Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šokující video: Střílejí Rusové na dezertéry? A Putin podepsal zákon o zabavení pasů branců

Autor: DVL, swp - 
15. června 2023
05:00

Ruští vojáci, kteří nechtějí bojovat na Ukrajině, čelí ohrožení života ze strany vlastních spolubojovníků a čelí také omezování svobody. Na platformě Telegram se totiž objevilo video z ukrajinského dronu, na kterém to vypadá, že ruské bariérové jednotky střílejí na prchající vlastní vojáky. Tuto taktiku přitom používal již Josif Stalin ve 2. světové válce, upozornil deník Daily Mail. Tehdy vydal rozkaz: „Zpátky ani krok!“

Objevilo se nové šokující video, na kterém to vypadá, že ruské bariérové jednotky střílejí po svých spolubojovnících ve snaze jim zabránit, aby utekli z bojiště, tvrdí ukrajinské zdroje. Video zachytil ukrajinský dron a následně se objevilo na platformě Telegram. Ve videu jsou tři ruští vojáci, jak míří zbraněmi na minimálně sedm spolubojovníků.

14sekundové video ukazuje, jak tři ozbrojení ruští vojáci přicházejí od lesa, zatímco dezertéři jsou na otevřené ploše. Vypadá to, že stěží stojí na nohou. Někteří z nich odhazují helmy, jakmile spatří trojici vojáků. Je možné, že zpočátku mohli cítit úlevu.

Scéna se však rychle změnila. Trojice odhodila dva nejbližší vojáky a vystřelila na znamení varování. Další z prchajících vojínů šli k zemi a začali se plazit opačným směrem. Jakmile to však udělali, vypadá to, že bariérové jednotky zahájily palbu. Dva z vojáků poté spadli k zemi a ve videu už nejde vidět, že by se pohybovali. Na konci krátkého klipu pak lze spatřit, jak se jednotky shýbají k vojákům, jako by kontrolovaly, jestli jsou naživu.

Není zřejmé, jestli byli vojáci zabiti, zraněni, nebo jestli jim bylo pouze řečeno, aby si lehli na zem. Server Daily Mail upozornil, že nedokáže ověřit pravdivost videa. Nicméně autenticitu potvrdila Ukrajinská nezávislá informační agentura zpráv (UNIAN). Kromě toho bariérové jednotky mají za úkol bránit vojákům v útěku z bojiště, mohou i v případě nutnosti použít smrtící síly.

Bariérové jednotky fungovaly už za Stalina

Podle serveru Kyiv Post jsou takové ruské jednotky na Ukrajině nasazeny již měsíce. Ministerstvo obrany Velké Británie o jejich nasazení informovalo již v listopadu minulého roku. Údajně kvůli slabé morálce a nechuti bojovat. Ve zprávě zaznělo: „Taktika střílet dezertéry vypovídá o nízké morálce, nízké kvalitě a chaosu v ruské armádě.“

S podobnými obtížemi se potýkala také Wagnerova skupina. Její vůdce Jevgenij Prigožin pohrozil, že dezertéry popraví. Minimálně dva wagnerovci se přidali na ukrajinskou stranu, ale později byli zajati Ruskem. Byli popraveni kladivem.

Lze předpokládat, že bariérových jednotek bude přibývat s nadcházející ukrajinskou protiofenzivou.

Bariérové jednotky přitom používal již Josif Stalin během 2. světové války. Rozkaz č. 227 známý také jako „Zpátky ani krok!“ byl vydán 28. července 1942 a nařizoval vojákům a důstojníkům, že nesmí ustupovat bez rozkazů vyššího velení.

Politický poradce Jason Jay Smart řekl: „V Rusku má střílení do vlastních jednotek dlouhou tradici a je to běžné i během této války.“ Podle něj uniklé video z dronu ukazuje, že chybí jakýkoli respekt k životu a je ztělesněním toho, jak ruské vojsko myslí.

Ruský prezident Vladimir Putin kromě toho podepsal zákon, který umožňuje zabavit pasy branců. Při odchodu ze země budou povinni odevzdávat své pasy ruským úřadům, napsala Ukrajinská pravda.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa