmy soupeří ve vtipných odpovědích na otázky, improvizacích a v dalších humoristických scénkách.

Později se skupinou Kvartal 95 vytvořil populární seriál Sluha národa. V něm hrál obyčejného učitele historie, jehož osud katapultoval do prezidentského křesla poté, co se na internetu rozšířilo studentské video, v němž kritizuje zkorumpovanost úřadů. Seriál se na Ukrajině vysílal v letech 2015 – 2019.

Během kariéry se objevil také v několika filmech a televizním divákům doslova učaroval svými výkony a zaslouženým vítězstvím v ukrajinské verzi soutěže StarDance... když hvězdy tančí.

Politický outsider?

Zelenskyj si také založil politickou stranu a v roce 2019 se svezl na vlně veřejné nespokojenosti se zkorumpovanou politickou elitou Ukrajiny. V druhém kole voleb porazil tehdejšího prezidenta Petra Porošenka.

Nyní jeho země čelí útoku ruské armády a největší krizi své existence. A muž, který byl považován mnohými za politického outsidera bez jasných názorů, se téměř přes noc stal stratégem, burcovatelem svého lidu, jemuž fandí celý svět. Dobře padnoucí oblek vyměnil za maskáče a neprůstřelnou vestu a postavil se po bok svých spoluobčanů, odhodlaný bránit město Kyjev do posledního dechu.

Když mu Američané nabídli tajný útěk ze země, prohlásil: „Potřebuji munici, ne odvoz!“. A i za to mu tleskají celé národy.

Jak ho vidí novináři

Julia McGuffieová, šéfredaktorka zpravodajského webu Novoje Vremja, uvedla pro BBC, že byla naštvaná, když byl v dubnu 2019 Zelenskyj zvolen prezidentem, protože nevěřila v jeho schopnost vést vládu. Nyní ho ale vidí úplně jinýma očima.

Video  Prezident Ukrajiny: Nikoho se nebojíme! Zelenskyj chce s Kremlem utnout diplomatické vztahy  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

„Myslím, že plnou podporu a respekt Ukrajiny získal až poté, co Rusko začalo svou válku. Všichni Ukrajinci pak kolem něj semkli své řady. On hraje tu důležitou sjednocující a inspirativní roli, částečně proto, že jde vlastním příkladem. Vede vládu, která čelí Putinově přesile, a za to ho mnozí upřímně obdivují a respektují.“

Putina dráždil od prvního dne

Zelenskyj od počátku svého prezidentství vytáčel Vladimira Putina touhou po tom, aby se Ukrajina stala členem NATO. A ve svém inauguračním projevu Ukrajincům řekl: „Musíme se stát Islanďany ve fotbalu, Izraelci v obraně rodné země, Japonci v technologiích, Švýcary v umění žít šťastně vedle sebe. Naším prvním úkolem je zastavení palby na Donbasu.“

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa