Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Polsko demonstruje sílu: Armáda ukázala na přehlídce tanky, HIMARS a další vybavení za stovky miliard

Aktualizováno -
15. srpna 2023
20:43
Autor: ČTK - 
15. srpna 2023
16:20

Polsko si dnes připomnělo Den polské armády přehlídkou, které se v metropoli Varšavě zúčastnilo na 2000 vojáků, 200 kusů vojenské techniky a 92 letadel, včetně nově pořízených zbraní. Podle listu Rzeczpospolita byly v ulicích například tanky Abrams nebo raketomety HIMARS. Byla to největší slavnostní přehlídka v historii země, jejím cílem bylo představit moderní vzhled polské armády, napsala agentura PAP. Podle agentury Reuters byla dnešní vojenská přehlídka největší v Polsku od studené války.

V ulicích Varšavy se shromáždily davy lidí, aby ve vedru, které dosáhlo 35 stupňů, viděly tanky Abrams, mobilní systémy HIMARS a protiraketové systémy Patriot americké výroby, jihokorejské letouny FA-50 nebo houfnice K9, popsala agentura AP. K vidění podle ní byly také letouny F-16 a nechybělo polské vybavení včetně samohybných houfnic Krab nebo obrněných transportérů Rosomak.

Do vojenského defilé, které bylo u příležitosti tohoto dne prvním od roku 2019, se zapojili i zahraniční vojáci ze Spojených států, Británie, Rumunska nebo Chorvatska, napsala stanice TVN 24.

Polsko předvedlo moderní zbraně a obranné systémy v době, kdy na sousední Ukrajině zuří válka, jíž loni v únoru rozpoutalo Rusko. Polský prezident Andrzej Duda v této souvislosti prohlásil, že jeho země opět žije v nebezpečné době. „Za naší východní hranicí se už rok a půl odehrává plnohodnotná válka. Brutální ruská agrese vůči nezávislé Ukrajině přinesla smrt, bolest a utrpění. Je to válka, jejíž konec je bohužel v nedohlednu,“ uvedl. Polsko je podle něj bezpečnější díky Ukrajině, která brání ruskému náporu. Ochrana východní polské hranice, která tvoří i hranici Evropské unie a NATO, je klíčovým prvkem státního zájmu Polska, řekl v projevu Duda.

Polská vláda, která patří mezi nejbližší spojence Kyjeva, od ruské invaze na Ukrajinu podle AP utratila přes 16 miliard dolarů (přes 352 miliard korun) za nové tanky, protiraketové systémy a stíhací letouny, které pořídila zejména v USA nebo v Jižní Koreji. Cílem vojenské modernizace je posílit obranyschopnost Polska, přičemž některá nově pořízená technika nahradila vybavení sovětské výroby, které Varšava předala Kyjevu.

Polsko podle AP buduje jednu z nejsilnějších evropských armád, aby odstrašilo potenciální agresory. Polské ozbrojené síly mají nyní podle Dudy přes 175.000 vojáků, zatímco před osmi lety jich měly zhruba 100.000. Polsko rovněž v poslední době navyšuje počet svých vojáků podél hranic s Běloruskem, které je nejbližším spojencem Ruska. Varšava tyto kroky podle polských představitelů činí v souvislosti s nárůstem nelegální migrace kvůli přítomnosti ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny v Bělorusku.

Duda dále uvedl, že Varšava letos na obranu vydá rekordních 137 miliard zlotých (přes 737 miliard korun), což je zhruba čtyři procenta HDP. „Nemůžeme si dovolit nečinnost,“ řekl prezident podle AP v reakci na kritiku, že si Polsko bere na modernizaci armády obrovské půjčky. Cílem je podle něj vytvořit takový obranný systém, aby si nikdo nedovolil na jeho vlast zaútočit a „aby polští vojáci nemuseli nikdy bojovat“.

Předvádění vojenské síly je pro polskou vládu také způsobem, jak získat podporu voličů před říjnovými volbami, v nichž bude národně-konzervativní vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) usilovat o získání třetího funkčního období, podotkla dnes AP.

Den armády slaví Poláci od 90. let minulého století 15. srpna na počest vítězství, kterého polské jednotky pod vedením Józefa Pilsudského dosáhly nad Rudou armádou v roce 1920 v bitvě o Varšavu. Jejich vítězství se někdy přezdívá „zázrak na Visle“. Polská armáda se pro bolševické Rusko stala překážkou v další expanzi do Evropy. Duda dnes prohlásil, že tehdejší hrdinství polských vojáků změnilo běh dějin a ochránilo Evropu před rozpínavostí bolševiků.

Annika ( 18. srpna 2023 15:56 )

Polaci urcite budou bojovat na Ukrajine lepe nez Ukrajinci kteri bojovat nechteji a jsou tam z donuceni.

Jirik-ta ( 16. srpna 2023 11:45 )

na ukrajinu a do první linie.

Jirik-ta ( 16. srpna 2023 11:43 )

9876543 ( 15. srpna 2023 21:23 )

Poláci zbrojí jak o závod, tak oni na to mají, na rozdíl od nás, i ty půjčky zvládnou je jich téměř 39 milionů.My se jím nemůžeme rovnat,s 10 miliony ve zbrojení, v ničem. Ani to Poláci neodnáší, takovou drahotu co je u nás máme jenom my .
Jsme v alianci NATO a stejně musíme všichni zbrojit, každý sám za sebe.

trintin ( 15. srpna 2023 17:13 )

Den polské armády?? Kvalitní armáda, v roce 1968 nás s pomocí ukrajinců a jiných bez problému obsadila.

Zobrazit celou diskusi