Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Je to zrada, kudla do zad ruského lidu, říká Putin k Prigožinově vzpouře. Jsou už kadyrovci v Rostovu?

Aktualizováno -
24. června 2023
14:51
Autor: ČTK, ula, Darina Jíchová - 
24. června 2023
09:31

Ozbrojená vzpoura žoldnéřů ze soukromé Wagnerovy skupiny je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni, řekl dnes v první reakci na dění na jihu země prezident Vladimir Putin. Vojáci podle něj postupu Wagnerovců "hrdinně" vzdorují, prezident však zároveň připustil, že situace v Rostově na Donu je velice složitá. Čečenský lídr Ramzan Kadyrov nabídl Putinovi své muže, podle mnohých příspěvků na twitteru už čečenští bojovníci už dorazili k Rostovu.

„Jako prezident Ruska, nejvyšší velitel ozbrojených sil a ruský občan udělám vše pro to, abych ochránil zemi, ústavní pořádek, život, bezpečnost a svobodu občanů,“ řekl v projevu přenášeném televizí Putin.

Stejně jako ministerstvo obrany i prezident vyzval účastníky vzpoury, aby se na „zločinné“ operaci dál nepodíleli. „Ti, kdo zorganizovali a provedli ozbrojenou vzpouru a zvedli zbraně proti svým druhům, zradili Rusko. Budou se za to zodpovídat,“ uvedl Putin. Ve svém projevu rovněž obvinil Západ, že proti Rusku namířil veškerou svou vojenskou, ekonomickou a informační kapacitu. Rusko podle něj nyní bojuje o svou suverenitu, nezávislost a právo zůstat státem s tisíciletou historií.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Postup wagnerovců Putin označil za „kudlu vraženou do zad“ a osobně prý dal rozkaz, aby armáda „neutralizovala“ organizátory povstání. „To, čemu čelíme, je zrada. Zrada, k níž vedly přehnané ambice a osobní zájmy,“ uvedl Putin se zjevným odkazem na šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina.

Prigožin: Mýlíte se!

„Mýlíte se, když mě obviňujete ze zrady“ vzkázal dnes Prigožin Putinovi po jeho projevu k ruskému národu. „Rusové nechtějí, aby země nadále žila s korupcí, lží a byrokracií,“ dodal šéf wagnerovců.

Kadyrovci nabízejí Putinovi pomoc

Čečenský lídr Ramzan Kadyrov označil vzpouru Wagnerovy skupiny za zradu a sdělil, že jeho bojovníci jsou připravení ji pomoci potlačit, citovala jej agentura TASS. Podle něj už čečenské jednotky míří na místa, kde je kvůli povstání ruských žoldnéřů napjatá situace. 

„To, co se děje... je zpochybnění státu, a je nutné, aby se vzhledem k tomuto zpochybnění všichni sešikovali za národním vůdcem: armáda, bezpečnostní složky, gubernátoři, obyvatelstvo,“ uvedl Kadyrov v prohlášení zveřejněném na telegramu. Kadyrov také vyzval, aby se bojovníci nenechali ovlivnit provokacemi, z kontextu však nebylo jasné, zda odkazuje na žoldnéře nebo příslušníky armády. „Vzpouru je třeba potlačit, a pokud to bude vyžadovat drsné metody, pak jsme připravení,“ uzavřel.

Šéf ruské vnější rozvědky SVR Sergej Naryškin podle TASS uvedl, že „pokus o rozdmýchání bratrovražedné občanské války selhal a Rusové prokázali schopnost rozlišit pravdu od lži“. Prohlášení přišlo v době, kdy žoldnéři z Wagnerovy skupiny podle Reuters obsadili všechna vojenská stanoviště ve městě Voroněž 500 kilometrů jižně od Moskvy.

Předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin dnes vyjádřil podporu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a uvedl, že se kvůli povstání žoldnéřů z Wagnerovy skupiny scházejí parlamentní výbory pro obranu a bezpečnost. K jednotě vyzvala i mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová, uvedla agentura TASS.

„Poslanci Státní dumy, kteří zastupují zájmy občanů Ruské federace, jsou zastánci upevnění našich sil a podporují prezidenta Vladimira Putina,“ sdělil Volodin, který podle TASS zrušil svou plánovanou cestu do Vietnamu. „Máme pouze jednoho vrchního velitele ozbrojených sil. Nikoli dva nebo tři. Jednoho. A já vyzývám všechny, aby byli jednotní,“ uvedla na telegramu Zacharovová.

„Nejdůležitější teď je porazit vnějšího i vnitřního nepřítele, který chce roztrhnout naši vlast, zachránit náš stát a stát za prezidentem... Rozdělení a zrada je cesta k tragédii a katastrofě,“ uvedl exprezident a současný zástupce předsedy bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv.

Podporu Putinovi vyjádřil i patriarcha ruské pravoslavné církve Kirill. „Vyzývám ty, kdo vzali do ruky zbraně, aby je namířili proti svým bratrům, aby se znovu zamysleli,“ citovala patriarchu agentura TASS.

Utekl Putin z Moskvy?

Putin je v Kremlu a pracuje tam, uvedla s odkazem na jeho mluvčího Dmitrije Peskova ruská agentura RIA Novosti.  V ruské metropoli i přiléhající Moskevské oblasti platí od rána režim protiteroristické operace. Ruským internetem se poté začaly šířit spekulace o místě jeho pobytu, založené mimo jiné na sledování cest letounů a vrtulníků ruské prezidentské letky.

Blogeři začali dopoledne zmiňovat také to, že z Moskvy odjel zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady a ruský exprezident Medveděv s rodinou. Také jeho sekretariát ruským agenturám následně sdělil, že politik, který je znám svými ostrými vyjádřeními na adresu Západu, je i se svými spolupracovníky „v zaměstnání a plní své povinnosti“.

Podle záznamů serveru Flightradar vládní stroje z Moskvy zamířily směrem k Petrohradu. Zpravodajský portál Nexta zaznamenal, že Putinovo speciálně upravené letadlo Il-96-300PU, které je vybavené k řízení ruských ozbrojených sil, odstartovalo z Moskvy ve 14:16 tamního času (13:16 SELČ) směrem na Petrohrad, stroj ale o své poloze přestal informovat v blízkosti města Tver. Nexta připomíná, že v okolí je jedna z Putinových rezidencí, ukrajinské zdroje na sociální síti Telegram uvádí, že letadlo zřejmě přistálo na vojenské základně Chotilovo asi na půl cesty mezi Moskvou a Petrohradem.

Česká novinářka: Prigožinovo jméno ani nevyslovil

„Jedním z Prigožinových cílů bylo, aby se dostal masivním způsobem do veřejného prostoru. On se ostatně už poslední měsíce se o to pokoušel a nyní se mu podařilo,“ uvedla v rozhovoru pro ČT novinářka Deníku N Petra Procházková a dodala: „Vladimir Putin ve svém projevu ani jednou nevyslovil jméno Prigožin. Je to jeho stará praktika, on lidi, které pokládá za velké nepřátele a velmi nebezpečné, tak jejich jméno nevyslovuje. Takže Prigožin je nyní zařazen do této kategorie.“

Podle Procházkové je situace překvapivá, i když Prigožin od podzimu ostře kritizoval vedení ministerstva obrany, konkrétně ministra obrany Šojgu a velitele generálního štábu Gerasimova. „Ale že by mělo dojít opravdu jako fyzickému pokusu o povstání, o svržení generality, protože on nemluví o politickém vedení země, jenom o generalitě, o ozbrojených složkách, o ministerstvu obrany, tak to nic tomu nenapovídalo, že by se tak mělo stát, aby v nejbližších dnech,“ uvedla Procházková s tím, že zajímavé bude, jak dalece měl tuto akci Prigožin připravenou.

„Není cesty zpět.“

Pro Prigožina podle novinářky Procházkové už „není cesty zpět“. „Po vystoupení Putina máme trochu jinou situaci než včera, kdy se ještě dalo spekulovat o tom, že se to celé nějakým způsobem uhladí. Ale forma vystoupení Putina, jeho černý oblek, svědčí o tom, že i on vyhodnotil tu situaci jako extrémně vážnou, protože Putin většinu problémů řeší tak, že o nich nemluví, a že je přechází mlčením a dělá, že neexistují,“ upozornila Procházková.

Tady v tomto případě je to opravdu otevřený střet a myslím si, že tady Prigožin buď někam zmizí, nebo ten boj nějakým způsobem vyhraje, jen si nedovedu představit jak. Anebo skončí buď na hřbitově, nebo ve vězení, uzavřela Procházková svůj komentář pro ČT.

Video se připravuje ...
Další videa