Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukrajinistka o nebezpečí koridorů i ruské střelbě do vlastních. Zeman škodil, říká

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
9. března 2022
05:00

Humanitární průchody na Ukrajině mají více problémů, než si můžeme představit. O nebezpečí těchto tzv. zelených koridorů hovořila v Epicentru Blesk Zpráv ukrajinistka Lenka Víchová. Vysvětlila také jak v zemi, která standardně nedůvěřuje svému vedení, vyrostl kult hrdiny Zelenského a nevyhnula se ani ostré kritice prezidenta Miloše Zemana, který podle jejích slov Ukrajině škodil. 

Ukrajinistka Lenka Víchová logicky kritizovala fakt, že jsou humanitární koridory směřovány do Ruska a Běloruska místo do vnitrozemí Ukrajiny. „Ukrajinští civilisté by se těmi koridory měli dostat do nepřátelských zemí, to je jedna věc. Ale těmito zelenými koridory si Rusko zároveň vytváří prostor pro přísun své techniky, logistiky a nevíme, čeho ještě jiného,“ varovala a také zdůraznila, že Rusko ještě za posledních osm let nevytvořilo takový zelený koridor, která by byl pouze humanitární.

16:14
Dnes

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

Zobrazit celý online

„Je takový jeden koridor, která je symbolem této války a to byl koridor, na kterém se domluvil náčelník generálního štábu Ukrajiny s náčelníkem generálního štábu Ruské federace. Bylo to v srpnu 2014,  kdy byly ukrajinské dobrovolnické jednotky obklíčeny u města Ilovajsk. Tehdy měly krajské jednotky spousty ruských zajatců a raněných, a když se ty ruské konvoje daly na cestu, tak ruská armáda konvoje rozstřílela včetně svých občanů a zraněných, takže takhle vypadají ruské humanitární koridory,“ vysvětlila Lenka Víchová.

Ruský omyl a Zelenskyj „kluk od vedle“

Řeč v Epicentru přišla i na osobnost prezidenta Volodymyra Zelenského. „Rusko si myslelo, že když se zbaví zkušeného politika a nahradí ho nezkušeným hercem, že by se mu podařilo Ukrajinu dostat, tam kam chtějí,“ popsala jeden z důvodů, proč byla proti jeho oponentovi vedena opřed volbami obrovská dezinformační kampaň.  „U Volodymyra Zelenského to bylo i tím, že nejen, že to je pěkný muž, mladý, temperamentní..a tak dále, což se jistě líbilo ženám, ale že to byl také kluk od vedle,“  popsala některé důvody jeho zvolení a vysvětlila, že i když nežil jako běžný Ukrajinec, vypadal tak a choval se a proto ho spousta lidí respektuje. Klíčové také bylo, že nepůsobil jako ten bývalý sovětský politik

Preference mladého prezidenta před eskalací konfliktu s Ruskem klesaly. „Spousta lidí se bála, že v kritickém momentě roli prvního diplomata Ukrajiny nezvládne, protože je příliš temperamentní a člověk opravdu nevěděl, co od něj může očekávat. On se úplně topil v těch dobách, kdy bylo potřeba diplomaticky jednat. On na tu roli nebyl připraven. (…) Ale naopak se v tomto kritickém momentě velmi rychle našel a vlastně tu svou roli teď hraje velmi dobře," komentovala proměnu ukrajinského vůdce.

Video  Exšéf Mosadu exkluzivně pro Blesk: Rusové mají potíže, Zelenskyj působí jako „zachránce lidu“  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zemanovo dilema a útěk z potápějící se lodi

Český prezident Zeman oznámil, že Zelenskému udělí nejvyšší státní vyznamenání. „Postavil Ukrajinu a prezidenta Zelenského, před situaci zda přijmout nebo nepřijmout. Zda brát Miloše Zemana jako osobu, nebo jako představitele Českého státu. Protože Český stát za Ukrajinou stojí a pomáhá, Miloš Zeman Ukrajině škodil a moc dobře si to pamatujeme a to že teď utíká společně s Václavem Klausem z té lodě, která se potápí, to je jiná věc,“ neubránila se Víchová ostré kritiky české hlavy státu, který podle jejích slov měl přístup k informacím tajných služeb a přesto vyčkával do poslední chvíle.

UFO1 ( 9. března 2022 07:57 )

UFO1 ( 9. března 2022 07:57 )

V ČR nefunguji organy cinne v trestním rizeni,nefunguje verejne sprava,i vlastizrada projde bez povsimnuti, ČR cestou Ruska.2kamaradi ze sametovky,jeden lidovy,druhy nacincany,kym byli vybrani,s kym udrzovali kontakty.....

Franta Jetel ( 9. března 2022 07:30 )

Zeman neskodil, zeman skodi porad.
Anglicka gramatika pro toto pouziva tzv. Predpritomny cas prubehovy, tzn popisuje cinnost v minulosti, ktera stale trva a je predpoklad, ze bude trvat i nadale.

dr.x.crement ( 9. března 2022 05:53 )

Vlastizrádci Zeman­,Klau­s,Oka­mura­....­....­....­....­...je to hnus

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa