Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prigožin neskončí dobře, Putin hraje o reputaci říká analytik. Válku na Ukrajině spor neutlumí

Autor: ula, swp - 
24. června 2023
13:27

Jako o příležitosti pro Ukrajince hovoří o aktuální situaci v Rusku analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Pavel Havlíček. Podle něj budou nyní v Rusku soupeřit jednotlivé skupiny a ukrajinské ozbrojené síly budou mít větší manévrovací prostor pro osvobození dalších teritorií. Nicméně upozornil, že Jevgenij Prigožin není žádný demokrat, co by chtěl válku zastavit. Naopak chce, aby byla "efektivnější a byla lépe vedena". Jak moc uškodí spor s Prigožinem Putinově reputaci, řekl analytik Blesk Zprávám v rozhovoru.

Co znamená Prigožinovo tažení proti Rusku pro Ukrajinu?

Analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Pavel Havlíček: Je to zásadním způsobem vytvořená příležitost pro Ukrajince, kteří se v podstatě jenom smějí tomu, co se dneska v Rusku děje, a s nadšením toto sledují právě proto, že čím více se Rusko bude ponořovat samo do sebe a budou mezi sebou soupeřit jednotlivé skupiny, tak tím více bude manévrovací prostor pro ukrajinské ozbrojené síly v pokračujícím boji za osvobození dalších teritorií. Na druhou stranu Jevgenij Prigožin také mluvil o tom, že on zásadním způsobem žádné problémy pro ruskou armádu nezpůsobuje, že ničemu nebrání. A on je vlastně představitelem názoru, který říká, že válka musí pokračovat, ale musí být vedena efektivněji. Takže on není žádný demokrat, který by chtěl tu válku zastavit, ona naopak chce, aby byla efektivnější a byla nějakým způsobem lépe vedena.

Jak tedy podle vás může dále Ukrajina tento konflikt uvnitř Ruska využít?

Už se mluví o tom, že Ukrajinci začali eskalovat boje kolem Bachmutu. Dá se očekávat, že téhle příležitosti budou chtít maximálně využít. Víme, že několik posledních týdnů pokračují přípravné operace na protiofenzívu, která se dlouho plánovala, takže tato situace, kdy se Rusové hádají mezi sebou, je pro ně příznivá a nějakým způsobem může být dobře využita právě kvůli tomu, že může otevřít ten prostor pro nějaký širší nástup proti ruským oddílům.

Bude občanská krize v Rusku?

Může to Rusko uvrhnout do nějaké občanské krize?

Tak pokud jste slyšeli projev Vladimira Putina, tak on referoval k roku 1917, kdy se Rusko ponořilo do občanské války a Rusové zabíjeli Rusy. Poukazuje tedy na to, že toto je případ zaprodání země a zrádcovství. Přestože během projevu nezaznělo Prigožinovo jméno, tak je patrné, že tato varianta (tedy občanská krize) je reálně v Kremlu diskutovaná a Kreml se připravuje, že tento konflikt by mohl eskalovat, a nevíme, kde se zastaví. Například kolik vojáků a dalších příslušníků tohoto režimu se k Prigožinovi ještě přidá, protože ten základ, se kterým on vychází, tak není dostatečný, aby podnikl nějakou zásadní vojenskou operaci.

Co vlastně tím podle vás Prigožin zamýšlí? Jde výhradně proti ministru obrany Sergeji Šojguovi a šéfovi armády Valeriji Gerasimovi, nebo přímo proti samotnému Putinovi?

Jeho kritika sklouzává ke kritizování celého ruského politického vedení, on dlouhé měsíce "tepal" do oficiálních struktur, jako je ministerstvo obrany vedené Šojguem, a také generální štáb vedený Gerasimovem. On si velmi dobře uvědomuje, že tito lidé jsou nepopulární kvůli tomu, že se Rusku válka na Ukrajině nedaří.

On se snažil nějakou dobu vyvinout úsilí, aby přitáhl pozornost na svoji stranu, a posílit svoje postavení zejména v otázce zdrojů a financí, ale také v otázce vojenského vybavení.  Ono se mu nějakým způsobem možná dařilo v první fázi, ale pak už méně a ukázalo se, že jde o boj, kde budou jeho žoldáci vlastně fungovat, jestli budou autonomní v rámci této polosoukromé armády, anebo jestli budou skutečně fungovat v rámci struktury ministerstva obrany. Tam byli oficiálně vyzváni se přeregistrovat, takže toto vlastně vyhrotilo spor ještě předtím, než došlo k nynější eskalaci. Dá se říci, že zkrátka poměrně radikálním způsobem vyeskaloval konflikt, který tam už nějakou dobu byl a měl svůj základ v mocenském soupeření.

Putinova reputace v ohrožení?

Myslíte si, že to nějak Putinově pozici ublíží?

Já bych řekl, že bezpochyby, protože on, jestli měl jednu zásadní roli v domácí politice, tak "kočírovat"  podobné konflikty a nějakým způsobem dávat jasně najevo, že on má tu situaci pod kontrolou. V Rusku je totiž mnoho soupeřících frakcí, ať už v rámci silových struktur, nebo v rámci ekonomického postavení a mezinárodní diplomacie, atd. Putin byl v tomto vždy arbitr, který mezi nimi dokázal najít kompromis, respektivě zatlačit jednu stranu do kouta.  Vždy ale konflikt nějakým způsobem zvládnul, ale teď došlo k tomu, že konflikt se dostal mimo kontrolu, a to i na to konto, že Putin dlouhou dobu Prigožinovu radikální rétoriku prostě toleroval. Projev, který nyní přednesl, byl velmi agresivní, tvrdý a nekompromisní a to právě kvůli Prigožinovi, který se podle informací, které teď máme, vymkl kontrole.

Může dojít k nějakému převratu?

Jestli myslíte vůči Vladimiru Putinovi, tak já si myslím, že toto nehrozí, protože Prigožin skutečně není v pozici, že by měl tak silnou vojenskou i logistickou kapacitu. Je stále poměrně daleko ještě od Moskvy, takže Moskva se může velmi dobře připravit na nějaké tažení, pokud by k tomu skutečně mělo dojít. Rusko bude mít ještě spoustu příležitostí na něj zatlačit a oslabit ho, takže nemyslím si, že skutečně k tomuhle dojde. Nicméně ten proces je velmi pozvolný a tady, když jsme se bavili o té reputační  ráně pro Putina, tak ta je velmi silná a sledovaná i ze strany dalších elit a kruhů, které sledují, jak moc silný Putin je a jak moc silným arbitrem v tomto mocenském soupeření je.

Analytik: Prigožin neskončí dobře

Je možné, že by se tyto mocnosti mohly přidat na Prigožinovu stranu?

Už se mluví o tom, že celá řada některých krajně radikálních skupin se na stranu Prigožina přidala, mluví se o krajně pravicových uskupeních nebo nacistických uskupeních, stejně tak se na jeho stranu ustavili někteří i opoziční předáci typu Michala Chodorkovského, který vyzval ruskou společnost, aby podpořila Prigožina. Nakolik bude mít toto efekt, to je druhá otázka. Nyní se hraje o veřejnou podporu, legitimitu tohoto hnutí a také o to, jakým způsobem toto všechno bude rezonovat i v silových složkách, jestli budou ruští vojáci přecházet na Prigožinovu stranu, či jen skrytě podporovat.

Jaká myslíte, že bude dohra? Pokusí se to Putin celé "vyžehlit", nebo Prigožin skončí na hřbitově?

Pokud se podíváme na konec, tak já si myslím, že to skutečně dobře dopadnout nemůže. Vyjednávání do určité míry probíhala, protože se sešel (Přigožin) se zástupci jak ministerstva obrany, tak generálního štábu, ale ten kompromis tam očividně nalezen nebyl. Obě ty strany jsou poměrně nekompromisní, takže nyní si nedokážu představit, že by tam byl nějaký hladký konec právě pro samotného Prigožina.

Může třeba jít o úskočný manévr, který má zakrýt stažení wagnerovců z ukrajinské fronty, aniž by třeba přiznali porážku?

Ono už k tomu zčásti došlo, když se wagnerovci otevřeně stáhli od Bachmutu.. Tohle to už bylo oficiálně ohlášeno, takže já bych neviděl v tomto problém, respektive, ta pozice byla trošku jiná. Prigožin to komunikoval tak, že jejich požadavky nebyly naplněny a oni se dále odmítli podílet na tažení.

Jaký bude další osud wagnerovců? Budou dál bojovat na Ukrajině, anebo se úplně obrátí směrem na Rusko?

To souvisí s celou touto operací. Dokážu si představit, že takovou atmosféru tam Prigožin vytvoří a budou se primárně angažovat v Rusku, ale bude to záviset na tom, jak celá tato operace dopadne a jak se jim bude dařit do budoucna. Pokud toto úsilí ale selže a zatím tomu hodně faktorů napovídá, tak Prigožin a jeho wagnerovci nedopadnou dobře.

Boje na Ukrajině to neutlumí

Čekal jste, že se Rusko v podstatě začne rozkládat zevnitř?

To, že jsou tam určitě destruktivní tendence, to už jsem pozoroval, ale rozhodně jsem nečekal, že se vše takto rychle a radikálně vyhrotí a přejde vše do nekompromisní fáze, kdy se z toho stane boj jednoho proti druhému. Radikálnost mě do jisté míry překvapila, na druhou stranu střet tam byl a muselo dojít k nějakému vyhrocení.

Myslíte, že by to mohlo utlumit boje na Ukrajině?

Jen večer opět přiletělo mnoho raket na Kyjev a jak jsem říkal, Prigožin chce, aby válka pokračovala a byla radikálnější. Takže boje to spíš neutlumí, ale boj mezi různými skupinami bude pokračovat. 

Video  Putin v televizním projevu nazývá vzpouru Wagnerovců „zradou“  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa