Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putinův luxusní „vlak duchů“: Posilovna, salon i pohotovost na kolejích. A nedá se vysledovat

Autor: DVL, swp - 
9. července 2023
05:00

Od té doby, co začala válka na Ukrajině, začal Vladimir Putin cestovat častěji svým luxusním obrněným vozidlem, píše deník Daily Mail. Nedá se totiž tak snadno sledovat jako letadlo. Vozidlo je vybaveno relaxační místností, kosmetickým salonem, posilovnou nebo pohotovostí. Putin vlak využívá k přepravě mezi svými paláci. 

Podle Daily Mailu začal Vladimir Putin během války na Ukrajině cestovat čím dál častěji vlakem. Nejedná se ale o obyčejný vlak, s luxusním obrněným vozidlem ruský diktátor cestuje mezi svými paláci, které jsou pečlivě skryty. Vlak je navíc vybaven relaxačním apartmánem, kosmetickým salonem či posilovnou. To prozradila organizace Dossier Center, která sleduje trestnou činnost různých lidí spojených s Kremlem. Organizace je napojena na opozičního ruského politika Michaila Chodorkovského.

Vlak má Putinovy ​​„stroje proti stárnutí“ a také plicní ventilátor, defibrilátor a pacientský monitor – „jinými slovy – vše, co potřebujete pro přenosnou pohotovost“. Všechno to platí ruští daňoví poplatníci, kteří o tom nic nevědí, uvádí dále Daily Mail.

Obrněný vlak – v současnosti prochází modernizací za 60 milionů liber (v přepočtu zhruba 1 678 315 611 Kč) – navíc nelze sledovat jako letadlo.

„Super luxus“

„Není to jednoduchý luxus, je to super luxus,“ řekl železniční expert Dmitrij. „Sprcha, toaleta v plné velikosti, telefon, gigantická televize Panasonic, DVD a VHS přehrávače – abychom jmenovali alespoň něco.“

„Pancéřování nepokrývá celý vlak, ale jeho části,“ uvedl Daily Mail. „Brnění je úrovně III+, které odolává střelám z AK-47 nebo pušky SVD. Vlak má také střílny pro opětovanou palbu. Některé místnosti jsou chráněny proti odposlechu.“

Vylepšený vlak bude obsahovat kino a nový zdravotnický vůz – což je možná známkou toho, že Putinovo zdraví není v nejlepším stavu.

„Na ruské železnici je vlak duchů,“ řekl Michail Korotkov, fotograf, který emigroval pod tlakem bezpečnostních služeb. „Nelze ho najít v žádných jízdních řádech nebo veřejných systémech. Okna jsou zatažená závěsy, lokomotivy nemají žádná čísla a identifikace... Všechny ostatní pravidelné vlaky tomuto vozu uhýbají z cesty. Po stranách má logo Grand Service Express a štítky vždy ukazují stejnou trasu: Jevpatorija - Petrohrad.“

Tento vlak může Putina dopravit do jeho paláce ve Valdaji, který sdílí se svou milenkou Alinou Kabajevovou, nebo do jeho útočiště v Gelendžiku za 1 miliardu liber (v přepočtu zhruba 21 734 400 000 Kč, pozn. redakce). Obě sídla jsou vybavena jadernými bunkry.

Pro obrněné vozidlo byly vybudovány speciální stanice, včetně té u jeho hlavního sídla v moskevském regionu Novo-Ogarjovo.

Financování probíhá prostřednictvím Putinových přátel oligarchů včetně Jurije Kovalčuka, jednoho z jeho nejbližších. 

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou.

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila to v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa