Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pokuta či 15 let vězení: Ruští poslanci schválili tresty za šíření lživých zpráv o státních orgánech

Autor: ČTK - 
22. března 2022
15:03

Dolní komora ruského parlamentu dnes v posledním čtení schválila návrh zákona, který předpokládá až 15 let odnětí svobody za šíření nepravdivých zpráv o činnosti ruských státních orgánů v zahraničí. Informovala o tom agentura Interfax. V Rusku již platí zákon, který hrozí stejně dlouhým pobytem za mřížemi za šíření lživých zpráv diskreditujících ruskou armádu.

Dnes přijatý návrh zákona zakazuje „vydávání vědomě lživých informací za pravdivé a jejich veřejné šíření s cílem zdiskreditovat výkon pravomocí ruských státních orgánů v zahraničí,“ napsal Interfax. Poslankyně Irina Paňkinová dříve podle agentury TASS vysvětlila, že těmito orgány se rozumí například ruské diplomatické zastoupení, ruská národní garda, prokuratura nebo ruské ministerstvo pro mimořádné události. V případě, že takovéto jednání povede k „těžkým důsledkům“, může být viník potrestán trestem odnětí svobody až 15 let. V ostatních případech zákon předpokládá kratší pobyty ve vězení nebo pokuty.

Pokutu až 300.000 rublů, tj. při současném kurzu asi 66 tisíc korun, nebo odnětí svobody až na tři roky bude možné uložit také za veřejné jednání, jehož cílem bude zdiskreditovat působení státních ruských orgánů v zahraničí. Dnes přijaté zákonné úpravy kromě trestního zákoníku rozšířily i článek správního zákoníku, který předpokládá pokuty za takovéto veřejné jednání.

Zatím bylo zahájeno 7 trestních stíhání

Zákon zakazující šíření zpráv diskreditujících ruskou armádu byl přijat na počátku března nedlouho poté, co Rusko zahájilo 24. února vojenskou invazi na Ukrajinu. Podle kritiků si s jeho pomocí Kreml vynucuje, aby se v Rusku nešířily informace, které nejsou přesně v souladu s jeho výkladem působení ruských sil na Ukrajině. Podle portálu Meduza bylo zatím v Rusku na základě tohoto zákona zahájeno sedm trestních stíhání.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Zobrazit celý online

Video  Ruské jednotky bez jídla. Spekulace o pádu čínského letadla. A potopil Babiše syn?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa