Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putinovo „carské selo“: Jak vypadá vesnička zbudovaná pro jeho exmanželku a dcery?

Autor: Darina Jíchová - 
4. srpna 2023
05:00

Rubljovka je neoficiální název ruské luxusní čtvrti, kde si můžou dovolit bydlet jen ti nejvyšší představitelé tamní elity. Není tedy divu, že tam má například sídlo ruský prezident Vladimir Putin. Jenže tomu rozhodně nestačí „zabrat“ jeden pozemek, v rámci čtvrti si doslova vybudoval vlastní „carské selo“ a pořídil tam domy jak oběma dcerám Marije a Jekatěrině, tak i bývalé manželce Ljudmile Očeretné, uvedl list Daily Mail s odkazem na investigativce z Proekt Media.

Investigativcům se podařilo získat uniklé maily, které odhalují Putinovo „mini impérium“, mimo pozemky s vilami v Rubljovce, má rovněž palác na pobřeží Černého moře, připomněli novináři. Luxusní domy nedaleko Moskvy pořídil pro rodinu.

Putinovo „carské selo“: Jak vypadá vesnička zbudovaná pro jeho exmanželku a dcery? Putinovo „carské selo“: Jak vypadá vesnička zbudovaná pro jeho exmanželku a dcery? | Facebook/Proekt, Blesk

Podle Proektu Putin k nákupu pozemků využil tajných zahraničních společností, nebo to alespoň tvrdí uniklé maily mezi Putinovou nejmladší dcerou Jekatěrinou Tichonovovou a jejím exmanželem Kirillem Šamalovem, které mají investigativci k dispozici. Dva domy na východu čtvrtě si měl Putin koupit skrze kyperský byznys Ermira v roce 2006. Oficiálně by společnost měla patřit jakémusi ruskému právníkovi, ale ve skutečnosti je jejím vlastníkem Putin.

Pozemek v osadě Usovo-Pljus se rozkládá přes několik menších obcí a vesnic včetně Barvichy, Usova, Žukovky a Gorki-10 – má cenu zhruba 97 milionů korun a podle Proektu zde sídlí Putinova starší dcera Marija Voroncovová. Proekt rovněž odhalil, že její sestra má „doma“ spa, obří knihovnu a akrobatickou halu, Tichonovová dříve dělala závodně taneční rock’n’roll.

V uniklých mailech Tichonovová s exmanželem rozebírala modernizace svého „panství“, částky, které hodlala utratit za nový nábytek a lustry, přesahovaly miliony korun. Podle investigativců Putin ve své vlastní rezidenci v Rubljovce nežije sám, ale se svou údajnou milenkou, někdejší gymnastkou Alinou Kabajevovou, a s jejich malými dětmi. Kreml se k odhalení Proektu nevyjádřil.

Putinovo „carské selo“: Jak vypadá vesnička zbudovaná pro jeho exmanželku a dcery? Putinovo „carské selo“: Jak vypadá vesnička zbudovaná pro jeho exmanželku a dcery? | Facebook/Proekt, Blesk

Oficiální doklady k tomu, že pozemky patří Putinově rodině, nejsou. Například Tichonovová a Šamalov měli jen církevní sňatek, nikoliv civilní, kde by bylo třeba doložit adresu. Investigativci rovněř podotkli, že Putin může mít paláce a vily po celém Rusku s tím, že jich pravděpodobně během své brutální války na Ukrajině využívá jako svých úkrytů.

Je otázkou, zda je v „carském selu“ místo i pro Luizu Rozovovou, ta byla před několika lety označena za údajnou dceru ruského prezidenta. Měl ji mít se svou bývalou milenkou Světlanou Krivonogichovou. Rozovová byla před válkou velmi aktivní na sociálních sítích, krátce po vypuknutí války na Ukrajině se však z veřejného života úplně stáhla.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa