Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Prigožinova nepovedená vzpoura: Co se dělo? Jak reagoval Putin a kde skončili wagnerovci?

  • Autor: Darina Jíchová,ula,ČTK,swp - 
    26. 6. 2023
    05:00

    Jednodenní vzpoura. Nepovedený puč. Ponížení pro Vladimira Putina. Ukázka chaosu v Rusku. Trhliny Putinova režimu. Klanová bitva o Kreml. Takhle se mluví o kroku šéfa žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, který v pátek 23. června večer oznámil, že on a jeho muži chtějí odplatu za bombardování jejich pozic a vyrážejí do Ruska. V sobotu obsadili Rostov na Donu, Voroněž, mluvilo se o tom, že jsou v Krasnodaru, na okraji Volgogradu a v Lipecku, jejich cíl byla Moskva. Dostali se na 200 kilometrů k metropoli. Až večer celou vzpouru ukončil jediný hovor s běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem. Prigožin vyjednal dohodu, jeho wagnerovci nebudou stíháni, on se přesune do Běloruska, žoldáci zpátky na své základny. Vzpoura skončila, Prigožin se svými ozbrojenci za potlesku opustil Rostov.

    Pátek 23. června večer

    • Prigožin informuje o ostřelování wagnerovců
    • Prigožin hrozí odvetou a likvidací „zla ruského armádního velení“
    • Ruská tajná služba FSB zahájila stíhání Prigožina 

    Sobota 24. června

    • Moskva posílila bezpečnostní opatření, do ulic vyjeli obrněnci
    • Prigožin a wagnerovci dorazili do Rostova na Donu a obsadili nejdůležitější státní a vojenské budovy
    • Prigožin si k sobě do Rostova pozval ministra obrany Sergeje Šojgua a šéfa armády Valerije Gerasimova
    • Prezident Putin promluvil k národu a označil vzpouru za zradu (9:00 SEČ)
    • Wagnerovci obsadili Voroněž, mluví se o jejich přímnosti v Krasnodaru a na okraji Volgogradu
    • Wagnerovci dorazili do Lipecka (okolo 13:00 SEČ)
    • Prigožin kývl na Lukašenkův návrh zastavit vzpouru a postup na Moskvu (19:22 SEČ)
    • Kreml potvrdil, že wagnerovci ani Prigožin nebudou stíháni

    Neděle 25. června

    • Wagnerovci opustili Rostov, Voroněž i Lipeckou oblast

  • 1.Prigožin: Odstraňte vládní špičky

    V noci z pátku na sobotu šéf ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti Jevgenij Prigožin obvinil ruské vojenské velení z útoku na své muže a tvrdil, že ruská armáda jich mnoho zabila.

    Ve videu vyzval k odstranění armádních špiček. Následně Prigožin a jeho muži obsadili veškerá armádní stanoviště a také letiště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska, kde sídlí velitelství Jižního vojenského okruhu, které je z velké části zodpovědné za vedení války na Ukrajině, uvedl Reuters.

  • 2.Putinův tvrdý projev

    Ministerstvo obrany to označilo za ozbrojenou vzpouru. Ruský prezident pronesl velmi tvrdý projev, ve kterém prohlásil, že vzpoura je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni. Začíná se spekulovat, zda je Rusko na pokraji občanské války či velké krize.

    „Putiv v projevu referoval k roku 1917, kdy se Rusko ponořilo do občanské války a Rusové zabíjeli Rusy. Poukazuje tedy na to, že toto je případ zaprodání země a zrádcovství. Přestože během projevu nezaznělo Prigožinovo jméno, tak je patrné, že varianta občanské krize je reálně v Kremlu diskutovaná a Kreml se připravuje, že tento konflikt by mohl eskalovat,“ řekl Blesk Zprávám k projevu Analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Pavel Havlíček.

  • 3.Rusko posiluje obranu

    Prigožin začal poté vyhrožovat blokádou Rostova na Donu a pochodem na Moskvu, pokud k nim nedorazí ministr obrany Sergej Šojgu a šéf armády Valerij Gerasimov, právě tito dva muži mu totiž nejvíce „leží v žaludku“ a svoje slovní, mnohdy velmi vulgární projevy, směřoval právě na jejich adresu.

    „Celá jižní oblast je pro vedení války na Ukrajině velmi významným územím. Prigožinův hlavní požadavek v současné době je, že s ním má začít vyjednávat. Šojgu a Gerasimov, které si, v uvozovkách řečeno, pozval do Rostova, aby tam s nimi řešil nějaké své problémy, a to ukazuje na to, že i Prigožin si je vědom toho, že překvapil Rusko i nejvyšší velení, ale asi pravděpodobně, kdyby mělo dojít k nějakému skutečně zásadnímu střetu, tak ten střet není schopen vyhrát,“ okomentoval tuto situaci bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. 

    Generální prokuratura proti Prigožinovi zahájila trestní řízení za organizování ozbrojeného povstání, za což mu hrozí až 20 let vězení. Ruská armáda zablokovala vjezdy do Rostova na Donu a posílila ochranu velitelství Jižního vojenského okruhu.

  • 4.Rána pro Putinovu reputaci

    Wagnerovci obsadili také všechna vojenská stanoviště ve městě Voroněž 500 kilometrů jižně od Moskvy. Totéž tvrdili i sami žoldnéři, kteří o postupu ve Voroněži informovali na telegramu.

    Čeští experti se shodli, že tato vzpoura oslaví Putinovo postavení. „Byť si o Prigožinovi myslím, že je psychicky nemocný, ta jeho vystoupení před kamerou ukazují, že on má skutečně nějaké psychické problémy, tak je to velitel, i když brutální, tak vždy stál se svými vojáky v prvních řadách a sdílel s nimi dobře i to špatné a takto to dovedl prezentovat i ruské společnosti. Toto Putin nebyl schopen udělat, většinou se prezentoval v bezpečí, desítky kilometrů za frontou,“ uvedl Šedivý.

  • 5.Putin: Zrádci budou potrestáni

    Ozbrojená vzpoura žoldnéřů ze soukromé Wagnerovy skupiny je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni, řekl v první reakci na dění na jihu země Putin. Vojáci podle něj postupu wagnerovců „hrdinně“ vzdorují, prezident však zároveň připustil, že situace v Rostově na Donu je velice složitá.

    „Ti, kdo zorganizovali a provedli ozbrojenou vzpouru a zvedli zbraně proti svým druhům, zradili Rusko. Budou se za to zodpovídat,“ uvedl Putin. Ve svém projevu rovněž obvinil Západ, že proti Rusku namířil veškerou svou vojenskou, ekonomickou a informační kapacitu. Rusko podle něj nyní bojuje o svou suverenitu, nezávislost a právo zůstat státem s tisíciletou historií.

  • 6.Manévry v Moskvě

    Moskva kvůli napjaté situaci v zemi zavedla protiteroristická opatření, ve městě byly zrušeny všechny hromadné akce. Je nutné počítat s častějšími kontrolami na silnicích, uvedla agentura TASS s odvoláním na starostu Sergeje Sobjanina.

    Později informovala agentura TASS, že ruský Národní protiteroristický výbor působnost protiteroristických opatření rozšířil na celou Moskevskou a také Voroněžskou oblast, která sousedí s Rostovskou oblastí, v jejímž správním středisku, Rostově na Donu, se usídlil Prigožin se svými jednotkami. Přísnější opatření přijala také Lipecká oblast, jejíž centrum se nachází zhruba 470 kilometrů jižně od Moskvy. Ruské silové složky byly uvedeny do stavu zvýšené pohotovosti.

    Volno v Moskvě a průjezdné dálnice

    Už v neděli odpoledne byla ruská dálnice M4 vedoucí z Rostova nad Donu do Moskvy, na které platila kvůli sobotnímu tažení žoldnéřů z Wagnerovy skupiny omezení, znovu plně průjezdná, informovala agentura TASS s odvoláním na ruskou státní správu dálnic Avtodor. Po M4 se v sobotu při ozbrojené vzpouře blížily k Moskvě jednotky wagnerovců. Ještě v neděli dopoledne úřady hlásily omezení v Moskevské a Tulské oblasti.

    Pondělí bude v Moskvě volným dnem, i když se tažení soukromé žoldnéřské Wagnerovy skupiny na hlavní město podařilo zastavit. S odvoláním na mluvčí starosty Sergeje Sobjanina o tom informovala agentura RIA Novosti. Podle agentury AFP zůstává v hlavním městě a okolí nadále v platnosti režim protiteroristické operace.

  • 7.Postup na Moskvu?

    Wagnerovci poté zamířili na Moskvu. Loajalita ruské armády, především národní gardy, rozhodne o výsledku situace, reagovalo na to britské ministerstvo obrany.

    Postup žoldnéřů na jihu Ruska je ozbrojenou vzpourou, komentovalo ihned ruské ministerstvo obrany. Wagnerovcům, kteří se do operace nezapojí, slíbilo garantovat bezpečnost. A jak to vypadá bezpečnost a to, že wagnerovci nebudou za vzpouru stíháni, byly i jedním z bodů, které pro své muže a pro sebe následně v sobotu večer vyjednal Prigožin. Už v sobotu v noci pak žoldnéři začali opuštět Rostov.

  • 8.Pomůže vzpora Ukrajině?

    Podle médií i analytiků by ruské domácí rozepře mohly výrazně pomoci Ukrajině v její protiofenzivě.

    Je to zásadním způsobem vytvořená příležitost pro Ukrajince, kteří se v podstatě jenom smějí tomu, co se v Rusku děje, a s nadšením toto sledují právě proto, že čím více se Rusko bude ponořovat samo do sebe a budou mezi sebou soupeřit jednotlivé skupiny, tak tím více bude manévrovací prostor pro ukrajinské ozbrojené síly v pokračujícím boji za osvobození dalších teritorií, řekl Pavel Havlíček. 

    Generál Jiří Šedivý s ním souhlasí: „Pokud se ukáže, že je narušeno ruské velení, že se Prigožinovi podařilo narušit morálku jak vojáků, tak části civilního obyvatelstva, které se nemusí přímo připojit k Prigožinovi, ale mohou s ním sympatizovat, tak ano, může toho využít a zcela jistě na tom už Ukrajina pracuje."

  • 9.Prigožin se stahuje

    Prigožin na sklonku soboty ale nečekaně uvedl, že souhlasil s návrhy běloruského lídra Lukašenka na zastavení postupu své skupiny na ruském území směrem na Moskvu a na následné uklidnění situace. Cílem podle něj bylo zabránit, aby byla „prolita ruská krev“.

    Jednotky žoldnéřské Wagnerovy skupiny pak opustily ruskou Lipeckou oblast jižně od Moskvy. V neděli dopoledne na síti vKontaktě informoval gubernátor Voroněžské oblasti Alexandr Gusev, že i jeho oblast wagnerovci téměř opustili a úřady zruší platná omezení, jakmile bude jejich přesun u konce.

    „Já bych se přiklonil k tomu, aby se podařilo Prigožina nějakým způsobem zkrotit, protože pokud by se dostal do nějaké vysoké pozice, ze které by měl velký vliv na Rusko, potažmo na armádu, tak bychom se dřív nebo později mohli dostat do situace, že tam bude člověk, který dříve nebo později bude schopen používat takové nástroje, které Rusové sice mají, ale nepoužívají,“ varoval už předtím pro Blesk Zprávy generál Šedivý.

  • 10.Co bude dál?

    Ruské vedení se v neděli k překotnému vývoji událostí nevyjádřilo, prezident Vladimir Putin mluvil pouze v rozhovoru poskytnutém ruské státní televizi Rossija 1, který byl ale natočen už ve středu. Řekl v něm, že speciální vojenská operace, jak Moskva nazývá svou invazi na Ukrajinu, je pro něj nejvyšší prioritou.

    Mlčí i šéf wagnerovců Prigožin, který byl naposledy viděn v sobotu večer, kdy autem opouštěl Rostov na Donu.

    Komentátoři ve světových médiích míní, že krátkodechý pokus o vzpouru zorganizovaný Prigožinem naznačuje, že Putinova pozice není tak silná, jak se zdálo, a že se prezidentovi vymstila válka na Ukrajině, která jej naopak měla posílit.

    Server Ukrajinska pravda napsal s odkazem na informace rozvědky, že Prigožin možná v rámci dohody zprostředkované Lukašenkem dostal slíbeno, že se vymění ruské armádní velení, proti němuž vystupoval.

Video se připravuje ...
Další videa