Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zadrželi tři Bulhary, podezřelé ze špionáže pro Rusko. Měli i falešné české doklady

Autor: ČTK - 
15. srpna 2023
15:53

ritské úřady zadržely a vznesly obvinění vůči třem bulharským občanům, kteří čelí podezření ze špionáže pro Rusko, informoval dnes server BBC News. Obvinění byli zatčeni již v únoru a od té doby jsou ve vazbě, údajně pracovali pro ruské bezpečnostní služby. Bulharská ambasáda v Londýně uvedla, že o zatčení nebyla předem informována.

Trojice je obviněna z držení dokladů totožnosti s "nesprávným úmyslem", které měla s vědomím, že jsou falešné.

Podle BBC se jednalo o pasy, občanské průkazy a další doklady pro Spojené království, Bulharsko, Francii, Itálii, Španělsko, Chorvatsko, Slovinsko, Řecko a také Českou republiku.

Trojici zatkli detektivové protiteroristického oddělení londýnské metropolitní policie. Podle BBC se jedná se o 45letého Orlina Ruseva, 41letého Bisera Chambazova a 31letou Katrin Ivanovovou, kteří všichni v Británii žili už několik let.

Rusev má za sebou obchodní kontakty v Rusku. Do Británie se přestěhoval v roce 2009 a tři roky pracoval ve finančních službách. Na svém online profilu na síti LinkedIn uvádí, že později vlastnil firmu, která se zabývala i odposlechem komunikací nebo elektronických signálů. Rusev, jehož poslední adresou je přímořský penzion v Great Yarmouth, také uvádí, že kdysi působil jako poradce bulharského ministerstva energetiky.

V Harrow bývalí sousedé popisují Chambazova a Ivanovovou jako pár, uvedla BBC. Chambazov údajně pracoval jako řidič pro nemocnice a Ivanovová se na svém online profilu na LinkedIn označuje jako laborantka v soukromé zdravotnické firmě.

Dvojice, která se do Británie přestěhovala zhruba před deseti lety, vedla komunitní organizaci poskytující služby Bulharům, včetně jejich seznamování s "kulturou a normami britské společnosti". Podle bulharských státních dokumentů na internetu pracovali také pro volební komise v Londýně, které zprostředkovávají hlasování v bulharských volbách občanům žijícím v zahraničí.

Sousedé ze dvou domů, které pár dříve obýval, BBC řekli, že jim jako dárky nosili koláče a dorty. Policie podle nich v posledním domě dvojice strávila značnou dobu jeho prohledáváním, na místě byli policisté déle než týden.

Tři obžalovaní by měli v lednu stanout před trestním soudem Old Bailey, kde se odehrávají nejsledovanější trestní procesy v Británii. K obviněním se zatím nevyjádřili.

Bulharský velvyslanec v Londýně Marin Rajkov stanici BNT řekl, že bulharské úřady o chystaném zatčení předem nevěděly. Podle zdrojů televize začaly britské úřady trojici vyšetřovat přibližně před rokem. Všechny policií nalezené doklady totožnosti kromě bulharských byly údajně falešné. Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by trojice v posledním roce cestovala do Bulharska, uvedla také BNT.

Protiteroristická policie v minulosti veřejně hovořila o rostoucím množství času, který věnuje šetřením různých podezření na ohrožení státu a špionáž, zejména v souvislosti s Ruskem. Znepokojení britských úřadů vyplývá ze známých incidentů z posledních let, které se týkaly operací ruských zpravodajských služeb v Británii.

Bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija byli otráveni v Salisbury v březnu 2018, oba útok přežili. Později se ukázalo, že šlo o otravu paralytickou látkou novičok. Při manipulaci s kontaminovanými předměty se otrávili i další tři Britové, jedna žena zemřela.

Britské úřady oznámily, že za útokem stojí dva agenti ruské vojenské rozvědky GRU. V roce 2021 česká vláda oznámila, že stejní agenti GRU byli v roce 2014 zapojení do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, při kterých zahynuli dva čeští občané. V září loňského roku britská policie v případu pokusu o otravu Skripalových obvinila třetího Rusa.

Video  Kauza Skripal: Připomeňte si případ bývalého ruského agenta, jehož s dcerou otrávili  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi