Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Duch Bachmutu promluvil: Legendární ukrajinský ostřelovač sám zabil přes stovku nepřátel

Autor: Darina Jíchová, swp - 
5. října 2023
05:00

Okolo Bachmutu docházelo a dochází k nejkrvavějším střetům mezi ukrajinskými obránci a ruskými okupanty, oblast a mnohé obce jsou srovnané se zemí. Někde zaznamenají posun Rusové, jindy je Ukrajinci zase zatlačí zpět. Na místě působí také elitní jednotka ukrajinských ostřelovačů, známí jako Duchové Bachmutu, kteří měli zlikvidovat na 558 nepřátelských vojáků za 9 měsíců bitev, jeden z duchů se rozhodl promluvit o tom, jak to na nejbrutálnějších místech z front vypadá, uvedl list Daily Mail.

Velitel ostřelovačů připustil, že on sám je za likvidací 113 nepřátel, dodal také, že jejich specializací jsou „vysoce postavení ruští důstojníci“. Smrtící střelu jsou on a jeho muži schopni vypálit na vzdálenost 2,4 kilometrů, což je historicky jedna z nejdelších vzdáleností, na kterou ostřelovači střílejí. Popsal rovněž to, jak postupují při zaměřování svých cílů.

Jeho jednotku činí několik desítek perfektně vycvičených elitních vojáků, velitel jednotky používá identifikační volací znak Duch. Za svými „terči“ se často vydávají jako „předvoj“ ukrajinské probíhající protiofenzivy. Ostřelovači tak bývají vysazování někdy až za nepřátelskou linii. „Tam, kde je naplánována ofenziva nebo protiofenziva, jdeme jako první a v podstatě vyčistíme okolí,“ vylíčil Duch úkoly své jednotky.

Někdy v jedné pozici stráví hodiny, spoléhají rovněž na maskování. Jejich nejčastější zbraní je americká puška Barrett M107A1, někteří pak používají model Barrett MRAD nebo ukrajinské zbraně UAR-10 a Snipex Alligator. Úspěšné zásahy jednotky jsou elektronicky zaznamenávány pomocí mířidel jejich pušek, ostřelovači poté zůstávají na svých postech tři až pět hodin, aby se ujistili, že jejich cíl byl odstraněn.

„Není to jako v americkém filmu.“

„Naše práce je vyčerpávající a člověka psychicky může roztrhat na kusy. Není to jako v amerických filmech, které práci ostřelovačů romantizují a dělají z ní něco uchvacujícího,“ vypověděl Duch. „Ve výcviku se učíme vypočítávat situaci, vzdálenosti, nejlepší úhly. Cvičíme maskování, učíme se o různých prostředích a jak se v nich nejlépe skrýt. Základem je samozřejmě perfektní střelba, ale pokud nejste schopni přežít… Pracujeme 24 hodin denně, nerozlišujeme, jestli je den nebo noc, svátek, všední den nebo víkend. Jsme naprosto vyčerpaní a vyždímaní, když se vrátíme z mise, jsme totálně v s*ačkách,“ surově vylíčil život ostřelovačů.

Mentální rovnováhu se o „volnu“ snaží zachovat návratem k normálu, telefonuje si s mladší dcerou, píše deník, zpívá písničky. Muži v jednotce se rovněž navzájem podporují a pořídili si psa – huskyho Lolu. „To je takové naše antidepresivum,“ přiznal. Jeho jednotka strávila 10 měsíců na výcviku, než byli vysláni do Bachmutu.

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

Zobrazit celý online

Duch přiznal, že jako civilista býval podnikatel, ostřelovačem se stal v roce 2014 poté, co Rusové anektovali Krym. Trénovali ho elitní střelci z Kanady, USA, Británie nebo Litvy. Pochlubil se také tím, že jejich výcvik je skutečně prvotřídní, nikdo z jeho jednotky dosud nebyl zabit nepřítelem. Zaznamenali ale zranění, jednoho z mužů poranil šrapnel z vybuchlé miny, a v nemocnici strávil 12 dní.

„Klíčem našeho úspěchu je, že jsme těsně semknutá samostatná jednotka a že plně věříme v naši misi za osvobozením Ukrajiny. Plně věřím v každého, s kým sloužím. Odvaha je něco, co lze postupně vybudovat. Člověk musí být velmi houževnatý, velmi soustředěný, psychicky velmi odolný a musí v sobě mít i kousek vlastenectví. Ten je důležitý, protože člověk musí pochopit, co a hlavně proč to dělá,“ zakončil.

Video se připravuje ...
Další videa