Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muž, který rozkryl agenty z Vrbětic a „loví Putinovy vrahy“, uprchl z Vídně. Šli po něm Rusové?

Autor: ČTK, simao - 
2. února 2023
18:01

Je to muž, který loví Putinovy vrahy, odhaluje válečná zvěrstva Rusů na Ukrajině a státní zločiny Kremlu. Tak rakouský deník Falter popisuje šéfa investigativní skupiny Bellingact Christo Grozeva, který nyní musel opustit Vídeň, jak upozorňuje Deník N. Proč? Údajně po něj šly ruské tajné služby. V Rakousku je přitom kolem Rusů aktuálně velmi živo - Rakušané totiž sáhli k vyhoštění čtyř ruských diplomatů. Podezření padá, nijak překvapivě, na špionáž.

„Mám podezření, že je (ve Vídni - pozn. red.) více ruských agentů, informátorů a nohsledů než policistů,“ uvedl Grozev pro rakouský deník Falter. 

Grozeva představuje přitom jako inestigativního novináře, který „sehrál hlavní roli při řešení některých z největších ruských státních zločinů posledních let – a který je v Kremlu tak nenáviděn, že v Rakousku potřebuje osobní ochranu“.

Odhalil Miškina a Čepigu

Nyní pře ruskými tajnými službami uprchnul z Vídně. Grozev v minulosti odhalil identitu ruských útočníků ze Salisbury, kteří se pokusili o vraždu bývalého ruské agenta Sergeje Skripala.

Šlo o agenty ruské vojenské rozvědky GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu, kteří jsou vedle útoku na Skripala a jeho dceru podezřelí i z podílu na explozi ve Vrběticích.

Agenti GRU Miškin a Čepiga Agenti GRU Miškin a Čepiga | Policie ČR

„Rakousko vyhostí čtyři ruské ′diplomaty′, dva z velvyslanectví ve Vídni a dva z OSN, za ′činy neslučitelné s jejich diplomatickým statusem′,“ upozornil nyní Grozev na svém twitteru.

Rusko má v Rakousku rozsáhlý diplomatický aparát, píše agentura AFP. Ve Vídni totiž sídlí řada mezinárodních institucí, například Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) či Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Podle Reuters je v Rakousku akreditováno na 140 ruských diplomatů. Podle agentury APA je počet ještě vyšší - 181. Z nich 81 působí na ruském velvyslanectví ve Vídni a na generálním konzulátu v Salzburku. Zbytek pak pracuje na zastoupení při mezinárodních organizacích.

Rakousko vyhostilo čtyři ruské diplomaty

Rakousko se přitom nyní rozhodlo vyhostit čtyři ruské diplomaty. Dva z nich působili na ruském velvyslanectví a jednali v rozporu s diplomatickým statusem, uvedlo dnes v prohlášení rakouské ministerstvo zahraničí. Další dva pracovali na ruském stálém zastoupení při OSN a podle rakouských úřadů porušili pravidla dojednaná mezi Rakouskem a OSN.

Ministerstvo oznámilo, že ruští diplomaté musí rakouské území opustit do 8. února. Rusko uvedlo, že na krok Vídně zareaguje odpovídajícím způsobem.

Případy se týkají špionáže

Podle nejmenovaného rakouského představitele, kterého cituje agentura Reuters, se případy týkají špionáže. Ministerstvo další detaily nezveřejnilo. Porušení mezinárodních úmluv se v diplomacii často používá pro označení rozvědných aktivit. Jeden z vyhoštěných diplomatů má vyšší postavení než ostatní tři, nejedná se však o velvyslance.

Ruské ministerstvo zahraničí agentuře TASS sdělilo, že chystá „adekvátní odpověď“. Výtky vůči chování svých diplomatů odmítá.

„Sdělili jsme náš rázný protest, odmítli nepodložená nařčení a varovali před nevyhnutelnými recipročními opatřeními,“ řekl ruský velvyslanec ve Vídni Dmitrij Ljubinskij po schůzce na ministerstvu zahraničí. Podle něj rakouské úřady nebyly schopné přesně určit pochybení vyhoštěných diplomatů. Dodal, že rozhodnutí oslabí pozici Rakouska jako neutrální platformy pro diplomatická jednání.

Vídeň označuje zahraniční diplomaty za nežádoucí osoby jen vzácně, připomněla agentura AFP. Čtyři ruské diplomaty Rakousko vyhostila loni v dubnu v rámci koordinované akce unijních zemí na protest proti masakru civilistů v ukrajinské Buče. Moskva pak vyhostila čtyři rakouské diplomaty.

Předtím Rakousko vyhostilo jednoho ruského diplomata v roce 2020. Naopak odmítlo označit za nežádoucí osoby ruské diplomaty v roce 2018, kdy tak učinila řada evropských zemí v reakci na pokus o vraždu Skripala.

Video  Exploze muničního skladu ve Vrběticích. Jak do toho bylo zapojené Rusko?  - Videohub
Odemknout video

sorgedoktor ( 15. srpna 2023 15:46 )

Lucie, skoro by mne zajimalo kam na to chodite...

lucie13 ( 4. února 2023 09:55 )

Rakousko, respektive Vídeň je točna všech organizací, hlavně těch zločineckých a špionážních, to není nic nového. Ví se o tom, ale oficiálně se nic nedělá. I všichni teroristi s nekřesťanským náboženstvím tu bydlí ve státních bytech a žijí ze sociální podpory. Ve Vídni je nejvíce nezaměstnaných z celého Rakouska. Těch rodilých Rakušáků (ne jen s rakouským pasem) je menšina.
Vídeň je město s nejvíce skupinovými znásilněními v Rakousku a každý měsíc zemřou v Rakousku v průměru 3 ženy, napadených jich jsou desítky.

gabreta ( 2. února 2023 18:37 )

To bude asi nějakej Rakouskej Šídlo!!!

Zobrazit celou diskusi