Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nedožité 87. narozeniny Václava Havla: Vzpomíná Česko i svět. „Děkujeme, chybíte nám!“

Autor: amb, ČTK - 
5. října 2023
12:41

Bývalý československý a český prezident Václav Havel by dnes oslavil 87. narozeniny. Na Havla vzpomínají i čeští politici a v zemi proběhnou na různých místech pietní akce. Že Česku tato osobnost chybí, to uvedla kandidátka na europoslankyni Danuše Nerudová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09) či senátor Pavel Fischer. Vzpomínku přidali i velvyslanci USA a Velké Británie.

„Dnes by oslavil narozeniny muž s velkým srdcem, které dal naší zemi. Vážený pane prezidente Havle, chybíte nám. Nejste tu s námi již více než deset let. Jsem ale přesvědčena, že v posledních měsících se odehrálo několik událostí, ze kterých byste měl radost,“ uvedla na X Danuše Nerudová a psala o mladých Češích hlásících se k evropské identitě, Ukrajině a prezidentovi Petru Pavlovi. 

„Po letech se Česká republika nemusí stydět za svého prezidenta a můžeme si dovolit chvilkovou radost z vítězství nad populismem,“ uvedla. 

„Václav Havel má obrovskou zásluhu na tom, že jsme se stali svobodnou zemí s pevným ukotvením v NATO i EU. Naše zahraniční politika se o jeho ideály opírá a já jsem na to nesmírně hrdá. Pane prezidente, všechno nejlepší! Chybíte nám, ale jste pořád s námi,“ napsala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09). 

„Viděl jsem ho poprvé jako kluk na jaře roku 1990 v Plzni během první svobodné připomínky osvobození města a dodnes si pamatuju sílu a kouzlo té chvíle i té krásné slavnosti,“ vzpomínal ministr kultury Martin Baxa (ODS). 

„Prezident Václav Havel by dnes oslavil narozeniny. Přirozeně nám chybí jeho hlas, jeho schopnost analyzovat svět kolem nás a vystihnout to opravdu podstatné. Čím delší čas uplynul od jeho odchodu, tím spíše se o něm mluví tak, jako by snad ani nebyl z masa a kostí. Jenomže byl – pamatuji si ho jako zcela mimořádného člověka, který se dokáže také zdravě naštvat, který pochybuje a nikdy nezapomíná na své chyby. Ale především se uměl od srdce zasmát, a to taky sám sobě,“ napsal senátor a bývalý kandidát na prezidenta Pavel Fischer. 

„Před 87 lety se narodil Václav Havel. Disident, politik, ale hlavně bojovník za lidská práva a bytostný demokrat. Jeho odkaz nejen v české diplomacii dodnes stále platí a rezonuje. Děkujeme všem, kteří tyto hodnoty hájí nejen doma, ale i ve světě,“ uvedlo Ministerstvo zahraničních věcí. 

„Před lety asi nejen pro mě představoval Václav Havel a to, co pro naši zemi udělal, určitou naději pro to, že se jednou jistě dočkáme vrcholových politiků v naší zemi, za které se nebudeme muset stydět. Den po projevu prezidenta Pavla tady ve Štrasburku (a odtud i fotka před budovou VH) a při vědomí toho, co zvládla naše vláda během svého předsednictví, musím říct, že je máme,“ uvedl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP09). 

„Ještě jednou, a určitě ne naposledy, díky!“ dodal. 

„Je to už 12 let, co tu s námi není. Jeho odkaz ale stále přetrvává – a stává se aktuálnějším než kdy dříve,“ uvedla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). 

„Tuhle fotku mám moc rád – a myslím, že zrovna dnes se hodí ji sdílet. Busta Václava Havla v Kongresu je připomínkou jeho významné role jako symbolu svobody a demokracie. Jsem hrdý na to, že jeho dědictví je uctíváno v srdci naší země,“ napsal americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet. 

Havla si připomněl také britský velvyslanec Matt Field. „Václav Havel by dnes oslavil 87. narozeniny. Vzpomínáme,“ uvedl. 

„Díky, že jste s námi byl a tolik toho pro naši zemi vykonal. S úctou a láskou vzpomínáme...“ napsala také zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. 

Co všechno se bude dít? 

Lidé si dnes na různých místech Česka připomenou 87. výročí narození československého a českého prezidenta Václava Havla. Narodil se 5. října 1936 a zemřel na své chalupě na Hrádečku 18. prosince 2011 ve věku 75 let.

V Trutnově dnes v 17:00 odhalí Havlovi na budově kina Vesmír pietní místo, které bude mít podobu desky s plastickým reliéfem jeho postavy v životní velikosti. Autorem díla je sochař Michal Gabriel, který již má v Trutnově kovové sochy šelem a lva u společenského centra Uffo a na Slovanském náměstí. Kino stojí na nábřeží Václava Havla, ulice na nábřeží Úpy nese Havlovo jméno od roku 2016.

Havel je s Trutnovem spjatý od druhé poloviny 60. let, kdy si v nedaleké osadě Hrádeček koupil chalupu. V 70. letech pracoval v trutnovském pivovaru, práce ho inspirovala k napsání divadelní hry Audience. Opakovaně také navštěvoval trutnovský hudební festival. V roce 2010 Havel v Trutnově převzal čestné občanství a kulturní cenu.

Na bývalého prezidenta budou od 17:00 vzpomínat také na nádvoří Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Číst se budou Havlovy myšlenky a projevy, nebude chybět hudba, kterou měl Havel rád.

Památku první hlavy samostatné České republiky si u hrobu rodiny Havlových na Vinohradském hřbitově odpoledne připomene rovněž předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

9876543 ( 5. října 2023 23:14 )

s****

9876543 ( 5. října 2023 23:13 )

A řekl na jeho adresu...Vašku seš ***. A Vašek na to,.. NIC.

RASPUTIN ( 5. října 2023 23:12 )

Havel jako prezident pomohl zničit celoživotní dílo T.G. Masaryka, společný stát Čechů a Slováků.

9876543 ( 5. října 2023 23:10 )

Nenažraný a křivý pakáži,..jako byl on sám.

1917 ( 5. října 2023 22:45 )

Na jedné fotografii v tomto článku je i svetrová bába a jak mnoha lide pan prezident může chybět ta jsem přesvědčen, že většině národa tato MPA chybět nebude a už včera by bylo pozdě, kdyby zmizela a na věčné časy!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa