Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajinská protiofenziva: Dlouhé vyčkávání. Kde by mohla začít? A jak vypadá ruská obrana?

  • Autor: Darina Jíchová,swp - 
    24. 5. 2023
    05:00

    Potřebujeme víc času, řekl minulý týden k očekávané ukrajinské protiofenzivě prezident Volodymyr Zelenskyj. Když loni v únoru ruský prezident Vladimir Putin rozpoutal válku na Ukrajině, jen málokdo tehdy tušil či věřil, že Ukrajinci vpádu nejen odolají, ale ještě se jim podaří přejít do úspěšné protiofenzivy. Její další část měla přijít na jaře, nebo to alespoň většina vojenských expertů předpokládala. Přípravy na protiofenzivu jsou podle Kyjeva v plném proudu, oficiálně ještě nezačala. Rusové se jí obávají a podle snímků ze satelitů si připravili obranný zákop. Odkud by ukrajinský útok mohl přijít? Jaký bude cíl této fáze a kudy všude protiofenziva povede? Na to se pokouší odpověď analýza sestavená listem The Kyiv Independent.

  • 1.Vyčkávání a západní zbraně

    Ukrajina zatím hromadí své síly, šikuje vojáky a Zelenskyj a jeho spolupracovníci zajišťují dodávky zbraní a munice od svých západních spojenců. Ukrajinský prezident dokonce absolvoval „tour“ po Evropě.

    Rusko oproti tomu buduje a zdokonaluje svůj několik desítek kilometrů dlouhý zákop v jihozápadní části okupované Záporožské oblasti. Ta je podle řady expertů jedním z hlavních cílů ukrajinské protiofenzivy. Ruské „obranné valy“ jsou ale po celé frontové linii včetně Krymu a Ruska, kde byla v různých městech rozmístěna protivzdušná obrana. Rusové to s obranou těžce dobytých území na Ukrajině myslí vážně, kromě zákopů spoléhají i na bunkry a pevnosti, úkryty pěchoty a vozidel, protitankové příkopy, na protitankové jehlany, tzv. dračí zuby, a minová pole, stejně jako na terénní a vodní prvky.

    A pokud bude tato obrana správně obsazena, mohla by pro ukrajinskou protiofenzivu představovat náročnou výzvu bez snadného řešení. Jenže bude Rusko vůbec schopné obrané linie podél celé fronty obsadit? To je otázka, kterou se zabývají vojenští experti. Podle nich je jen malá naděje, že Rusové zvládnout „ozbrojit“ celou na 800 kilometrů dlouhou frontu a ubránit pozice. Nicméně připravená obrana jim může umožnit dlouho vzdorovat postupujícím Ukrajincům v klíčových oblastech. A kde taková zásadní místa jsou?

  • 2.Charkovská a Luhanská oblast

    Ruská nejvýchodnější část obrany začíná na hranicích Charkovské oblasti, táhne se přes obec Pokrovske v Dněpropetrovské oblasti a město Svatove v Luhanské oblasti a také kolem Kreminny a Bilohorivky. Jedná se linii dlouhou 140 kilometrů. Podle satelitních snímků se tento úsek skládá z jediného pevného obranného pásu, který je od současné frontové linie vzdálen 5 až 20 kilometrů. Ruské síly však začaly budovat další linii v severní Luhanské oblasti a Charkovské oblasti, poznamenal nezávislý analytik OSINT Pasi Paroinen.

    Karolina Hirdová z amerického Institutu pro studium války (ISW) podotkla, že pokud by Ukrajinci zaútočili zde, ruské síly mají zřejmě v úmyslu ustoupit jen jednou do jedné obranné linie a pokusit se ji udržet. „To je tak trochu jejich jediná možnost – držet tuto linii,“ vysvětlila Hirdová. „A pokud na této linii dojde k ukrajinskému průlomu, umožní to ukrajinským silám protlačit se do okupované Luhanské oblasti.“

    Podle zpráv není osa v Kupjansku v Charkovské oblast moc dobře bráněna, jsou zde rozmístěny jednotky boji celkem poničené 47. tankové divize 1. gardové tankové armády a jednotky 138. samostatné gardové motostřelecké brigády 6. kombinované armády. To osa v Kreminně v Luhanské oblasti je bráněna lépe jednotkami Západního vojenského okruhu, Centrálního vojenského okruhu, výsadkové armáda, specnazu, separatistických milic z okupovaných Doněckých a Luhanských oblastí a dalších nestandardních uskupení. Řada z nich je však v oblasti zapojena do bojů už dlouho, a to včetně elitních výsadkářů, zaznamenávají ztráty a nepostupují, rozhodně nejde o „čerstvé“ vojáky.

  • 3.Doněcká oblast

    V tomto regionu se obranný val táhne západně od Severodoněcku, dolů po regionální hranici mezi Doněckou a Luhanskou oblastí až do okolí „za“ Bachmutem, kde se pomalu vytrácí. Podle ISW tvoří obranu podobná „stěna“ jako na severu. Nové zákopy a další „pevnosti“ začaly vznikat v zimě a byly dokončeny teprve nedávno, včetně těch na frontě v Lysyčansku a Popasně v Luhanské oblasti. ISW dodává, že další obranný val je jižně od Bachmutu směrem dolů k hranicím.

    Nicméně východ od Bachmutu Rusové ponechali zcela nebráněný. To je jediné místo, kde se Kremlu díky wagnerovců podařilo dosáhnout nějakého postupu. Podle odborníků je to příliš aktivní zóna na to, aby se dalo postavit nějaké opevnění. Hirdová poukázala na tamní řeky a vodní nádrže, které Rusům mohou posloužit jako přirozená obrana. Z hlediska existujících zákopů v oblasti a dalších obranných pozic je otázkou, zda okupantské jednotky budou mít dost mužů na to je obsadit, bránit a udržet. Kromě několika složek konvečních sil, zde má Moskva jen několik čet výsadkářů.

    To okolí okupovaného Doněcku je dobře opevněno, aby také ne, obě strany na to měly téměř 10 let. Rozsáhlá obrana je jak kolem Avdijivky, tak kolem Marjinky.  Podle expertů je oblast skutečně plná zákopů, valů, bunkrů, „pevnůstek“, což z ní dělá nevhodná prostor pro ofenzivní operace. Rusové zde mají mnoho jednotek včetně 1. doněckého armádního sboru, ruského jižního vojenského okruhu, severní flotily a četných neoficiálních a dobrovolnických praporů.

  • 4.Západ Doněcké oblasti a východ Záporožské oblasti

    Zde ruský obranný val začíná nedaleko města Vuhledar v Doněcké oblasti, rozhodně však nejde o tak velkolepou obranu jako jinde, stejně to vypadá také severně od města Kamjanka v Záporožské oblasti. Okupanti tady v podstatě nemají žádnou pevnou linii, za kterou by se v případě postupu ukrajinské protiofenzivy mohli stáhnout. Musí spoléhat na tamní terén, pomoct by jim mohly řeky a vodní plochy.

    Samozřejmě i tady je několik málo zákopů a obranných pozic, nicméně experti se domnívají, že Rusové v nich nemají žádné muže. „Obranné prvky jsou v této oblasti v naprostém rozkladu. Rusové se snažili dobýt Vuhledar od října a utrpěli tolik ztrát, že celé námořní pěchotní formace musely být třikrát až čtyřikrát plně přeobsazeny,“ nastínila Hirdová. „Rusové nasazeni v oblasti jsou unavení, ví se nejen o jejich nízké morálce, ale také nespokojenosti s velením a celkově špatné hierarchii v jednotkách,“ dodávají odborníci z ISW.

  • 5.Záporožská a Chersonská oblast

    Právě na jihu by to měla mít ukrajinská armáda nejtěžší, Rusové se totiž tady na jejich protiútok pořádně připravili a vytvořili si zde hned několikastupňovou obranu. Obranná postavení lemují a křižují klíčové spojnice – cesty i silnice a obklopují důležité osady jako Tokmak, Melitopol a Kamjanka.

    Opevnění v okolí silnic jsou vidět až dolů ke Krymu, dvojitá linie střeží úzký přechod z pevniny na poloostrov a hlavní krymské silnice jsou také lemovány obranou. Zákopy byly vyhloubeny i na krymských plážích, které mimo válku bývají plné turistů. Obrana na plážích experty překvapila, je nepravděpodobné, že by útok přišel z moře – Ukrajina nemá dost silné námořnictvo, aby podnikla obří vylodění. Naopak to svědčí o tom, jak velký strach mají Rusové z chystané protiofenzivy.

    Nedá se ale popřít, že opevnění jižní Záporožské oblasti je skutečně impozantní, shodují se experti. Když se odhlédne od zákopů, pevností a pozic pro vojáky, jsou zde připravené protitankové příkopy, dračí zuby, chráněné pozice pro pěchotu i pro obrněnce. Za jednou linií následuje další a podle posledních satelitních snímků Rusové zbudovali ještě jednu. Jako by předpokládali, že budou muset ustupovat. V tomto případě však po sobě budou zanechat zničený a náročný terén, který Ukrajince zpomalí, zatímco je okupanti budou ostřelovat a snažit se je zničit.

    Ve skutečnosti jim nic jiného nezbude, protože je nepravděpodobné, že všechny tyto obranné prostředky jsou v současné době obsazené. Ruské síly v této části fronty tvoří zbytky těch, které se stáhly z Chersonu, a jednotek přemístěných z jiných os útoku. Nicméně v poslední době tito vojáci nezakusili tak intenzivní střety jako jejich spolubojovníci na Donbasu, takže by mohli být mnohem čerstvější a připravení na boj.

    Útok přes řeku je nepravděpodobný

    Co se Chersonské oblasti týče, tady obranné valy začínají na levém břehu řeky Dněpr a jsou silně obsazeny vojáky. Na zpevněném břehu jsou připravené dračí zuby a bunkry. Analytici poznamenali, že je nepravděpodobné, že Ukrajinci podniknou velkou operaci přes řeku.

  • 6.Má Rusko dost mužů na obsazení obrany?

    Aby veškerá připravená obrana byla efektivní, Rusko musí všechny pozice na valech, zákopech, v pevnostech a bunkrech obsadit. Potřebuje nejen muže, ale i schopné a pro defenzivu dobře vycvičené muže a dostatek munice, stejně jako vojenské techniky. „Jejich obrana má velký potenciál a může být pro postup ukrajinské protiofenzivy těžkou překážkou, ale to především závisí čistě na tom, zda obranné linie posílí dostatek mužů a artilerie,“ zhodnotilo britské ministerstvo obrany.

    Podle ISW může být potřebné obsazení pozic pro Rusy více než problematické. „Pokud jde o všechna opevnění v celém rozsahu – Rusko nemá lidskou sílu na řádné obsazení těchto obranných opevnění,“ uvedla Hirdová s tím, že okupační jednotky už na pozicích jsou vyčerpané a seskupené do nedoktrinářských formací.

    Rusko nelze podceňovat

    Aby obrana byla efektivní, bránící strana musí mít v záloze značné síly. „A podle našich informací to Rusko prostě nemá,“ navázala Hirdová. Zároveň však upozornila, že nelze podcenit ruskou přípravu na protiofenzivu, s čímž souhlasí většina vojenských expertů. Rusové by do předních obranných řad mohli vyslat méně zkušené pěšáky, třeba mobilizované rekruty, profesionální jednotky mít v záloze a stáhnout na hlavní místo ukrajinského útoky síly odjinud.

    „Ruská armáda má pravděpodobně lidskou sílu a rezervy na vybudování jedné velké tvrdošijné obrany spolu s minovými poli, zákopy a opevněními,“ domnívá se americký vojenský analytik Michael Kofman. „To neznamená, že Ukrajina nemůže ruské linie prolomit, minulé ofenzivy však naznačují, že má problémy s udržením hybnosti po dosažení průlomu,“ objasnil. Co ale Ukrajinci mají a Rusům očividně od počátku války chybí, je nezměrná motivace.

  • 7.Ukrajinská protiofenziva: Zklamání pro Západ?

    Ukrajinská velvyslankyně při NATO Natalja Halibarenková se opakovaně snaží mírnit očekávání a nadšení západních spojenců ve spojitosti s tolik diskutovanou protiofenzivou. V rozhovoru pro litevský server LRT uvedla, že je důležité pochopit, že „jedna protiofenzivní kampaň nemůže určit směřování celé války“. Podle ní bude takových kampaní potřeba několik. Je pravdou, že Západ na chystanou protiofenzivu často hledí jako na možný konec války.

    Diplomatka: Buďte trpěliví

    „Svým západním spojencům teď nejčastěji říkáme: Buďte trpěliví, netlačte na nás,“ poznamenala Halibarenková. „Je důležité myslet na to, co může zajistit to, aby protiofenziva byla úspěšná,“ co přesně tím ukrajinská diplomatka myslela, je jasné – další moderní západní zbraně pro Ukrajinu. „Cílem protiofenzivy je osvobození co nejvíce okupovaného území, ale jak jsem mnohokrát vysvětlovala na půdě NATO, nelze vkládat veškeré naděje do jediné kampaně,“ prohlásila.

    Halibarenková považuje za úspěch, že neunikly žádné detaily o tom, kdy a kde protiofenziva započne. „Zlehčuje důležitost protiofenzivy, aby udržela očekávání na nízké úrovni,“ komentoval výroky Halibarenkové politolog Mark N. Katz. „Pokud by ona nebo jakýkoliv jiný ukrajinský státník tvrdili, že tato protiofenziva bude rozhodující, a nedosáhli by toho, byla by kampaň považována za neúspěšnou. Naopak tím, že řekla, že kampaň nezmění chod celé války, nezvedla očekávání, naopak připravila půdu pro pozitivní reakce Západu na jakýkoliv zisk proti Rusku,“ doplnil Katz.

    8:50
    Dnes

    Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

    8:05
    Dnes

    Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

    6:38
    Dnes

    V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

    Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa