Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Žádná parodie. Dechberoucí Zázrak je první český superhrdina, tvůrce Macka a Kopla za něj kritizovali

Video se připravuje ...
Autor: klb, bp, jim - 
13. června 2023
05:00

Mladé čtenáře si získal vůbec první český superhrdina Dechberoucí Zázrak, který se svou partou čelí zloduchům na Staroměstském náměstí, Karlově Mostě a na dalších českých lokalitách. Kreslíř Petr Kopl a spisovatel Petr Macek zkompletovali již dvě sezóny a nyní vydali třetí knihu. V začátcích byli ale terčem kritiky a posměchu. Proč prozradili pro Blesk Podcast.

O Češích, Moravanech a Slezanech se všeobecně ví, že se rádi zasmějí a málokdy myslí něco smrtelně vážně. Když vyšel v prosinci 2015 vůbec první sešit nového superhrdiny Dechberoucí Zázrak, vyslechli si a přečetli si jeho tvůrci několik ostrých komentářů od komiksových nadšenců. Neměli totiž podle některých z nich dostatečné zkušenosti s tvorbou komiksů a navíc to mysleli s Dechberoucím Zázrakem upřímně!

Video  Blesk Podcast: Žádná parodie. Dechberoucí Zázrak je první český superhrdina  - pdc, bp, Jedlička Čebotareva
Video se připravuje ...

„U nás se většinou lidi pustí radši do parodie, než aby zkusili něco navážno. Trvalo nějakou chvíli, než si čtenáři zvykli, že to není komedie, není to parodie, a že je to v uvozovkách vážný, opravdový superhrdinský komiks. Že to není parodie něčeho, ale že vytváříme svou vlastní ikonu,“ vysvětloval Petr Kopl a jeho parťák ve studiu Blesku přikyvoval.

Děsivý řidič černé sanitky

Tvůrci tak vdechli život vlastnímu „dechberoucímu univerzu“, jak tomu s nadsázkou říkají, pro nějž se inspirovali u paralelních světů Marvelu. Postupně do něj přidávali mýtické postavy z české kultury - od golema přes magistra Kellyho až po aktuálního superpadoucha - drsného řidiče černé sanitky, v níž měli údajně za minulého režimu mizet děti a mladí lidé. „Ten se Ti fakt povedl! To je tak krásný, nebezpečný padouch. Na něm jsem se strašně vyřádil,“ chválil Kopl zloducha z posledního komiksu Zázrak & Pružina.

Oba autoři si také dobře uvědomují, že komiks píší zejména pro mladší diváky, proto si na začátku stanovili jasná pravidla. Na stránkách nemají žádnou zbytečnou brutalitu nebo vulgární slova. „Jednou jsme trošku ujeli v závěru prvního vydání Peráka, který nebyl úplně o brutalitě, ale je tam taková poměrně hutná scéna v závěru, o níž už taky teď vím, že bych do dalšího dílu nechtěl,“ přiznává Petr Macek jeden přešlap v další populární sérii Pérák, pro níž se inspirovali v bájném hrdinovi a ochránci Židů, který bojoval během protektorátu proti nacistům.

Ačkoliv na začátku Kopl s Mackem slýchávali od komiksových nerdů kritiku, nyní si užívají přízně zejména mladších fanoušků. „Já potřebuju vytvářet komiksy tak, aby se líbily mně, a když se to někomu taky bude líbit, tak budu moc rád. Je skvělé, když se s fanoušky potkám na conech a povídáme si o tom. Oni mi tam někdy řeknou, kde jsem udělal chybu a já jim to vymluvím, anebo nevymluvím. Taky se stává. Je to živý, a to se mně na tom hrozně líbí,“ dodává s úsměvem Kopl.

Proč studoval Kopl podrobně vojenskou techniku z druhé světové války, jak se do komiksu dostali redaktoři Blesku, a jaké mají další plány, prozradili v podcastu Petr Kopl a Petr Macek: 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi