„Jde teprve o dva týdny starou záležitost, se kterou se všichni učíme, ale vypadá to skvěle. Na výuku se velmi těším a studenti jistě budou taky,“ řekl učitel informatiky Jakub Dvorský (37). Kantoři při výuce mohou vybírat z videí a 3D modelů z existujících databází pro virtuální realitu.

Před studenty může nad klávesnicí levitovat cokoli: Od lebky berana, avokádo až po vesmírnou loď. „Mohou si při výuce učitele vyvolat ve 3D třeba části lidského těla, otáčet s nimi, přibližovat si je. Nebo se mohou projít starověkým městem, jako jsou Athény, i s tehdejšími obyvateli,“ dodal Dvorský.

Zboří stereotypy?

Učebně, ve které se na speciálních noteboocích bude ve virtuální realitě vyučovat, požehnal sám ostravsko-opavský biskup Martin David (53). „Žehnám učebně, studentům i pedagogům. Užívejte virtuální realitu jen k dobrému,“ řekl.

Video
Video se připravuje ...

Na gymnáziu v Ostravě-Porubě mají při vyučování k dispozici novou unikátní virtuální realitu Michal Charbulák

Ředitelka Biskupského gymnázia Jana Vylobová doufá, že nová učebna pomůže zbourat stereotypy o církevních školách. „Mnozí je mají za staré, zaostalé, že se v nich jen modlíme a moc neučíme. Naopak, my moderním technologiím fandíme a převyšujeme v Česku standardy,“ uzavřela.

Jak to funguje?

Technologii vymyslel v USA syn tamějších ghanských imigrantů. „Je třeba speciální notebook se dvěma kamerami. Díváte se na displej, 3D objekt vidíte v prostoru, třeba levitující nad klávesnicí. Kamery snímají rozteč vašich očí a vytváří dva obrazy spojené v jeden vjem před vámi. Reagují také na pohyby hlavy,“ popsal David Plešinger ze společnosti, která se na vývoji novinky podílela.

Každý z unikátních notebooků stojí 90 tisíc korun? Z investice za necelé dva miliony zaplatila škola asi 300 tisíc, zbytek pokryla dotace.

Bez 3D brýlí

Nová virtuální realita stírá rozdíly mezi zdravými a zrakově znevýhodněnými. Protože speciálně vybavený monitor snímá oči, mají při vstupu do virtuální reality úplně stejné podmínky lidé s výborným zrakem i ti s brýlemi.

Navíc není potřeba 3D brýlí, které citlivějším lidem mohly přivodit bolesti hlavy či nevolnost. Unikátní technologie je tak uživatelsky mnohem příjemnější.

Fotogalerie
8 fotografií