Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhadné otlačeniny na tváři Bidena: Prezident USA používá dýchací přístroj, přiznal Bílý dům

Aktualizováno -
28. června 2023
22:02
Autor: Mii, ČTK - 
28. června 2023
20:29

Kolem zdravotního stavu prezidenta USA Joea Bidena se točí mnoho spekulací. Mimořádně zesílily ale poté, co se ve středu šéf Bílého domu objevil na veřejnosti a měl na tváři záhadné otlačeniny. Jeho administrativa posléze přiznala, že v nedávných týdnech začal Biden používat dýchací přístroj k léčbě spánkové apnoe, což je porucha, kterou prezident trpí už několik let.

„Od roku 2008 prezident v důkladných lékařských zprávách zveřejňuje svou anamnézu spánkové apnoe. V noci použil přístroj CPAP, což je u lidí s touto anamnézou běžné,“ vysvětlil pro server DailyMail mluvčí Bílého domu Andrew Bates, proč měl Biden ve středu na tváři otlačeniny.

Spánková apnoe je nepříjemná porucha, která se projevuje opakovaným zastavením dýchání během spánků. Pokaždé, když dech přestane, se pacient probudí, kvůli čemuž nemůže dosáhnout hluboké fáze spánku – jinými slovy se nemůže pořádně vyspat. Dlouhodobě tento problém ovlivňuje jak fyzický, tak psychický stav lidí.

K léčbě se standardně používá přístroj jménem CPAP. Jedná se o masku, kterou si člověk nasadí na hlavu, která pak během noci dodává stlačený vzduch. Zvýšený tlak vzduchu v hrdle zabraňuje tomu, aby člověk zažíval výpadky dýchání.

Biden se nikdy netajil tím, že spánkovou apnoe trpí. Sice se anamnézou veřejně nechlubil, ale informaci uváděl ve svých pravidelných zdravotních zprávách. Poprvé je zveřejnil v roce 2008 během kampaně Baracka Obamy, jelikož se ucházel o post jeho viceprezidenta.

Zase Irák místo Ukrajiny

Informace o používání dýchacího přístroje se objevila ve stejný den, kdy Biden mluvil o víkendovém ozbrojeném povstání v Rusku. A opět se během vyjádření dopustil přeřeku.

Před novináři místo o válce na Ukrajině mluvil o „válce v Iráku“, což potvrzuje i oficiální přepis jeho vystoupení. V něm Bílý dům slovo Irák přeškrtl a v závorce za ním uvedl Ukrajinu.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Jak uvádí agentura Bloomberg, prezident tuto chybu neudělal poprvé. Při úterním vystoupení před podporovateli jeho kampaně za znovuzvolení rovněž zmínil Irák v kontextu, který se týkal Ukrajiny, a stejnou záměnu učinil loni v listopadu, kdy se ovšem ihned sám opravil.

Biden je ve věku 80 let nejstarším prezidentem v dějinách USA a čelí kvůli svému věku značným obavám americké veřejnosti ohledně své schopnosti vykonávat funkci hlavy státu. Tyto obavy přiživují jeho poměrně časté přeřeky nebo používání zvláštních frází, které někdy nejsou schopni vysvětlit ani jeho poradci. Většina Američanů si podle aktuálních průzkumů myslí, že na druhý mandát je příliš starý, Biden ale příští rok chce usilovat o další čtyři roky v úřadu.

Video  Karambol amerického prezidenta: Biden zakopl a upadl na pódiu před kadety  - Reuters / Foto Profimedia
Video se připravuje ...

Uživatel_5571928 ( 29. června 2023 05:02 )

100% souhlas....jenom nasi papalasi porad melou to sve. Sice Fiala se uz pry chysta do 'zajeci' prodava majetek...uz aby to bylo

Uživatel_5571928 ( 29. června 2023 04:59 )

Uživatel_5571928 ( 29. června 2023 04:59 )

Th0r_z_h0r ( 29. června 2023 03:03 )

Spis Cesko s Cecenskem. USSA jsou obecne primitivove. Oni znaji maximalne Mexiko a Kanadu. Kdyz sem prileti, tak se na letisti ptaji, jestli mame ve vodovodu pitnou vodu a jine nesmysly. Jen nase vlada a jeji lokajove, jsou z nich uplne vyrizeny. Pritom lokajove tam nikdy nebyli, ale vedi vse nejlip 🤣👍

kaonkl ( 29. června 2023 02:20 )

Tenhle chlápek nevypadá dobře, je nemocný i mentálně, zralý na odstoupení a náhradu, ale jaderná tlačítka opravdu neovládá. Na rozdíl od Ruska, v US nestačí mít dva-tři lidi na odpálení raket. Je to výrazně složitější proces a jen prezident o něm opravdu nerozhoduje.

Zobrazit celou diskusi