Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rusové tvrdili: Ukrajina odstartovala rozsáhlou ofenzivu. Kyjev popřel „falešné zprávy“

Aktualizováno -
5. června 2023
17:08
Autor: ČTK, swp, Mii - 
5. června 2023
06:59

Ukrajinská armáda dala dnes podle médií najevo, že ještě nezahájila očekávanou velkou protiofenzívu, jejíž odražení už ovšem ohlásilo ruské ministerstvo obrany. Podle ukrajinských médií Kyjev také varoval před psychologickými operacemi nepřítele. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hana Maljarová prohlásila, že Rusko se snaží odvést pozornost od bojů v oblasti východoukrajinského Bachmutu, kde podle ní ruské síly zaznamenávají neúspěchy. Moskva v květnu ohlásila, že město obsadila, Kyjev to nepotvrdil.

Ruské ministerstvo obrany v noci na dnešek oznámilo, že Ukrajina v neděli ráno zahájila rozsáhlou ofenzivu na pěti úsecích fronty v Doněcké oblasti. Podle něj však snaha ukrajinských sil prolomit ruskou obranu nebyla úspěšná a Ukrajinci přišli o techniku a také o více než 250 vojáků.

Ruské ministerstvo tvrdí, že obranu osobně na jednom z úseků fronty řídil náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov.

„Nemáme takové informace a nekomentujeme falešné zprávy jakékoliv druhu,“ řekl agentuře Reuters mluvčí ukrajinského generálního štábu. „Válka pokračuje. Až do úplného vítězství,“ prohlásil podle tiskových agentur tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov.

Náměstkyně: Snaží se odvést pozornost od Bachmutu

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hana Maljarová pak na sociální síti telegram doplnila, že Rusové se šířením informací o údajné protiofenzivě snaží odvést pozornost od situace u Bachmutu, který podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany dál zůstává epicentrem bojů.

Maljarová uvedla, že v oblasti Bachmutu mají ukrajinské síly úspěchy a obsazují tam hlavní vyvýšená místa, zatímco Rusové se snaží zachovat si pozice. Podobná tvrzení nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů. Šéf soukromé Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenij Prigožin ale dnes uvedl, že se ukrajinské síly opět zmocnily obce Berchivka severně od Bachmutu.

Moskva minulý měsíc tvrdila, že jejím jednotkám se podařilo město dobýt. Ukrajinci ale ve stejné době postupovali na severním a jižním okraji města. což potvrzovali i zahraniční analytici. Kyjev mimo to uváděl, že pod kontrolou ukrajinských sil zůstává ještě část města na jihozápadě a že tyto ukrajinské pozice v případě změny situace budou moci posloužit jako vstupní brána pro ukrajinská vojska.

Chtějí podlomit morálku Ukrajinců?

Středisko ukrajinských ozbrojených sil pro strategickou komunikaci dnes kromě toho podle agentury Unian varovalo před rozsáhlou psychologickou operací nepřítele, zahrnující i šíření dříve připravených fotografií a videonahrávek zabitých, zraněných a zajatých ukrajinských vojáků a zničené vojenské techniky coby důkazů „porážky“ ukrajinské protiofenzívy, a to dokonce i v případě, že k protiútoku nedojde.

Ruským cílem je zmást veřejnost, otřást morálkou ukrajinských vojáků a také přimět západní partnery k pochybnostem, aby snížili svou klíčovou podporu Ukrajině, upozornilo středisko.

Prigožin: Ukrajinci se opět zmocnili Berchivky

O zásahu ukrajinské armády u Bachmutu dnes ráno na telegramu hovořil velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj, podle kterého ukrajinští vojáci u města i nadále postupují.

Zatímco ruské ministerstvo obrany se pochlubilo odražením údajných ukrajinských útoků, vůdce Wagnerovců Prigožin vyčetl ruskému velení ztrátu jedné z osad u východoukrajinského Bachmuhu; této výhodné pozice se podle Prigožina opět zmocnili Ukrajinci.

„Hanba!“ napsal Prigožin a žádal, aby ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov osobně přijeli na frontu a „s pistolí v ruce“ dali armádu opět do kupy - pokud to dokáží, anebo aby alespoň zemřeli jako hrdinové.

Prigožin tak narážel na to, že se ukrajinské síly opět zmocnily obce Berchivka severně od Bachmutu. Prigožin vede mocenské spory s ruským ministerstvem obrany a na konci května oznámil, že pozice wagnerovců přenechá ruské armádě.

Ruské čekání na ukrajinský protiútok

„Rusové nevědí, na jakém místě podnikneme protiútok, a na 450 kilometrů frontové linie v našem úseku odpovědnosti jsou v ustavičném napětí,“ uvedla mluvčí jižního velitelství ukrajinských sil Natalija Humenjuková podle serveru RBK-Ukrajina.

Rusové jsou podle ní vyčerpáni dlouhým čekáním na ukrajinský protiútok, ustavičně posilují obrané linie a neustále po nich přemisťují jednotky. Dokonce občas propadají panice a dezertují, dodala mluvčí.

11:29
Dnes

V zásobování Ukrajiny dělostřeleckou municí nastal díky Česku pokrok. Dnes to při příchodu na americkou leteckou základnu Ramstein v Německu na jednání o další zbrojní podpoře Kyjeva prohlásil německý ministr obrany Boris Pistorius. České úsilí na úvod jednání ocenil také ministr obrany USA Lloyd Austin, který schůzku uspořádal. Česká republika má v zemích mimo Evropskou unii možnost nakoupit 800.000 dělostřeleckých granátů, které Ukrajina potřebuje pro obranu před ruskou invazí. Na nákup munice nyní přispívá řada spojeneckých zemí včetně Německa.

11:05
Dnes

Moldavsko oznámilo vyhoštění ruského diplomata kvůli vypsání ruských prezidentských voleb v moldavském separatistickém regionu Podněstří proti vůli moldavských úřadů. Uvedl to server Nastojaščeje vremja, podle něhož si také moldavské ministerstvo zahraničí kvůli tomu předvolalo ruského velvyslance v zemi.

10:55
Dnes

Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem Si Ťin-pchingem, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na své nejmenované zdroje. Cesta do Číny by mohla být první Putinovou zahraniční návštěvou v novém funkčním období, do něhož byl právě zvolen. Volby trvaly od pátku do neděle a vyvolaly ostrou kritiku Západu, který je označil za nesvobodné a odsoudil, že Moskva vypsala hlasování i na Ruskem okupovaných ukrajinských územích.

Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa