Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zelenského těžká hodina: Ukrajinský prezident se musí rozhodnout, jak nasadit západní tanky

Autor: DVL, amb, simao, ČTK, swp - 
14. června 2023
05:00

Ukrajinská vojska osvobodila na jihu země sedm obcí a podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarové útočné uskupení postoupilo o 6,5 kilometru. Rusko navíc přišlo o generálmajora Sergeje Gorjačeva. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se nyní rozhoduje, jak nasadí západní tanky, píše zpravodajský kanál Sky News.

  • Ukrajinská vojska během protiofenzívy na jihu země osvobodila sedm obcí, ohlásila v pondělí večer na sociální síti náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Útočné uskupení podle náměstkyně postoupilo o 6,5 kilometru a osvobodilo území o rozloze 90 kilometrů čtverečních.
  • V Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny zemřel během protiofenzívy ruský generálmajor Sergej Gorjačev, náčelník štábu 35. kombinované armády. S odvoláním na ruské internetové válečné komentátory o tom napsal server Lenta a další média. Podle ruského investigativního portálu Agentstvo jde o prvního padlého ruského generála na Ukrajině za poslední rok.
  • Ruským vojákům se na Ukrajině podařilo ukořistit blíže nespecifikovaný počet tanků Leopard a bojových vozidel pěchoty Bradley, tvrdí s odvoláním na video zveřejněné ruským ministerstvem obrany agentura RIA Novosti. Tanky Leopard Kyjevu dodali jeho evropští spojenci včetně Berlína, vozidla Bradley na Ukrajinu poslaly USA. Moskva v minulých dnech kromě toho uváděla, že ruským silám se také podařilo několik těchto západních strojů zničit. Podobná tvrzení nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.
  • Více si můžete přečíst zde.

Vojenské operace jsou vždy riskantní, náchylné k nepředvídatelnosti a jsou vysoce závislé na iniciativě a rychlosti.

Začátkem tohoto týdne bylo výročí Dne D – první fáze operace 2. světové války za osvobození Evropy. Německo vědělo, že spojenci plánují zaútočit, ale stejně jako ruské síly čekající na ukrajinskou ofenzívu nevědělo, kde a kdy k útoku dojde.

V předvečer Dne D povečeřel tehdejší premiér Winston Churchill se svou ženou Clementine a poznamenal, že do večeře následujícího večera by mohlo na plážích Normandie zahynout 20 000 vojáků.

I přes desetiletí vojenských a politických zkušeností Churchill cítil na svých bedrech těžké břemeno odpovědnosti.

Volodymyr Zelenskyj bude znát rizika a bude se chtít ujistit, že plány jsou kompletní a připravené před zahájením útočné akce. Ve válce však 90 % často musí být „dost dobrých“.

Obtížná výzva, zda pokračovat, je směs objektivních a subjektivních metrik, které do značné míry závisí na zkušenostech a úsudku.

Zelenskyj se ukázal jako vynikající válečný vůdce, ale má velmi omezené vojenské zkušenosti. Tři roky byl politikem – a předtím byl hercem a komikem.

Má sice velmi schopné vojenské poradce, ale i těm chybí zkušenosti v této oblasti.

Nadcházející ukrajinská ofenzíva by se mohla ukázat jako rozhodující. Není divu, že Zelenskému trvalo nějakou dobu, než se ujistil, že potenciální přínosy převažují nad obrovskými riziky.

Zelenskyj se již o ukrajinském postupu na bojišti vyjádřil ve svém večerním projevu z 12. června. „Boje jsou tvrdé, ale je tu postup a to je důležité,“ uvedl prezident, podle kterého Ukrajincům operace ztěžuje deštivé počasí. Jednotkám poděkoval, že se do nově osvobozených obcí „vrací ukrajinská vlajka“.

Dále prezident uvedl, že je obzvlášť vděčný za Bachmut, kde ukrajinská armáda získává větší kontrolu.

„Ukrajinští vojáci jsou více motivovaní“

„Po měsících patové situace jsou obrázky vítězných, bitvami potřísněných ukrajinských vojáků, kteří drží modrožlutou vlajku své země před budovou prostřílenou (ruskými) kulkami, pro Ukrajince vítaným zvýšením morálky," uvedl korespondent BBC Frank Gardner.

Nicméně korespondent upozornil na ruské nástrahy – mezitím, co probíhal výcvik ukrajinských vojáků a ukrajinský prezident vyjednával dodávky zbraní a munice, Rusové měli čas na to zlepšit své obranné pozice. Rozeseli minová pole, nasadili betonové blokátory tanků přezdívané „dračí zuby“ či vykopali dostatečně široké a hluboké zákopy schopné zastavit tank Leonard 2 nebo M1 Abrams.

„Na rozdíl od ruských vojáků jsou však ti ukrajinští více motivovaní, bojují za osvobození své země od vetřelců, zatímco většina ruských vojáků tuto motivaci nesdílí a v mnoha případech je jejich výcvik, vybavení a vedení horší než u Ukrajiny,“ napsal Gardner.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

Zobrazit celý online

Video  Vojenský analytik o zničení Kachovské přehrady: Válku může prodloužit i o rok!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa