Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výbuchy ve Vrběticích: Vypátrali spojku agentů GRU! Rus pobýval v Česku, nyní žije v Řecku

Autor: ČTK, for, simao - 
31. ledna 2022
22:22

Vyšetřovatelé výbuchů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku zkoumají možné kontakty zaměstnance společnosti Imex Group s agenty ruské vojenské tajné služby GRU, které ze zapojení do explozí podezřívají. Jde o Nikolaje Šapošnikova, bývalého vojáka sovětské armády, jenž žije v Řecku, ale v době výbuchů v roce 2014 pobýval v České republice. Šapošnikov i firma takové kontakty popírají. Šapošnikova v Řecku vypátrali Reportéři ČT.

Při výbuchu prvního ze skladů ve Vrběticích v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci téhož roku.

Podezření, že do výbuchů byli zapojeni ruští agenti GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin, které britští vyšetřovatelé podezřívají rovněž z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury v roce 2018, vyvolalo diplomatickou roztržku mezi Českem s Ruskem.

„Zaměřujeme se také na osoby, o kterých si myslíme, že těmto osobám (ruským agentům) poskytly minimálně součinnost,“ řekl ČT dozorující státní zástupce Martin Malůš.

Šapošnikov: Žádné agenty neznám

Společnost Imex Group, jež si sklady ve Vrběticích pronajímala, podle svého právního zástupce Radka Ondruše o žádných kontaktech Šapošnikova s GRU neví.

Šapošnikov jejich návštěvu organizoval, že jde ale o agenty, nevěděl, uvedli Reportéři ČT. V Česku pobýval během první exploze, ve firmě Imex Group měl na starost obchodníky z východu. Nyní žije na řeckém poloostrově Chalkidiki. „Je to klíčový aktér v kauze výbuchu muničních skladů ve Vrběticích,“ tvrdí Reportéři ČT.

„Podle mě to mohli být jakýkoliv agenti. Nevím. Dělali tam něco, byli tam? Já nevím. Tvrdí, že já tam byl. Já tam nebyl. Co to znamená nějaký agent. Já neznám agenty,“ řekl však Šapošnikov v reportáži České televize.

Studoval u dělostřelectva

Reportéři ČT označili Šapošnikova za spojku agentů. „S explozemi by nemohli uspět bez silné podpory zevnitř,“ řekl ČT investigativní novinář Christo Grozev portálu Bellingcat.

„Pan Šapošnikov by se na tuto roli perfektně hodil. Pokud je to pravda, pak je jeho role extrémně důležitá, zásadní pro tuto operaci GRU,“ poznamenal investigativec.

„On minimálně pět let nebyl na tom skladu, vůbec,“ tvrdila ČT při reportáži v Řecku Šapošnikova manželka. „Ne, já tam už nechodil, chvála bohu, a to bylo, předpokládám, od roku 2009 nebo 2008, já nevím přesně,“ uvedl Šapošnikov, který vojenskou vysokou školu studoval u dělostřelectva v Ázerbájdžánu.

Video  Likvidace trosek po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Šapošnikov je nyní prošetřován ohledně toho, zda absolvoval výcvik u elitních ruských jednotek Specnaz, uvedla ČT s odkazem na své zdroje. Šapošnikov popřel, že by u těchto jednotek působil. „Ne. Specnaz, Specnaz. Já bych u nich strašně rád byl. Strašně rád bych byl. Ale nemám na to fyzickou kondici,“ řekl v Řecku Šapošnikov.

Sešel se s ruským generálem?

Investigativec Grozev upozornil, že Nikolaj Šapošnikov několik dní před vrbětickým výbuchem cestoval do Portugalska, kde ve stejnou dobu pobýval i velitel elitní jednotky GRU 29155 Andrej Averjanov, který byl v době výbuchu ubytován na Slovensku. Šapošnikov popřel že by generála znal. Důstojníky této jednotky - Čepigu a Miškina - považuje český vyšetřovací tým za strůjce vrbětických explozí.

Podle Grozeva poté, co se Šapošnikov přestěhoval poblíž Soluně, pozorovali v Soluni „velmi časté návštěvy stejné jednotky vojenského zpravodajství GRU 29155“, ze které byli i Miškin a Čepiga. „Některé návštěvy, například generála Averjanova, se odehrály v srpnu 2014, přesně v době plánování a přípravy explozí v České republice,“ poznamenal novinář.

„Nikdy v minulosti, kdy firma žádala o bezpečnostní prověrky, nebyla osoba Šapošnikova nikdy zmiňována,“ řekl ČT právní zástupce Imexu Radek Ondruš s tím, že Šapošnikov nebyl zmiňován ani z hlediska bezpečnostních rizik, ani jiných. „Šapošnikov řekl, že Averjanova nezná. Neviděl ho, nesetkal se s ním, žádné e-maily si nepíší,“ uvedl Ondruš.

Je prý těžké si vzpomenout

Šapošnikov byl přitom v kontaktu s tádžickou stranou, od níž přišly falešné pasy agentů GRU. „Bylo hodně věcí, které jsem zařizoval s těmi lidmi, kteří to poslali,“ poznamenal Šapošnikov. Policie podle ČT pracuje s variantou, že datum jejich návštěvy v ČR doplnil do formulářů právě Šapošnikov.

„Řekl jsem policii, že je pro mě teď opravdu těžké si vzpomenout,“ uvedl Rus žijící v Řecku. „Oni se u společnosti neohlásili a o jejich příletu neměla společnost vůbec žádné informace, tudíž je tam nemohla logicky ani přivést,“ tvrdí Chaluš ohledně dvou agentů Čepigy a Miškina. Další záležitosti podléhají probíhajícímu vyšetřování.

Skartování materiálu na Hradě?

Kolem Vrbětic je však živo v posledních dnech i z jiného důvodu. S tajnou zprávou o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích se neseznámil nikdo nepovolaný a ochrana utajovaných informací nebyla ohrožena, uvedla v pondělním prohlášení Kancelář prezidenta republiky, jež odmítla, že by na Hradě mohl být skartován materiál určený k archivaci.

Český rozhlas Radiožurnál a server Respekt.cz o víkendu uvedly, že policie prověřuje, zda KPR zprávu skartovala. Detektivové na otázku narazili při prověřování, zda se se zprávou neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky.

V polovině loňského dubna tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření na zapojení příslušníků ruské vojenské tajné služby GRU do výbuchů. Prezident Miloš Zeman naopak hovořil o více vyšetřovacích verzích a Rusko účast svých agentů na explozích nadále popírá.

Video  Vyhoštění ruští diplomati na letišti: Kufry a krabice  - Blesk
Video se připravuje ...

sasa vs.cenzor ( 1. února 2022 13:48 )

Mě napadá jedno z jmen - což takhle malá výpomoc VELKÉMU RUSKU a kontakty jednoho Najedlíka ?

oldinek ( 1. února 2022 13:20 )

Na co máme BIS netuším.Stačí když všechno zjistí a vyšetří Reportéři ČT.

sasa vs.cenzor ( 1. února 2022 12:41 )

ona totiž ( ta firma točí LOVE na obchodu ze Smrtí v miliardách) !

sasa vs.cenzor ( 1. února 2022 12:38 )

a rodiny i oběti výbuchu ( zaměstnance) na které mělo být vše svedeno !

zEMAN ve svém zpožděném elaborátu ovšem exceloval stejně jako bolševik Babiš vyjádřením - bylo to nějaký firmy !!!

sasa vs.cenzor ( 1. února 2022 12:35 )

Dialog těch dvou z GRU byl opravdu k smíchu Takto se chovají a nechají nachytat špičkoví Agenti Ruské federace + tajné služby ?

spíše mi tito "šašci" připadali jako komedie Spies like Us tedy hezky česky -
AGENTI jako MY/ rok 1985 Chevy Chase + Dan Aykroyd bohužel s Tragickými následky pro ČR !

Zobrazit celou diskusi