Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Označil Putina za „z*sraného trpaslíka“? Podvrh, brání se vlivný producent

Autor: Darina Jíchová, swp - 
31. března 2023
05:00

Když se na sociálních sítích a posléze i webech objevila nahrávka, ve které oligarcha a exsenátor Farchad Achmedov a hudební producent Josif Prigožin tepou ruského prezidenta Vladimira Putina, jeho vládu i vedení války na Ukrajině, zvedl se poprask. Achmedov zatím mlčí, Prigožin se všechny kolem snaží ujistit, že jde o „fake news“. Novináři a dokonce i prokremelský blogger však věří, že uniklý záznam hovoru je pravý, uvedli list Daily Mail.

Hlasy na nahrávce se strefují do Putina, jeho války na Ukrajině a utahují si i z prezidentovy výšky. Achmedov a Prigožin byli dosud považováni za Putinovy podporovatele, nicméně pokud je pětatřicetiminutový záznam pravdivý, jejich sympatie vůči Putinovi se vytratily. Nahrávka se hojně šířila po ukrajinských webech, zřejmě odsud se dostala i do zájmu ruské tajné služby FSB. Muži se o Putinovi nevyjadřují zrovna lichotivě a říkají mu „satan“ nebo „trpaslík“.

Čím je nahrávka unikátní? Veřejná kritika Putina je v Rusku velmi řídká a už vůbec se neobjevuje z úst smetánky, která se za jeho vlády má víc než dobře. Navíc za ni hrozí postihy. Záznam analyzoval nespočet novinářů, agentů a odborníků. Například portál Meduza provedl podrobný rozbor záznamu, nadávka „nas*at“ v různých svých podobách byla užita 157krát.

Prigožin: Je to zfalšované, na internetu to jde!

Není tedy divu, že nahrávka vzbudila takové pozdvižení. Prigožin zoufale opakuje, že uniklý klip je dílem „neuronových sítích“, jak uvedl v příspěvku z 26. března. Viní tedy v podstatě umělou inteligenci.

„Je to zfalšovaná nahrávka, kde se prý objevuje můj hlas v hovoru s další vlivnou osobou. Chtěl bych říct, že dnešní technologie, neuronové sítě, vám dovolí nejen imitovat známý hlas, ale dokonce celou konverzaci. Znáte to, z internetu je jedna velká skládka a všechno užitečné se dá díky němu znehodnotit, je snadné pak zdiskreditovat někoho. Každý zná má politická stanoviska a postoje, jsou jasné v mých veřejných výstupech a interview,“ brání se producent. Následně však doznal, že některé věty z nahrávky jsou autentické, dodal však, že „si konverzaci přesně nepamatuje“.

„V soukromí člověk může mluvit o čemkoliv,“ zakončil s tím, že ano, s Achmedovem mluvil naposledy v lednu. Zdůraznil, že k Putinovi chová ten největší respekt a nejhlubší úctu, připustil však, že má strach z následků, které nahrávka bude mít. „Byť je většina frází upravená,“ Prigožin trvá na svém tvrzení o zfalšování. Achmedov se zatím nevyjádřil.

Co na to novináři?

Řada novinářů tvrdí, že taková nahrávka zfalšovat nejde v celé délce a rozsahu. Šéf nezávislé televize Vadim Vostrov podotkl, že na záznamu je slyšet intonace i nuance hlasu obou mluvčí, to by se podle něj jen těžko falšovalo. „Znám mnoho zástupců této tzv. vládnoucí třídy, od poslanců po gubernátory, všichni tito v podobném znění dění komentují,“ řekl Vostrov.

Také novinář Dmitrij Kolezev uznal, že „záznam vypadá být pravý“, zmínil věci jako manýrismus komunikace, který se dá je těžko napodobit. „Je to poprvé, co jsme slyšeli, co si členové ruské elity skutečně myslí, jak se skutečně cítí. Nenávidí Putina, jsou si zcela vědomi katastrofy, kterou rozpoutal, rozumí, že s Putinem v čele země nemá budoucnost,“ shrnul Kolezev s tím, že se bojí sami cokoliv udělat a čekají, až se režim zhroutí. Za narážky na Putinovu výšku doporučil urgentní evakuaci nejen dvojici řečníků, ale také jejich rodinám a přátelům.

Dokonce i prokremelský blogger Anatolij Šarij považuje konverzaci Prigožina a Achmedova za pravou. „Je to úsměvné, jak se to Prigožin snaží popírat, věděli jsme o tom dva týdny dopředu. Nahrávka vznikla v pokoji u Achmedova. Hlasité odposlechy jsou zkrátka zlo,“ prohlásil Šarij.

Drsná kritika elity

Rozhovor se točí kolem kritiky Putinovy invaze na Ukrajinu, dvojice sepsula Kreml za jejich „mnohá pochybení“, a dokonce se vysmála i prezidentově výšce. Ruský prezident patří mezi „menší“ světové vůdce, měl by mít kolem 170 centimetrů, nebo i méně, nedostatek si kompenzuje obuví se zvýšenou podrážkou a podpatkem. „Ruská vláda nám to pos*ala, nám i našim dětem, pos*ala dětem budoucnost a jejich osud. Je to hotový satan,“ následně se měl Achmedov pustit také do expremiéra Dmitrije Medveděva.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha. Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha. Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha.
12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

Zobrazit celý online

„Oba jsou to notorici, trpaslíci zas*aní,“ zaznívá na nahrávce. Medveděv by měl být ještě o něco nižší než Putin. Prigožin si zase stěžuje, že Rusko „prohrává s Kvartalem 95“, Studio Kvartal 95 je produkční společnost, kterou založil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v roce 2003, když ještě působil v umělecké branži, navíc řada osobností přešla do Zelenského administrativy.

„Měl by stáhnout naše jednotky a prostě to vzdát,“ nechal se slyšet Prigožin. Hlas Achmedova reaguje s tím, že to „bohužel bude trvat, než se Putin rozhodne stáhnout armádu ze sousední země“. „Ať vojáky stáhne, dostane Nobelovku, ať se na to vyse*e,“ doplňuje Prigožin. Oba muži se obávají, že se válka „potáhne“ roky.

Jako první začal záznam kolovat na platformě Telegram a stal se jakousi ruskou senzací, záhy však zareagovali ruští cenzoři. Prigožin (poz. red. jedná se pouze o shodu příjmení v případě zakladatele Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina) následně zmínil, že příslušníci ruské elity viní z nastalé situace hlavně ministra obrany Sergeje Šojgua. „Za jeho zády mu všichni říkají z**de.“ A dvojice se pustila také do dalšího Putinova muže Sergeje Čemezova, šéfa Státní korporace pro pomoc vývoji, výrobě a exportu průmyslových produktů pokročilých technologií Rostec. „Podle mě se chovají jako králové, jako bohové. Nemůžu o nich říct jediné dobré slovo, jsou to všechno s*áči,“ přitakají oba muži.

Video se připravuje ...
Další videa