Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusové přišli s novou brutální taktikou: Na sebevražedný tank naložili šest tun výbušnin

Autor: Darina Jíchová, swp - 
19. června 2023
12:30

Když ruský prezident Vladimir Putin vloni v únoru posílal svá vojska na Ukrajinu, ani v nejmenším si nepředstavoval, že jeho vojáci budou muset vymýšlet zoufalé plány, aby dosáhli alespoň nějakého úspěchu. Ve snaze bránit se ukrajinským silám naložili Rusové na jeden ze svých dálkově ovládaných tanků T-54 několik tun výbušnin a poslali jej směrem k obráncům, uvedl list Daily Mail.

Dlouho očekávaná ukrajinská protiofenziva zatím vzbuzuje smíšené pocity a mluví se o tom, že byla prozatím pozastavena. Důvodem je i ruská „nadvláda“ ve vzduchu. Putin se dále odhodlal k sebevražedným akcím, používá při nich na dálku ovládané vozy. Jeho vojáci je pak nasměrují k ukrajinským zákopům, či jiným pozicím a nechají je explodovat. Tak vypadá jejich nová a poměrně hrůzu nahánějící taktika.

Deník Wall Street Journal informoval o tom, že ukrajinské jednotky na jihu země přišly o nespočet západní techniky včetně obrněnců a musely pozastavit svou protiofenzivu. Z Doněcku pak pochází záběry nového způsobu ruských útoků. Na platformě Twitter se okamžitě objevilo video z jízdy sebevražedného tanku, Ukrajinci se ho snažili zneškodnit, pomohla jim až mina, na kterou stroj najel, následně ho zasáhl ukrajinský voják z raketometu.

Přestože byl stroj zlikvidován zhruba 60 metrů od ukrajinských pozic, tlaková vlna jeho výbuchu zabila několik vojáků. Není to navíc poprvé, kdy se Rusové uchýlili k takovému manévru, je to však poprvé, kdy jej zachytily kamery. Ruský propagandistický kanál Romanov oznámil, že Moskva naložila tank plný výbušnin a poslala ho autopilotem na území pod kontrolou Kyjeva.

Ruské ministerstvo obrany zase uvedlo, že použilo tuto potenciálně destruktivní metodu už alespoň jednou před úderem v Doněcku. Do Kyjevské oblasti měli vyslat transportér MT-LB s výbušninou. Moskva si připsala úspěch, Kyjev ale jejich tvrzení nepotvrdil.

Ukrajina sice s počátkem protiofenzivy hlásila osvobození několika obcí, nicméně čelí vzdušné převaze Ruska, jehož letectvo zlikvidovalo řadu ukrajinské techniky. Hlavně pak ruské bojové vrtulníky KA-52 slavily úspěch proti ukrajinským silám. Ruská propaganda pak zveřejnila snímky zničených západních obrněnců včetně 5 tanků Leopard. Podle britské rozvědky se momentálně nejsilnější střety mezi ukrajinskou a ruskou stranou soustředí na jihovýchodě Záporožské oblasti kolem Bachmutu a pak více na západě východoukrajinské Doněcké oblasti.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa